Χιλιάδες Αϊτινοί εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα της χώρας Πορτ-ο-Πρενς, γνωρίζοντας πως οι προοπτικές μιας φυσιολογικής ζωής εκεί, είναι ελάχιστες μετά την καταστροφή που επέφερε ο σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ, της 12ης Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι δεν θα δεχτούν μετανάστες από την Αϊτή.

Ads

Η κυβέρνηση της Αϊτής ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μετακινήσει πληθυσμό 400.000 ανθρώπων που έχουν μείνει άστεγοι, σε χωριά μακριά από την πρωτεύουσα προκειμένου να χτίσουν εξ’αρχής τη ζωή τους. Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 1 εκατ. αστέγους, ωστόσο.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Al Jazeera’s στην περιοχή, «το αρχικό κύμα μετακινήσεων, έγινε… πλημμύρα». «Η κυβέρνηση έχει διαθέσει λεωφορεία για την μετακίνηση των εσωτερικών προσφύγων, που φεύγουν με κάθε δυνατό τρόπο».

«Ο καθένας προσπαθεί να επιβιώσει, γνωρίζοντας πως αύριο θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα χωρίς δουλειά, χωρίς σπίτι, χωρίς προοπτικές, προσπαθώντας να μείνουμε τίμιοι», λέει στο δίκτυο μια Αϊτινή.

Ads

Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, δηλώνει πως οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν την είσοδο σε μετανάστες που θα επιχειρήσουν να μπουν στη χώρα και θα τους επαναπατρίσουν.

«Θα εφαρμοστούν οι συνήθεις νόμοι για τη μετανάστευση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα δεχτούμε στις ΗΠΑ Αϊτινούς που θα προσπαθήσουν να φτάσουν στις ακτές μας. Θα τους απαγορευτεί η είσοδος, θα επαναπατριστούν», δήλωσε συγκεκριμένα η Κλίντον σε συνέντευξη Τύπου.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπενθύμισε ότι η Ουάσινγκτον έδωσε προσωρινό άσυλο, για ανθρωπιστικούς λόγους, στους Αϊτινούς που βρίσκονταν παράνομα στις ΗΠΑ όταν σημειώθηκε ο σεισμός. Υπογράμμισε επίσης ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να αυξήσουν τη βοήθειά τους προς τους κατοίκους.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες επιτήρησης των συνόρων ανέφεραν την Τετάρτη ότι δεν έχει παρατηρηθεί ομαδική έξοδος πλοιαρίων με Αϊτινούς μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου.

Σε τουλάχιστον μια δεκαετία η ανοικοδόμηση

Τουλάχιστον μία δεκαετία θα χρειαστεί για την ανοικοδόμηση της Αϊτής, η οποία υπέστη μια από τις χειρότερες καταστροφές στην ιστορία, από το σεισμό των 7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12 Ιανουαρίου, εκτίμησε ο πρόεδρος της αμερικανικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης «Habitat for Humanity», Τζόναθαν Ρέκφορντ. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι θα απαιτηθεί συντονισμένη προσπάθεια με την υποστήριξη των δωρητριών χωρών, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Ο Ρέκφορντ, ο οποίος εκτίμησε ότι ο σεισμός στην Αϊτή είναι μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η οργάνωση του και την συνέκρινε με το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, τον Δεκέμβριο του 2004 και τον τυφώνα Κατρίνα που έπνιξε τη Νέα Ορλεάνη το 2005.

«Μόλις μοιραστούν τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως νερό και τρόφιμα, οι άνθρωποι θα χρειαστούν στέγη. Ελπίζω ότι οι διασώστες και οι δωρητές σκέφτονται μακροπρόθεσμα και έχουν συνειδητοποιήσει ότι η άμεση βοήθεια δεν είναι παρά ένα ελάχιστο μέρος της όλης διαδικασίας», προειδοποίησε.

Η Habitat for Humanity έχει συγκεντρώσει 1,5 εκατομμύριο δολάρια για το σκοπό αυτό και ελπίζει να αυξήσει σημαντικά το ποσό που θα είναι σε θέση να διαθέσει για την ανοικοδόμηση της Αϊτής.

Στο μεταξύ, εξέγερση σημειώθηκε σε φυλακή στη φυλακή Λες Κάγιες, στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς, κατά την οποία δέκα κρατούμενοι σκοτώθηκαν και άλλοι 16 κατάφεραν να δραπετεύσουν.

Στο μεταξύ, εξέγερση σημειώθηκε σε φυλακή στη φυλακή Λες Κάγιες, στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς, κατά την οποία δέκα κρατούμενοι σκοτώθηκαν και άλλοι 16 κατάφεραν να δραπετεύσουν.