Δύο χρόνια μετά το απόλυτο κινηματογραφικό του αριστούργημα, «Η Τέλεια Ομορφιά» (La grande bellezza / The Great Beauty), με το οποίο απέσπασε και το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ο Πάολο Σορεντίνο επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία. Η «Νιότη» (Youth – 2015), μπορεί να μην είναι «Η Τέλεια Ομορφιά», όμως διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σπουδαίου σκηνοθέτη.

Ads

«Είχα την ιστορία στο μυαλό μου πολύ καιρό. Ήθελα να έχω πρωταγωνιστή έναν μαέστρο, γιατί με συναρπάζουν σαν άνθρωποι. Διάβασα μία ιστορία για έναν Ιταλό μαέστρο που αρνήθηκε να κάνει μια εμφάνιση προς τιμήν της βασίλισσας και μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Είμαι από μια μικρή πόλη οπότε δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κάποιος μπορούσε να το κάνει αυτό. Αυτό ήταν το σημείο εκκίνησης. Κατέληξε, βέβαια, μια πολύ προσωπική ταινία, αφού τελικά μιλά για την αγάπη. Είμαι ντροπαλός, κι έτσι δεν μπορώ να την εκφράσω καλύτερα, αλλά παίρνω αγάπη από τη φιλία, την μνήμη και όλες μου τις σχέσεις.» – Πάολο Σορεντίνο

image

Ο Φρεντ (Μάικλ Κέιν) και ο Μικ (Χάρβεϊ Καϊτέλ), είναι δύο φίλοι κοντά στη δύση της ζωής τους, οι οποίοι παραθερίζουν σ’ ένα όμορφο ξενοδοχείο στους πρόποδες των Άλπεων. Ο Φρεντ είναι συνθέτης και συνταξιούχος επικεφαλής ορχήστρας πια, έχοντας εγκαταλείψει την μεγάλη του αγάπη, τη μουσική.

Ads

image

Ο Μικ, είναι ένας σκηνοθέτης εν ενεργεία, που προσπαθεί να ολοκληρώσει το ύστατο – κατ’ αυτόν – σενάριό του. Ο χρόνος κυλά ήρεμα, με τους δύο φίλους να παρατηρούν με τρυφερότητα τις μπερδεμένες ζωές των παιδιών τους, τα κραυγαλέα νιάτα των σεναριογράφων που δουλεύουν με τον Μικ και τους υπόλοιπους ενοίκους του ξενοδοχείου.

Πέρα από τον Μικ, ο Φρεντ έχει την συντροφιά και της κόρης του, Λίνα (Ρέιτσελ Βάις), η οποία θα αναγκαστεί να διαχειριστεί μια μεγάλη ανατροπή στην προσωπική της ζωή, αλλά και ενός νεαρού Αμερικανού ηθοποιού (Πολ Ντέινο), ο οποίος μελετά τον καινούριο του ρόλο παρατηρώντας τους θαμώνες του θέρετρου.

image

Αντίθετα με εκείνους, κανείς δεν μοιάζει να ανησυχεί για τον χρόνο που περνά. Η ρουτίνα τους όμως θα διαταραχθεί όταν ένας απεσταλμένος της Βασίλισσας της Αγγλίας θα τους επισκεφθεί, προκειμένου να πείσει τον Φρεντ να είναι ο μαέστρος ενός κονσέρτου προς τιμήν του πρίγκιπα Φίλιπ, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

«Για μένα, ο χρόνος είναι το απόλυτο θέμα: το πώς περνά ο χρόνος, πόσος μας μένει, πόσος έχει ήδη περάσει. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον χρόνο. Πάνω από όλα είναι η σχέση μας με το μέλλον και τα νιάτα, ακόμη κι όταν πια δεν είμαστε νέοι.» – Πάολο Σορεντίνο

image

Με προσεγμένη κινηματογράφηση, η «Νιότη» (Youth – 2015) του Πάολο Σορεντίνο, διαθέτει ένα ανθρωποκεντρικό σενάριο, μία υπέροχη φωτογραφία κι ένα εξαιρετικό σύνολο ηθοποιών – με τους Χάρβεϊ Καϊτέλ, Ρέιτσελ Βάις, Τζέιν Φόντα και Πολ Ντέινο – όπου ξεχωρίζει η σπουδαία ερμηνεία του Μάικλ Κέιν. Η «Νιότη», αποτελεί τη δεύτερη αγγλόφωνη ταινία του Ιταλού σκηνοθέτη – είχε προηγηθεί το 2011, το φιλμ «Εκεί που χτυπά η καρδιά μου» (This Must Be the Place) με τον Σον Πεν.

image

Ως άλλος Τόνι Σερβίλο στην «Τέλεια Ομορφιά», η αξιόλογη ερμηνεία του Μάικλ Κέιν, διακατέχει τη «Νιότη». Όμως στη νέα του δημιουργία ο Σορεντίνο, καταφέρνει να δώσει νόημα και βάθος στην υπόσταση πολλών περισσότερων χαρακτήρων, κάτι το οποίο δύσκολα το συναντάμε στον κινηματογράφο. Ο Χάρβεϊ Καϊτέλ («Το Βλέμμα του Οδυσσέα» – Θόδωρος Αγγελόπουλος) είναι υπέροχος και μαζί του το συμπρωταγωνιστικό δίδυμο συμπαρασύρει σε προσεγμένες ερμηνείες, την Ρέιτσελ Βάις, τον εντυπωσιακό Πολ Ντέινο, αλλά και την Τζέιν Φόντα, που παρά την μικρή της παρουσία, ο ρόλος της είναι καταλυτικός για την εξέλιξη των γεγονότων.

