Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση νωρίτερα στη Βουλή μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο Κεραμέως, με επίκεντρο τις προβλέψεις για την είσοδο αστυνομίας στα πανεπιστήμια αλλά και το νέο τρόπο εισαγωγής υποψηφίων στα ΑΕΙ.

Ads

Αρχικά, ο πρωθυπουργός στη ομιλία του αναφερόμενος στα πανεπιστήμια  υποστήριξε ότι  «άνθρωποι απειλούνται, καθηγητές χτυπιούνται, κοπέλες βιάζονται, ναρκωτικά διακινούνται», προσθέτοντας πως «αυτά συμβαίνουν δυστυχώς μόνο στην πατρίδα μας σε τέτοια έκταση».

Απαντώντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε με νόημα «Φτάσατε στο σημείο να μας πείτε ότι γίνονται βιασμοί στα ΑΕΙ. Μήπως το μπερδέψατε με το Εθνικό Θέατρο, δεν ξέρω».

Ενδιαφέρον είχε η στιχομυθία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το «κόψιμο» των υποψηφίων των Εσπερινών Λυκείων αλλά και των ΕΠΑΛ.

Ads

Ειδικότερα, στη δευτερολογία του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρώτησε τον πρωθυπουργό κατά πόσο συμφωνεί με τον αποκλεισμό των συγκεκριμένων υποψηφίων από τα πανεπιστήμια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά εκτός μικροφώνου αρνητικά.

«Μα αυτό κάνετε με το νομοσχέδιο και την ελάχιστη βάση εισαγωγής» αντέτεινε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας δηκτικά: «Δεν ξέρετε ούτε τι φέρνετε στη Βουλή ούτε τι ψηφίζετε». Κάλεσε δε τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τη στιγμή που δε συμφωνεί με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, να προχωρήσει στην αλλαγή της.

Τέλος, διάλογο με την υπουργό Κεραμέως είχε ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τον αριθμό των υποψηφίων που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ΑΕΙ με βάση τις προβλέψεις του νομοσχεδίου.

Η υπουργός Παιδείας αμφισβήτησε τον αριθμό των 24.000 μαθητών, στον οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν όμως ο τελευταίος την ρώτησε ποιος είναι αυτός ο αριθμός με βάση τις δικές της εκτιμήσεις, η Νίκη Κεραμέως απάντησε πως δεν ξέρει.

Σχολιάζοντας την απάντηση της υπουργού Παιδείας, ο Αλέξης Τσίπρας την κατηγόρησε ότι νομοθετεί χωρίς να γνωρίζει τις συνέπειες των ρυθμίσεων που προωθεί, κάνοντας λόγο για «κουτοπονηριά».   

Η πρωτολογία του Κ. Μητσοτάκη

Η πρωτολογία του Αλ. Τσίπρα

Η δευτερολογία του Κ. Μητσοτάκη

Η δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα