Παιδιά που εισήχθησαν σε νοσοκομεία στην Αϊτή, αγονούνται, εγείροντας ανησυχίες για εμπόριο προς το εξωτερικό με σκοπό υιοθεσίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της UNICEF.

Ads

«Έχουμε καταγράψει περίπου 15 περιπτώσεις εξαφανίσεων παιδιών από νοσοκομεία, που δεν βρίσκονται με τις οικογένειές τους αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο σύμβουλος του οργανισμού, Jean Luc Legrand και πρόσθεσε: «η UNICEF εργάζεται στην Αϊτή για πολλά χρόνια και γνωρίζαμε το πρόβλημα που υπήρχε με το εμπόριο παιδιών στην περιοχή. Δυστυχώς πολλά από αυτά τα δίκτυα εμπορίου σχετίζονται με τη διεθνή “αγορά” υιοθεσιών».

«Το ίδιο συνέβη και μετά το τσουνάμι: αυτά τα δίκτυα ενεργοποιούνται αμέσως έπειτα από μία καταστροφή και εκμεταλλεύονται την αδυναμία του κράτους, την αδυναμία συντονισμού των αρμοδίων για να απάγουν παιδιά και να τα βγάλουν από τη χώρα», πρόσθεσε ο Λεγκράν.

Η Αμερικανιδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο από τη μεριά της προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν την είσοδο στο έδαφός τους και θα επαναπατρίσουν τους Αϊτινούς που θα επιχειρήσουν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, διότι «η χώρα τους, τους έχει ανάγκη για την ανοικοδόμησή της». «Ο σεισμός που έπληξε την Αϊτή είναι μία καταστροφή, αλλά δεν πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για μετανάστευση», δήλωσε η Ναπολιτάνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Την θέση αυτή των ΗΠΑ απέναντι στους Αϊτινούς μετανάστες είχε δηλώσει την Πέμπτη και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Ads

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ισπανίας, που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προτείνει τη Δευτέρα στους εταίρους να συμφωνήσουν σε μία κοινή θέση στο θέμα της υιοθεσίας των ορφανών έπειτα από τον σεισμό που έπληξε την Αϊτή, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία-Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγκα.

«Αυτή η πρόταση θα διαρθρώνεται γύρω από τρεις ιδέες», επεσήμανε η υπουργός. «Η πρώτη θα είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υιοθεσίας που έχουν ξεκινήσει μέσω των διαφόρων προξενείων. Η δεύτερη θα είναι να εδραιωθούν οι προτάσεις βοήθειας και διεθνούς προστασίας των ανηλίκων που δεν συνοδεύονται ή είναι ορφανά μέσω προγραμμάτων συνεργασίας κάθε χώρας με τη Unicef και τον διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Η τρίτη ιδέα θα αφορά στην ενίσχυση της δράσης (…) στην Αϊτή για την προστασία των ανηλίκων», πρόσθεσε.

Προβλέψεις για σεισμική δραστηριότητα στην Αϊτή για άλλες 4 εβδομάδες

Ο κίνδυνος από τους επαναλαμβανόμενους μετασεισμούς στην Αϊτή για τις τριάντα προσεχείς ημέρες είναι αυξημένος, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο που εκτιμά-με βάση τους τελευταίους υπολογισμούς-ότι υπάρχουν 25% πιθανότητες για έναν ή πολλούς μετασεισμούς 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη διάρκεια των τριάντα αυτών ημερών.

Ο ισχυρός σεισμός που ισοπέδωσε το Πορτ-Ο-Πρενς στις 12 Ιανουαρίου είχε ισχύ κοντά στους επτά βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Κάθε μετασεισμός ισχυρότερος των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενδέχεται να προσκαλέσει επιπλέον μεγάλες ζημιές, αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στην ιστοσελίδα του.

Το Ινστιτούτο δίνει μόνο 3% πιθανότητες να γίνει μετασεισμός 7 βαθμών κατά τις προσεχείς ημέρες αλλά εκτιμά κατά 90% ότι θα σημειωθούν επαναλαμβανόμενοι μετασεισμοί 5 και άνω βαθμών κατά τις τέσσερις προσεχείς εβδομάδες. Βέβαια η ισχύς των μετασεισμών όσο περνά ο καιρός θα εξασθενεί σημαντικά. Έως τώρα έχουν σημειωθεί 50 μετασεισμοί με ισχυρότερο αυτόν της Τετάρτης που έφτασε τους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Διαβάστε επίσης:
«Όχι» στους μετανάστες από την Αϊτή λένε οι ΗΠΑ
Βοήθεια στην Αϊτή αποστέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας
Φόβοι για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς
Εξαγριωμένοι Αϊτινοί στήνουν οδοφράγματα από πτώματα
Καταραμένη η Αϊτή λόγω συμβολαίου με τον διάβολο!
Αϊτή: Μία από τις χειρότερες καταστροφές στην ιστορία