Ζωντανό κατάφεραν να ανασύρουν, τα αμερικανικά σωστικά συνεργεία, έναν άνδρα που είχε παγιδευτεί στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο σεισμός των 7 Ρίχτερ στην Αϊτή, 14 μέρες μετά. Ο 31χρονος άνδρας είχε παγιδευτεί σε ένα κτίριο στο κέντρο της πρωτεύουσας και βρέθηκε σε κακή κατάσταση, με κάταγμα στο μηρό και εντελώς αφυδατωμένος.

Ads

Νέος ισχυρός μετασεισμός

Στο μεταξύ, νέος ισχυρός μετασεισμός 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το επίκεντρο του οποίου εντοπίζεται σε μικρό εστιακό βάθος ταρακούνησε την Αϊτή το βράδυ, δυο εβδομάδες μετά το σεισμό των 7 βαθμών που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και στοίχισε τη ζωή τουλάχιοστον150.000 ανθρώπων. Στο μεταξύ, χάος επικρατεί στην πρωτεύουσα όπου τουλάχιστον 1 εκατομμύριο Αϊτινοί έχουν μείνει άστεγοι.

Θετικές οι ΗΠΑ στη διαγραφή του χρέους της Αϊτής

Ads

Την ίδια στιγμή η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον σχολίασε θετικά χθες την πρόταση επί διαγραφής του χρέους της Αϊτής, καθώς είπε πως είναι αμφίβολο το κατά πόσον η κατεστραμμένη από το φονικό σεισμό θα μπορέσει να το αποπληρώσει.

Μιλώντας στο American Urban Radio Networks, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι εξετάζονται σχέδια από διεθνείς δανειστές για την παραγραφή του χρέους της Αϊτής, που βρισκόταν περίπου στο 1 δις δολάρια πριν το σεισμό.

Σημειώνεται, ότι τρεις πιστωτές της Αϊτής, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Παγκόσμια Τράπεζα και η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, παρουσίασαν σχετικές προτάσεις την Τρίτη σε έκτακτη σύνοδο για τη χώρα στο Μόντρεαλ. Υπενθυμίζεται ότι πέρισυ το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα είχαν παραγράψει χρέη 1,2 δις δολαρίων που όφειλε η Αϊτή η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, καθώς ήδη αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα λόγω των πλημμυρών και των καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα και από ταραχές εξ αιτίας των τιμών των τροφίμων.

Η Βενεζουέλα, ήδη ανακοίνωσε χθες ότι παραγράφηκαν χρέη της χώρας, ύψους 295 εκατ. δολαρίων, προς το Καράκας.

Διαβάστε επίσης:
Η Naomi Klein για την Αϊτή και τον καπιταλισμό
Αϊτή: Ανασύρθηκε ζωντανός μετά από 14 μέρες
Αϊτή: Ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης ξεχασμένο από τον πλανήτη, του Ν. Κουντούρη
Νέα πυρά Τσάβες κατά ΗΠΑ για την Αϊτή
Αϊτή, μια διεθνής ντροπή, του Σ. Κούλογλου
Χάος στην Αϊτή για τη διανομή φαγητού
Σταματάει η αναζήτηση επιζώντων στην Αϊτή
Αγνοούνται παιδιά από νοσοκομεία της Αϊτής
«Όχι» στους μετανάστες από την Αϊτή λένε οι ΗΠΑ
Βοήθεια στην Αϊτή αποστέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας
Φόβοι για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς
Εξαγριωμένοι Αϊτινοί στήνουν οδοφράγματα από πτώματα
Καταραμένη η Αϊτή λόγω συμβολαίου με τον διάβολο!
Αϊτή: Μία από τις χειρότερες καταστροφές στην ιστορία
Η Ιστορία του ολοκαυτώματος της Αϊτής