«Φτιάχνετε ένα πανεπιστήμιο που θα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τις κοινωνικές ανάγκες, από τις δυνατότητες που υπάρχουν, να διαδίδεται η γνώση, που παράγεται σε αυτό και να δίνει απάντηση στα λαϊκά βάσανα, στις αγωνίες» σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου Κεραμέως.

Ads

«Θέλετε να καταστείλετε την διεκδίκηση και την εκπλήρωση ώριμων δίκαιων αιτημάτων τους. Αυτή είναι και η ουσία του νομοσχεδίου σας» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ,  προσθέτοντας ότι αυτήν την ουσία την προετοίμασαν επί χρόνια και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι στα χείλη χιλιάδων φοιτητών αυτήν την περίοδο είναι το αίτημα, «θέλουμε να γίνουμε φοιτητές ξανά. Εδώ και έναν χρόνο κρατάτε τα πανεπιστήμια κλειστά στις μορφωτικές ανάγκες της νεολαίας». Κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση χώρων από την τεράστια ακίνητη περιουσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που θα εξασφάλιζαν, με τήρηση των υγειονομικών μέτρων, την παρουσία φοιτητών.

Ομοίως κατέθεσε προτάσεις για την αξιοποίηση κονδυλίων με στόχο την βελτίωση των συστημάτων μηχανοργάνωσης των σχολών, προσθέτοντας: «Μήπως αντί να δίνατε 20 εκατ. ευρώ το χρόνο για την πανεπιστημιακή αστυνομία, να αυξάνατε ουσιαστικά τη χρηματοδότηση στα ΑΕΙ που φέτος είναι μειωμένη;».

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που έχει διαχειριστεί την μεταρρύθμιση στην παιδεία, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «όλο αυτό το διάστημα, με αφορμή τη συζήτηση γι’ αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση, έχει βάλει λυτούς και δεμένους να στοχοποιούν, όποιον έχει την οποιαδήποτε ένσταση, αντίρρηση ακόμα και προβληματισμό για τις διατάξεις».

Ads

«Είναι πραγματική ντροπή αυτό το πράγμα», είπε. «Και είναι ντροπή, γιατί κατά τ’ άλλα κόπτεστε για την ποιότητα των σπουδών και την επιστημοσύνη», πρόσθεσε. « Όμως τους πανεπιστημιακούς, τους ανθρώπους που ζουν, δημιουργούν γνώση, εργάζονται στα πανεπιστήμια, τους φοιτητές, που αγωνιούν να σπουδάσουν, να έρθουν σε επαφή με το επιστημονικό και επαγγελματικό τους αντικείμενο, τους στοχοποιείτε και τους απαξιώνετε», τόνισε.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ , «όσο πιο ξένο γίνεται το πανεπιστήμιο σε αυτές τις ανάγκες, τόσο περισσότερο θέλετε να βάλετε εμπόδια στη συλλογική αμφισβήτηση των εργαζόμενων σε αυτά, των πανεπιστημιακών, των φοιτητών, θέλετε να καταστείλετε τη διεκδίκηση και την εκπλήρωση ώριμων, δίκαιων αιτημάτων τους». Και αυτή είναι η ουσία του νομοσχεδίου, υπογράμμισε.

«Και αυτή την ουσία, δυστυχώς, την προετοίμασαν χρόνια τώρα και οι προηγούμενοι από εσάς. Είναι και αυτοί υπεύθυνοι, αφού δεν έχετε μόνοι σας την αποκλειστική πατέντα αυτής της αθλιότητας. Γιατί, κύριοι της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση της ΝΔ, έως για τόσο, κορόιδο και χαζή δεν είναι. Διατηρεί στο ακέραιο, ό,τι αντιεκπαιδευτικό έχτισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν απ’ αυτή αλλά και άλλες κυβερνήσεις πιο πριν, του ΠΑΣΟΚ παλιότερα και οικοδομεί πάνω σε αυτό ακόμα παραπέρα, είπε.

Όπως είπε, η εκπλήρωση των ρεαλιστικών αυτών διεκδικήσεων φοιτητικών συλλόγων αλλά και πρυτάνεων «σκοντάφτουν στην πολιτική της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών μόνο ως κόστος».

Συνέχισε αναφέροντας ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα απέναντι σε αυτές τις διεκδικήσεις και «το πρόβλημα που υποτίθεται ότι έρχεται να λύσει είναι οι εστίες ανομίας στα πανεπιστήμια».

«Σας το λέμε ορθά-κοφτά: οι διάφορες ομάδες που οι ενέργειές τους εχθρεύονται το φοιτητικό κίνημα και πολύ συχνά το στοχοποιούν και εσείς τις αξιοποιείτε αυτές τις ομάδες μόνο για να εντείνετε τον αυταρχισμό και την καταστολή, έχουν στενή σχέση με φανερούς και κρυφούς μηχανισμούς του κράτους σας και όχι με τους φοιτητικούς συλλόγους που διεκδικούν δίκαια αιτήματα» υπογράμμισε.

Επίσης, επεσήμανε ότι τα όσα «κοσμητικά» χρεώνει η κυβέρνηση συλλήβδην στους φοιτητές «αφορούν εκτός από τους παραπάνω μηχανισμούς και προβοκατόρικες ομάδες και την κυβερνητική παράταξη στα ΑΕΙ».