Δεκατέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ διεκδικούν εφέτος τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που πραγματοποιούνται για έβδομη συνεχή χρονιά. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Δευτέρας 28 Μαρτίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με επίσημη προσκεκλημένη την σπουδαία Βρετανία ηθοποιό, Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Ads

Την κούρσα των υποψηφιοτήτων οδηγεί η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Αλέξη Αλεξίου, «Τετάρτη 04:45», με δεκατρείς. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Στέλιος Δημητρακόπουλος (Στέλιος Μάινας) έχει 32 ώρες πριν χάσει τα πάντα. Από το τζαζ μπαρ που με πολύ κόπο διατηρεί σε λειτουργία εδώ και χρόνια, μέχρι την ίδια του την οικογένεια. Ο Ρουμάνος γκάνγκστερ που του έχει δανείσει χρήματα, απαιτεί να εξοφληθεί το χρέος, ενώ η σύζυγος του σκέφτεται σοβαρά να τον εγκαταλείψει. Παράλληλα ένας ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, αποφασίζει να σηκώσει επιτέλους το ανάστημα του. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, ο χρόνος τρέχει και το έλατο στο σπίτι του Στέλιου πρέπει να στολιστεί. Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό και αγωνιώδες θρίλερ, μία ιστορία εκδίκησης με στοιχεία μαύρου χιούμορ και αριστοτεχνικά σκιαγραφημένους χαρακτήρες, όπου ξεχωρίζει η υπέροχη ερμηνεία του Στέλιου Μάινα.

Διαβάστε επίσης:
Αποκλειστικό κλιπ από την «Τετάρτη 04:45» του Αλέξη Αλεξίου

Ακολουθεί η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, το «Interruption» με εννέα υποψηφιότητες. Οι τελευταίοι θεατές παίρνουν τις θέσεις τους. Η παράσταση της «Ορέστειας» ξεκινάει. Ξαφνικά, τα φώτα σβήνουν και η σκηνή βυθίζεται στο σκοτάδι. Μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών, με όπλα στα χέρια, ανεβαίνουν στη σκηνή. Ζητάνε συγνώμη για τη διακοπή και προσκαλούν όσους θεατές επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή μαζί τους. Η παράσταση συνεχίζεται κανονικά με μια μόνο διαφορά: η ζωή μιμείται την τέχνη και όχι το αντίστροφο. Το «Interruption» είναι μια αντιπαραβολή του μύθου της Ορέστειας με το σήμερα.

Διαβάστε επίσης:
Μία τρομοκρατική ενέργεια με φόντο την Ορέστεια: «Interruption»

Με έξι υποψηφιότητες ακολουθούν το «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη, το «Invisible» του Δημήτρη Αθανίτη και το «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη. Στο «Chevalier», μία παρέα αντρών επιστρέφει από χειμερινή εκδρομή ψαρέματος σ’ ένα γιοτ. Όταν μια μηχανική βλάβη τους εγκλωβίζει στο σκάφος, κάπου στον Σαρωνικό, θα αναλώσουν την ώρα τους μ’ ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που ονομάζεται Chevalier. To Chevalier είναι τόσο διασκεδαστικό, όσο και βαθιά ανταγωνιστικό. Κανείς δεν θα κατέβει από το σκάφος, αν δεν ανακηρυχτεί ο νικητής…

Ads

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη – Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη αποκωδικοποιεί το «Chevalier»

Το «Smac» και το «Ένας Άλλος Κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, έχουν από τέσσερις υποψηφιότητες. Πρόκειται για μία ερωτική τριλογία με κοινό φινάλε και μία ταινία που στέκεται τίμια απέναντι στον θεατή, τον διασκεδάζει ενώ παράλληλα τον ψυχαγωγεί. Με πρωταγωνιστές, τον Οσκαρικό J.K. Simmons, τον σπουδαίο Μηνά Χατζησάββα στον τελευταίο κινηματογραφικό του ρόλο, αλλά και την συγκλονιστική Μαρία Καβογιάννη να μας χαρίζει ίσως την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία που είδαμε σε ελληνική ταινία κατά την τρέχουσα κινηματογραφική σεζόν.

Διαβάστε επίσης:
Τρεις ιστορίες αγάπης με φόντο την οικονομική κρίση: «Ένας Άλλος Κόσμος»

Ακολουθούν, το «Αρκαδία Χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή, με τρεις υποψηφιότητες, το «Erotica, Exotica, Etc.» της Ευαγγελίας Κρανιώτη και ο «Καύσωνας» με δύο, ενώ το «The Republic» και το «Σύμπτωμα» του Άγγελου Φραντζή, απέσπασαν από μία υποψηφιότητα.

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη – Ταξιδεύοντας στο «Exotica, Erotica, Etc.» της Ευαγγελίας Κρανιώτη
Στο φιλμικό σύμπαν του Άγγελου Φραντζή: «Σύμπτωμα»

Η έβδομη τελετή απονομής της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με επίσημη προσκεκλημένη την σπουδαία Βρετανία ηθοποιό, Βανέσα Ρεντγκρέιβ. Τη σκηνοθεσία και τα κείμενα της τελετής  έχει αναλάβει φέτος ο Νίκος Σούλης με την δημιουργική ομάδα του. Παρουσιαστές  είναι ο Γιώργος Νανούρης και η Λένα Παπαληγούρα. Το μουσικό θέμα της βραδιάς για πιάνο και Ορχήστρα είναι πρωτότυπη σύνθεση του Βασίλη Τσαμπρόπουλου, που βάζει τη μουσική σφραγίδα με τη συμμετοχή της Metropolitan Symphony Orchestra of Athens και της Νεκταρίας Καραντζή.

image

Τα Βραβεία 2016 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, έχουν και μερικές καινοτομίες. Φέτος συμμετέχουν όλα τα ντοκιμαντέρ, ανεξάρτητα από τη διάρκειά τους για το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, αφιερωμένο στη μνήμη της Λουκίας Ρικάκη. Ενώ από φέτος τα Βραβεία αποκτούν όνομα. Θα είναι στο εξής τα Βραβεία Ίρις της  Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

image

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά φέτος θα δοθεί Βραβείο Ξένης Ταινίας. Η λίστα περιλαμβάνει τις εξής ταινίες:

Διαβάστε επίσης:
Αυτές είναι οι υποψηφιότητες για τα βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου