Χάος προκλήθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα της Αϊτής, όταν κατά τη διάρκεια διανομής συσσιτίου, ένα εξαγριωμένο πλήθος 4.000 πεινασμένων Αϊτινών άρχισαν να διαπληκτίζονται, την ώρα που μόλις 18 Ουρουγουανοί κυανόκρανοι προσπάθησαν να τους να ελέγξουν.

Ads

Οι κυανόκρανοι προσπαθούσαν να απωθήσουν το πλήθος με τις ασπίδες τους, την ώρα που οι συνάδελφοί του χρησιμοποιούσαν σπρέι πιπεριού εναντίον των Αϊτινών, ενώ άλλοι στρατιώτες κρυμμένοι πίσω από ένα όχημα έριχναν σφαίρες από καουτσούκ στον αέρα, αλλά και εναντίον του πλήθους.

Στο μεταξύ, η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (PAM) Τζοσέτ Σίραν, έκανε νέα έκκληση στους στρατιώτες των χωρών μελών να προσφέρουν τις μερίδες φαγητού που τους περισσεύουν στους Αϊτινούς, επισημαίνοντς ότι το PAM έχει σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματά του. Διευκρίνισε ότι αυτές οι μερίδες θα πρέπει μοιραστούν στους άστεγους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς που φτάνουν το ένα εκατομμύριο. Επίσης, το Μεξικό πρότεινε να εγκαταστήσει στην Αϊτή μία κουζίνα ικανή να μοιράζει 3.000 ζεστά γεύματα την ημέρα.

Σε ένα σημαντικό βήμα για το λαό της Αιτής προχώρησε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες ακύρωσε το χρέος της Αϊτής που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας Petrocaribe. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το χρέος της Αϊτής προς την Βενεζουέλα έφτανε τα 295 εκατομμύρια δολάρια σε συνολικό χρέος 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ads

Υπενθυμίζεται, ότι τον Μάιο θα γίνει στη Νέα Υόρκη, μία διεθνής διάσκεψη για την βοήθεια προς την Αϊτή, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθών.

Διαβάστε επίσης:
Η Naomi Klein για την Αϊτή και τον καπιταλισμό
Αϊτή: Ανασύρθηκε ζωντανός μετά από 14 μέρες
Αϊτή: Ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης ξεχασμένο από τον πλανήτη, του Ν. Κουντούρη
Νέα πυρά Τσάβες κατά ΗΠΑ για την Αϊτή
Αϊτή, μια διεθνής ντροπή, του Σ. Κούλογλου
Σταματάει η αναζήτηση επιζώντων στην Αϊτή
Αγνοούνται παιδιά από νοσοκομεία της Αϊτής
«Όχι» στους μετανάστες από την Αϊτή λένε οι ΗΠΑ
Βοήθεια στην Αϊτή αποστέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας
Φόβοι για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς
Εξαγριωμένοι Αϊτινοί στήνουν οδοφράγματα από πτώματα
Καταραμένη η Αϊτή λόγω συμβολαίου με τον διάβολο!
Αϊτή: Μία από τις χειρότερες καταστροφές στην ιστορία
Η Ιστορία του ολοκαυτώματος της Αϊτής