Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο Κεραμέως το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, περιορισμό δεκάδων χιλιάδων εισακτέων στη δημόσια τριτοβάμια εκπαίδευση, και τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Το νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει την αντίδραση σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας (καθηγητών, πανεπιστημιακών, πρυτάνεων, φοιτητών και μαθητών), πί 298 παρόντων βουλευτών, υπερψηφίστηκε από 166, καταψηφίστηκε από 132, ενώ δεν υπήρχε ψήφος «παρών». Όπως αναμενόταν το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από Νέα Δημοκρατία και Ελληνική Λύση, ενώ κατά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25. 

Ads

Η συζήτηση διεξήχθη σε έντονο κλίμα, με σφοδρές αντιπαραθέσεις, ενώ έξω από την Βουλή πραγματοποιήθηκε νέο μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με βασικό αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για «πνοή Δημοκρατίας» αναφερόμενος στην ανάληψη του ελέγχου της τήρησης της τάξης στους πανεπιστημιακούς χώρους από αστυνομικούς. Εντύπωση προκάλεσε πάντως η άγνοια του πρωθυπουργού σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ και την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, απαντώντας μάλιστα, σε σχετική ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, πως διαφωνεί με αυτές.

Στη δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε σφοδρά πυρά για το σύνολο του νομοσχεδίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο κάνει «δώρο» 24.000 μαθητές στα ιδιωτικά κολέγια. Από τη δική της μεριά, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, υποστήριξε πως η κυβέρνηση σκόπιμα διασπά το μέτωπο της πλειοψηφίας που θέλει φύλαξη των πανεπιστημίων αλλά όχι αστυνομοκρατία και χαρακτήρισε «συγκρουσιακό» το νομοσχέδιο. 

Ads

Διαβάστε αναλυτικά: 

«Φτιάχνετε ένα πανεπιστήμιο που θα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τις κοινωνικές ανάγκες, από τις δυνατότητες που υπάρχουν, να διαδίδεται η γνώση, που παράγεται σε αυτό και να δίνει απάντηση στα λαϊκά βάσανα, στις αγωνίες» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Συζητήσεις προκάλεσε και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, Θανάση Παφίλη, ο οποίος μεταξύ άλλων κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής σεξιστικές αφίσες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, τονίζοντας με νόημα απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα: «Αυτή είναι η πολιτική σας αντιπαράθεση στα πανεπιστημία, τέτοιους φοιτητές και ανθρώπους θέλετε να “φτιάξετε”». 

Τέλος, πυρά προς την κυβέρνηση εξάπελυσε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, αναφερόμενος και αυτός στη δράση της ΔΑΠ εντός των πανεπιστημίων. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι αν η Νέα Δημοκρατία ενδιαφερόταν για την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων θα καταργούσε την παράταξη, την οποία χαρακτήρισε «μεγάλη πληγή των ΑΕΙ» αλλά και «ραχοκοκαλιά του πανεπιστημιακού παρακράτους». Παράλληλα επιτέθηκε στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία υποστηρίζει πως στην Οξφόρδη υπάρχει αστυνομία στα πανεπιστημία, λέγοντάς της ότι «ψεύδεται διαρκώς, δεν έχει περάσει ούτε απ’ έξω από την Οξφόρδη», και ότι με τη στάση της επιβεβαιώνει συνέχει πως «δεν αξίζει να είναι υπουργός Παιδείας». 

Μαζικά συλλαλητήρια σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας και κατέληξαν στη Βουλή. Ομοσπονδίες εκπαιδευτικών και φοιτητικοί σύλλογοι απαίτησα την απόσυρση του νομοσχεδίου και αφού παρέμειναν αρκετές ώρες έξω από τη Βουλή, στη συνέχεια αποχώρησαν συντεταγμένα προς την οδό Πανεπιστημίου.

Αντίστοιχα, στην Θεσσαλονίκη, η εκπαιδευτική κοινότητα πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία από το άγαλμα Βενιζέλου και μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη έφτασαν στο ΥΜΑΘ, όπου φώναξαν συνθήματα ενάντια στο νομοσχέδιο. Στη συνέχεια μέσω της οδού Αγίου Δημητρίου επέστρεψαν στο Άγαλμα του Βενιζέλου. Ωστόσο τα πράγματα δεν κύλησαν ειρηνικά. Στην Καμάρα είχε συγκεντρωθεί πλήθος διαδηλωτών, με τις δυνάμεις της Αστυνομίας να κλείνουν την οδό Εγνατία στο ύψος της ΕΥΑΘ. Επικράτησε ένταση, με την αστυνομία να προχωρά σε ρίψη χημικών.