image

«Ο χαρακτήρας του Κέιν διατηρεί την απόστασή του από τα πράγματα, το οποίο είναι συγκινητικό αλλά, φυσικά, δεν εγγυάται την ευτυχία, απλώς μια κάποια ηρεμία. Από την άλλη, ο χαρακτήρας του Καϊτέλ κυριαρχείται από το πάθος: στο μυαλό του η νέα ταινία του αποκτά διαστάσεις εμμονής. Είμαι περισσότερο σαν τον Καϊτέλ, αλλά προσπαθώ να γίνω περισσότερο σαν τον Κέιν!» – Πάολο Σορεντίνο

image

Με φόντο τις γλυκόπικρες διακοπές ενός 80άχρονου μαέστρου παγκοσμίου φήμης μαζί με το σκηνοθέτη φίλο του, σ’ ένα πολυτελές ελβετικό θέρετρο, ο Πάολο Σορεντίνο αφήνει το σκηνοθετικό του δαιμόνιο ελεύθερο και μας ξεναγεί στα στάδια της ζωής μέσα από μία σειρά ποιητικών εικόνων «τέλειας ομορφιάς».

Επιστρατεύοντας ένα εντυπωσιακό καστ και το ιταλικό ταμπεραμέντο του, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, καταφέρνει να ενώσει στην μεγάλη οθόνη, την χολιγουντιανή λάμψη, με τον ευρωπαϊκό σκεπτικισμό και να μας παραδώσει μία ακόμα εκθαμβωτική δημιουργία υψηλής αισθητικής.

image

Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν κυρίως στην Ελβετία, αλλά και στη Βενετία, το Λονδίνο και τη Ρώμη. Η διεύθυνση φωτογραφίας έχει την χαρακτηριστική υπογραφή του μόνιμου συνεργάτη του Σορεντίνο, Λούκα Μπιγκάτσι («Η Τέλεια Ομορφιά», «Il Divo», «Οι Συνέπειες του Έρωτα»), ο οποίος – σε συνεργασία με τον Σορεντίνο – έχει καταφέρει να αποτυπώσει μοναδικά την επιβλητική φύση των Άλπεων που περιβάλλει το ξενοδοχείο, αλλά και τις εκπληκτικές εικόνες από το εσωτερικό του, καθώς το εξερευνούν σταδιακά οι πρωταγωνιστές.

image

Η μουσική ήταν πάντοτε βασικό στοιχείο των ταινιών του Σορεντίνο, αλλά στη «Νιότη» είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού ο Φρεντ, παρόλο που επιμένει ότι δεν του λείπει καθόλου η ενασχόληση με τη μουσική, νιώθει την παρουσία της παντού και την επιζητά σχεδόν ασυνείδητα. Δίπλα στην πρωτότυπη μουσική του Αμερικανού συνθέτη, Ντέιβιντ Λανγκ, ο Σορεντίνο ντύνει τις σκηνές του με μία πολυσυλλεκτική συλλογή τραγουδιών, όπου συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Μαρκ Κόζελεκ και Παλόμα Φέιθ, που εμφανίζονται και στην ταινία.

Παρά την θεματική της και την προχωρημένη ηλικία των περισσότερων θαμώνων του ξενοδοχείου, ο Ιταλός δημιουργός δηλώνει ότι δεν βλέπει τη «Νιότη» σαν απαισιόδοξη ταινία, αλλά το ακριβώς αντίθετο, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Ίσως την έκανα για να ξορκίσω έναν φόβο που, πιστεύω, όλοι έχουμε. Το πέρασμα του χρόνου πλέον με συναρπάζει και αυτό που μένει από την ταινία είναι ότι όλοι μπορούν να βρουν μια στιγμή ελευθερίας, γιατί η ελευθερία είναι το μέλλον.»

image

Η «Νιότη», είναι ένα φιλμ που ενώ συζητήθηκε όσα λίγα τον Μάιο στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών, ωστόσο έφυγε χωρίς να έχει αποσπάσει κάποια διάκριση. Αξίζει όμως να σημειώσουμε, ότι και «Η Τέλεια Ομορφιά» προβλήθηκε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών το 2013, χωρίς να αποσπάσει να βραβευτεί, αλλά στη συνέχεια κέρδισε Bafta, Χρυσή Σφαίρα και βέβαια το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

image

Ολόκληρη η ενδιαφέρουσα συνέντευξη τύπου από το 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, παρουσία του σκηνοθέτη Πάολο Σορεντίνο και των πρωταγωνιστών του: Μάικλ Κέιν, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Ρέιτσελ Βάις, Τζέιν Φόντα και Πολ Ντέινο:

Η «Νιότη» (Youth – 2015) του Πάολο Σορεντίνο, αποτέλεσε την Ταινία Έναρξης του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρες. Η ταινία κυκλοφορεί στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες, από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, σε διανομή της εταιρείας Odeon.

Διαβάστε επίσης:
«Η Τέλεια Ομορφιά»: Μια σπουδαία ταινία των Πάολο Σορεντίνο και Τόνι Σερβίλο

Έτος: 2015 | Xώρα: Ιταλία | Διάρκεια: 118 λεπτά | Σκηνοθεσία: Paolo Sorrentino | Σενάριο: Paolo Sorrentino | Παίζουν: Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano, Jane Fonda.