Ο Αλέξης Αλεξίου ήταν ο μεγάλος νικητής της φετινής, έβδομης απονομής της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, καθώς η ταινία του «Τετάρτη 04:45» απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας. Σημείο αναφοράς της τελετής, η διάκριση στη φετινή επίτιμη προσκεκλημένη, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, η οποία αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση λέγοντας χαρακτηστικά: «Ντροπή σου Ευρώπη!».

Ads

Δεκατέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ διεκδίκησαν εφέτος τα Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που πραγματοποιήθηκαν για έβδομη συνεχή χρονιά. Η τελετή απονομής έγινε το βράδυ της Δευτέρας 28 Μαρτίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με επίσημη προσκεκλημένη την σπουδαία Βρετανία ηθοποιό, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, η οποία αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Είστε εκπληκτικοί γιατί θυμάστε ότι αυτοί οι πρόσφυγες είναι μητέρες, πατέρες, παιδιά, ανθρώπινα όντα, όπως δεν το θυμάται ούτε μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση! Ντροπή σου Ευρώπη! Γιατί το λέω αυτό; Επειδή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που εμπνεύστηκαν αυτήν την εγκληματική στρατηγική, άνοιξαν τις πόρτες στην Αποκάλυψη […] Εγώ δεν μπορώ να πω στην κυβέρνησή σας τι να κάνει, αλλά οφείλει να απαιτήσει από την Ευρώπη χρήματα, όχι σκληρά μέτρα, αλλά χρήματα για τη χώρα και για τους πρόσφυγες.»

image

Ads

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Αλέξη Αλεξίου, «Τετάρτη 04:45» κέρδισε συνολικά εννέα βραβείααπό τα δεκατρία στα οποία ήταν υποψήφια. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν: Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου (Στέλιος Μάινας), Βραβείο Σκηνοθεσίας (Αλέξης Αλεξίου) και Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας.

Διαβάστε επίσης:
Αποκλειστικό κλιπ από την «Τετάρτη 04:45» του Αλέξη Αλεξίου

Βραβείο Σεναρίου, στον Ευθύμη Φιλίππου και την Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, για την ταινία της «Chevalier». Βραβείο Ίρις Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, εξ ημισείας στον Γιώργο Ζώη, για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Interruption» και στην Ευαγγελία Κρανιώτη, για το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της, «Erotica, Exotica, Etc.», η οποία τιμήθηκε και με το Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) «Λουκία Ρικάκη».

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη – Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη αποκωδικοποιεί το «Chevalier»
Συνέντευξη – Ταξιδεύοντας στο «Exotica, Erotica, Etc.» της Ευαγγελίας Κρανιώτη
Ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ ανάμεσα στα 25 καλύτερα της χρονιάς

Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στο Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου, το οποίο κέρδισε ο Μηνάς Χατζησάββας για την ταινία «Ένας Άλλος Κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, τον τελευταίο ρόλο στο σινεμά, του υπέροχου κι αξέχαστου ηθοποιού. Το Βραβείο παρέλαβε ο σύντροφος του, Κώστας Φαλελάκης, δηλώντας χαρακτηριστικά ότι: «Ο Μηνάς ήθελε πολύ να είναι εδώ, αλλά δεν μπορούσε, είχε ραντεβού με τον Μπέργκμαν να παίξουν μια παρτίδα σκάκι…», ενώ αναφέρθηκε σχετικά και στο Σύμφωνο Συμβίωσης.

image

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά φέτος δόθηκε και Βραβείο Ξένης Ταινίας. Νικητής ήταν ο Γιώργος Λάνθιμός με την ταινία του: «Ο Αστακός» (The Lobster).

Αναλυτικά όλα τα Βραβεία Ίρις της  Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2016:

Βραβείο Ειδικών Εφέ και  Κινηματογραφικής Καινοτομίας
Τετάρτη 04:45 – Ιπποκράτης Χαλάς, Μιχάλης Σαμιώτης, Αφοι Αλαχούζοι, Dani Cohen

Βραβείο Μακιγιάζ
Ουζερί Τσιτσάνης – Ναμπίλ Σαλαμέ

Βραβείο Ήχου
Τετάρτη 04:45 – Άρης Αθανασόπουλος, Avi Mizrahi, Gil Toren

Βραβείο Ενδυματολογίας
Ουζερί Τσιτσάνης – Άννα Μαχαιριανάκη

Βραβείο Σκηνογραφίας
Τετάρτη 04:45 – Σπύρος Λάσκαρης

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
Τετάρτη 04:45 – Γιάννης Βεσλεμές (Felizol)

image

Βραβείο Μοντάζ
Τετάρτη 04:45 – Λάμπης Χαραλαμπίδης

Βραβείο Φωτογραφίας
Τετάρτη 04:45 – Χρήστος Καραμάνης

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου
Ουζερί Τσιτσάνης – Βασιλική Τρουφάκου

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου
Ένας Άλλος Κόσμος – Μηνάς Χατζησάββας

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου
Smac – Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου
Τετάρτη 04:45 – Στέλιος Μάινας

Βραβείο Σεναρίου
Chevalier – Ευθύμης Φιλίππου, Αθηνά Τσαγγάρη

image

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
Interruption – Γιώργος Ζώης
Erotica, Exotica, etc… – Ευαγγελία Κρανιώτη

image

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Τετάρτη 04:45 – Αλέξης Αλεξίου

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
Το Σύκο – Νικόλας Κολοβός

Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) «Λουκία Ρικάκη»
Erotica, Exotica, etc… – Charlotte Vincent, Ευαγγελία Κρανιώτη

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
Τετάρτη 04:45 – Θανάσης Καραθάνος, Κώστας Λαμπρόπουλος

Βραβείο Ξένης Ταινίας
«Ο Αστακός» (The Lobster) – Γιώργος Λάνθιμος

image

Τη σκηνοθεσία και τα κείμενα της τελετής είχε αναλάβει φέτος ο Νίκος Σούλης με την δημιουργική ομάδα του. Παρουσιαστές ήταν ο Γιώργος Νανούρης και η Λένα Παπαληγούρα. Το μουσικό θέμα της βραδιάς για πιάνο και Ορχήστρα ήταν πρωτότυπη σύνθεση του Βασίλη Τσαμπρόπουλου, που έβαλε τη μουσική σφραγίδα με τη συμμετοχή της Metropolitan Symphony Orchestra of Athens και της Νεκταρίας Καραντζή.