Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Μπορεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να δήλωσε, από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας, ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη» και πως «η χώρα είναι στην εντατική», ωστόσο, ο Γιώργος Φλωρίδης απάντησε πως «αν δεν μπορούμε» να πάμε σε εκλογές, ενώ ο Πάρις Κουκουλόπουλος τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους. Από την πλευρά του ο Απόστολος Κακλαμάνης άσκησε κριτική στους Γιάννη Ραγκούση και Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ads

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης, από το βήμα της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας, έκανε λόγο για πλήρη αποσύνθεση του κράτους, προσθέτοντας ότι «ο δρόμος είναι δύσκολος και επώδυνος». «Η μόνη υπαρκτή δυνατότητα επιβίωσης και ανόρθωσης της χώρας είναι ο δρόμος των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων σε κράτος και οικονομία. Όλες άλλες πολιτικές είναι φρούδες», ανέφερε. «Αντιμετωπίζουμε το θέμα της έγκαιρης αναδιάρθρωσης. Δεν προσφέρεται για επιπόλαιη συζήτηση», σημείωσε και πρόσθεσε πως πρέπει να δούμε ποιοι, πως και πότε αποφασίζουν γι’ αυτό. «Οι οφειλέτες αν αποφασίσουν μόνοι τους προαναγγέλλουν χρεοκοπία», τόνισε. «Το θέμα της έγκαιρης αναδιάρθρωσης δεν είναι ταμπού», πρόσθεσε.

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση έκανε λόγο για σοβαρή αδυναμία συνολικού σχεδιασμού, αδυναμία στο σωστό μοίρασμα του κοινωνικού κόστους ικανότητας εφαρμογή», ενώ διερωτήθηκε αν η εκτεταμένη φοροδιαφυγή αντιμετωπίζεται με οργανωμένες παρεμβάσεις. «Ποιος μπορεί να εξηγήσεις γιατί αυτό το κράτος είναι σήμερα σε πλήρη αποσύνθεση; Αναδεικνύεται μια μεταρρυθμιστική εξάντληση του χώρου μας. Πιστεύω ότι αυτό κυρίως είναι αποτέλεσμα ιδεολογικής ετοιμότητας του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει τόσο πολύ την Ελλάδα», δήλωσε.

«Μπορούμε να συνεχίσουμε ως μια συνειδητή απόφαση χωρίς επιφυλάξεις ή ολιγωρίες. Αν δεν μπορούμε να πάμε αποφασισμένα ξεκάθαρα και συντεταγμένα σε αυτό το δρόμο τότε να το πούμε και να πάμε στο λαό Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε καθαροί και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», κατέληξε ο Γιώργος Φλωρίδης.

Ads

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης άσκησε κριτική στους Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Γιάννη Ραγκούση, σημειώνοντας πως σε οικονομία και κράτος έχουν γίνει τα σοβαρότερα λάθη. «Δώσαμε έμφαση στα έξοδα αλλά δεν προσέξαμε τα έσοδα. Το έλλειμμα δεν αντιμετωπίζεται με τον περιορισμό των εξόδων», δήλωσε και πρόσθεσε πως «κανένας δεν είναι αλάθητος», αλλά και «αναντικατάστατος».

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει διακανονισμός χρόνου πληρωμής και επιτοκίου. Παράλληλα, τόνισε πως πρέπει να μπει τέρμα στον «ανεύθυνο» ενεργειακό σχεδιασμό της ΝΔ και πως «αν δεν δράσουμε άμεσα, η ΔΕΗ σε λιγότερο από τρία χρόνια, θα είναι ο νέος ΟΣΕ». Ο κ. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε και στη χθεσινή επίθεση στον Ανδρά Λοβέρδο, στους Αγίους Αναργύρους, τονίζοντας ότι «η απόλυτη καταδίκη μας σε αυτά δεν πρέπει να μας παρασύρει σε έναν πολιτικό λάθος να ανοίξουμε ‘βεντέτα’ με έναν πολιτικό χώρο». Υποστήριξε ακόμη ότι η ύφεση και η ανεργία είναι η βασική αιτία αυτού του φαινομένου και ότι η μόνη απάντηση είναι η ανάπτυξη.

Η Μαρία Θεοχάρη υπερασπίστηκε το δικαίωμα των βουλευτών να διατυπώνουν την άποψη και τις διαφωνίες τους, με στόχο συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του κυβερνητικού έργου αλλά όχι για προσωπικούς σκοπούς. Ο Οδυσσέας Βουδούρης αν και χαρακτήρισε σωστή την πολιτική κατεύθυνησ, παρατήρησε πως υπάρχει «χάσμα» ανάμεσα στην πολιτική που χαράσσεται και που υλοποιείται. Συμπλήρωσε δε ότι στο σχέδιο που τους διανεμήθηκε σήμερα “δεν αποτυπώνονται οι ανησυχίες και οι αγωνίες μας”.

«Αντίπαλός μας είναι οι δικές μας πολιτικές ανεπάρκειες. Στερούμαστε ιδεολογικών μηχανισμών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ηλίας Θεοδωρίδης και τόνισε ότι αφού υπάρχουν θυσίες εκ μέρους των πολιτών πρέπει να υπάρξει και μια πολιτική που να ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου του ελληνικού λαού.

Για απτά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών αποφάσεων που εξασφάλισε ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ωστόσο εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αφουγκράζεται την αγωνία της κοινωνίας.

«Είμαστε σε μεταίχμιο που χρειάζεται ανασυγκρότηση δυνάμεων, μια νέα αρχή και η εξειδίκευση του σημερινού σχεδίου», είπε ο Νίκος Σαλαγιάννης, ενώ εντόπισε «επικίνδυνες αρρυθμίες στη λειτουργία του κράτους» και «συγκεχυμένες» αρμοδιότητες μεταξύ υπουργείων. Αντίθετα, πρότεινε ολιγομελή επιτελική ομάδα στην κορυφή της κυβέρνησης.

Τέλος, η Σούλα Μερεντίνη εξαπέλυσε ευθεία επίθεση προς την κυβέρνηση κατηγορώντας τους υπουργούς πως δεν ακούν τις αντιρρήσεις και τα παράπονα των βουλευτών. «Είπατε όχι στα μοιρολόγια αλλά λέμε όχι και στους διθυράμβους. Πείτε το και στους υπουργούς σας οι οποίοι θα έπρεπε να σέβονται το ρόλο των βουλευτών και την παρουσία τους στα ΚΤΕ. Να έχουμε λόγο όχι και φιμωθούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.«Ψήφισα ό,τι έφερε η κυβέρνηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δέχομαι κάποιοι να με προσμετρούν ως χειροκροτητή», σημείωσε.