Περίπου 120.000 είναι τα πτώματα που έχουν περισυλλέξει οι αρχές της Αϊτής ύστερα από το σεισμό που έπληξε τη χώρα στις 12 Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η οποία όμως τονίζει ότι ο τελικός αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι δεκάδες χιλιάδες. Περισσότεροι από 190.000 οι τραυματίες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, η κυβέρνηση της Αϊτής τερμάτισε το Σάββατο την αναζήτηση επιζώντων στα ερείπια. Τουλάχιστον 132 άνθρωποι ανασύρθηκαν συνολικά ζωντανοί.

Ads

«Υπάρχουν περίπου 120.000 νεκροί που έχουμε περισυλλέξει, σ’ αυτό τον αριθμό δεν έχουμε περιλάβει αυτούς που έχουν συλλέξει οι οικογένειες τους», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνιών Μαρί Λωράνς Ζοσελίν Λασέζ. «Βρισκόμαστε ακόμα στη διαδικασία να πηγαίνουμε στα γραφεία τελετών και να κάνουμε καταμετρήσεις αυτό όμως μπορεί να προσθέσει δεκάδες χιλιάδες στον αρχικό αριθμό», πρόσθεσε η ίδια. Οι αρχές ενταφιάζουν τους νεκρούς σε ομαδικούς τάφους.

Τα Ηνωμένα Έθνη, από την πλευρά τους, εκτιμούν πως συνολικά έχουν επηρεασθεί τρία εκατομμύρια άνθρωποι.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε επίσης πως επλήγησαν περισσότερες από 55.000 οικογένειες και πως σχεδόν 610.000 άνθρωποι στεγάστηκαν σε περίπου 500 πρόχειρους καταυλισμούς, τον περισσότερο καιρό σε δημόσιες πλατείες και σε αλάνες. Περισσότερες από 11.000 κατοικίες καταστράφηκαν και 32.000 υπέστησαν ζημιές, πάντοτε σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών.

Ads

Στο μεταξύ, ένας άνδρας 22 ετών ανασύρθηκε την Παρασκευή, ζωντανός από τα ερείπια ενός κτιρίου στο Πορτ-ο-Πρενς, ανέφερε μία ομάδα διασωστών του ισραηλινού στρατού.

Ο άνδρας μεταφέρθηκε αμέσως στο υπαίθριο νοσοκομείο των ισραηλινών δυνάμεων στην Αϊτή. Ανασύρθηκε από τα ερείπια ενός κτιρίου κοντά στο προεδρικό μέγαρο και η κατάστασή του είναι σταθερή, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Αμερικανοί και Γάλλοι γιατροί είχαν προσπαθήσει αρχικά χωρίς επιτυχία να ανασύρουν το θύμα από τα ερείπια. «Ως εκ τούτου κάλεσαν τις ισραηλινές ομάδες διάσωσης οι οποίες κατάφεραν να τον ανασύρουν έπειτα από μισή ώρα δια μέσου μίας σήραγγας μήκους περίπου 2,5-3 μέτρων, αρτιμελή και σε καλή υγεία», εξήγησε ο Ισραηλινός διοικητής Ζοχάρ Μοσέ.

Διαβάστε επίσης:
Η Naomi Klein για την Αϊτή και τον καπιταλισμό
Αϊτή: Ανασύρθηκε ζωντανός μετά από 14 μέρες
Αϊτή: Ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης ξεχασμένο από τον πλανήτη, του Ν. Κουντούρη
Νέα πυρά Τσάβες κατά ΗΠΑ για την Αϊτή
Αϊτή, μια διεθνής ντροπή, του Σ. Κούλογλου
Χάος στην Αϊτή για τη διανομή φαγητού
Αγνοούνται παιδιά από νοσοκομεία της Αϊτής
«Όχι» στους μετανάστες από την Αϊτή λένε οι ΗΠΑ
Βοήθεια στην Αϊτή αποστέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας
Φόβοι για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς
Εξαγριωμένοι Αϊτινοί στήνουν οδοφράγματα από πτώματα
Καταραμένη η Αϊτή λόγω συμβολαίου με τον διάβολο!
Αϊτή: Μία από τις χειρότερες καταστροφές στην ιστορία