Μπορεί οι πολιτικές εξελίξεις και οι εκλογές, να οδήγησαν τους διοργανωτές σε αλλαγή των ημερομηνιών διεξαγωγής του Φεστιβάλ, όμως το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, δηλώνει έτοιμο να υποδεχθεί και φέτος το σινεφίλ κοινό. Ταινία Έναρξης για το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της πρωτεύουσας, είναι η νέα ταινία του Πάολο Σορεντίνο: «Νιότη» (Youth – 2015).

Ads

Το 2013 ο Πάολο Σορεντίνο είχε εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς όταν μας παρουσίασε το φιλμ του: «Η Τέλεια Ομορφιά» (La grande bellezza / The Great Beauty), το οποίο τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η ελληνική πρεμιέρα του φιλμ είχε γίνει τότε στις 19ες Νύχτες Πρεμιέρες. Δύο χρόνια μετά η νέα δημιουργία του Σορεντίνο, «Νιότη» (Youth – 2015), αποτελεί την Ταινία Έναρξης του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

image

Ο Φρεντ (Μάικλ Κέιν) και ο Μικ (Χάρβεϊ Καϊτέλ), είναι δύο φίλοι κοντά στη δύση της ζωής τους, οι οποίοι παραθερίζουν σ’ ένα όμορφο ξενοδοχείο στους πρόποδες των Άλπεων. Ο Φρεντ είναι συνθέτης και συνταξιούχος επικεφαλής ορχήστρας πια, έχοντας εγκαταλείψει την μεγάλη του αγάπη, τη μουσική.

Ads

image

Ο Μικ, είναι ένας σκηνοθέτης εν ενεργεία, που προσπαθεί να ολοκληρώσει το ύστατο – κατ’ αυτόν – σενάριό του. Ο χρόνος κυλά ήρεμα, με τους δύο φίλους να παρατηρούν με τρυφερότητα τις μπερδεμένες ζωές των παιδιών τους, τα κραυγαλέα νιάτα των σεναριογράφων που δουλεύουν με τον Μικ και τους υπόλοιπους ενοίκους του ξενοδοχείου.

image

Αντίθετα με εκείνους, κανείς δεν μοιάζει να ανησυχεί για τον χρόνο που περνά. Η ρουτίνα τους όμως θα διαταραχθεί όταν ένας απεσταλμένος της Βασίλισσας της Αγγλίας θα τους επισκεφθεί, προκειμένου να πείσει τον Φρεντ να είναι ο μαέστρος ενός κονσέρτου προς τιμήν του πρίγκιπα Φίλιπ, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

image

Δύο χρόνια μετά το απόλυτο κινηματογραφικό του αριστούργημα, «Η Τέλεια Ομορφιά» (La grande bellezza / The Great Beauty) ο Πάολο Σορεντίνο επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία. Ένα φιλμ που ενός συζητήθηκε όσα λίγα τον Μάιο στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών, ωστόσο έφυγε χωρίς να έχει αποσπάσει κάποια διάκριση – για την ιστορία και «Η Τέλεια Ομορφιά» προβλήθηκε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών το 2013, χωρίς να αποσπάσει καμιά τιμητική διάκριση, αλλά στη συνέχεια κέρδισε Bafta, Χρυσή Σφαίρα, και βέβαια το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

image

Ολόκληρη η ενδιαφέρουσα συνέντευξη τύπου από το 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, παρουσία του σκηνοθέτη Πάολο Σορεντίνο και των πρωταγωνιστών του: Μάικλ Κέιν, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Ρέιτσελ Βάις, Τζέιν Φόντα και Πολ Ντέινο:

Η «Νιότη» (Youth – 2015), αποτελεί τη δεύτερη αγγλόφωνη ταινία του Ιταλού σκηνοθέτη – είχε προηγηθεί το 2011, το φιλμ «Εκεί που χτυπά η καρδιά μου» (This Must Be the Place) με τον Σον Πεν  και ανοίγει το πρόγραμμα του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

image

Με φόντο τις γλυκόπικρες διακοπές ενός 80άχρονου μαέστρου παγκοσμίου φήμης μαζί με το σκηνοθέτη φίλο του, σ’ ένα πολυτελές ελβετικό θέρετρο, ο Πάολο Σορεντίνο αφήνει το σκηνοθετικό του δαιμόνιο ελεύθερο και μας ξεναγεί στα στάδια της ζωής μέσα από μία σειρά ποιητικών εικόνων «τέλειας ομορφιάς».

image

Επιστρατεύοντας ένα εντυπωσιακό καστ αποτελούμενο από τους Μάικλ Κέιν, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Ρέιτσελ Βάις, Τζέιν Φόντα και Πολ Ντέινο, το ιταλικό ταμπεραμέντο του βραβευμένου σκηνοθέτη ενώνεται με την χολιγουντιανή λάμψη για να παραδώσει μία ακόμα εκθαμβωτική δημιουργία υψηλής αισθητικής.

image

Η πρεμιέρα της ταινίας «Νιότη» (Youth) θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 20:15  (μόνο με προσκλήσεις). Οι κάτοχοι των καρτών διαρκείας των 20 προβολών, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την Πρεμιέρα του Φεστιβάλ, κατόπιν επίδειξης της ατομικής πρόσκλησής τους και της κάρτας.

image

Διαβάστε επίσης:
Το «Σύμπτωμα» του Άγγελου Φραντζή στις «Νύχτες Πρεμιέρας»
10 ταινίες που θα προβληθούν στις 21ες Νύχτες Πρεμιέρας
«Η Τέλεια Ομορφιά»: Μια σπουδαία ταινία των Πάολο Σορεντίνο και Τόνι Σερβίλο

Η ταινία «Νιότη» (Youth – 2015) του Πάολο Σορεντίνο, θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, σε διανομή της εταιρείας Odeon.

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στους Κινηματογράφους: Δαναός 1 και 2 | Odeon Opera 1 και 2 | Ιντεάλ | Ταινιοθήκη της Ελλάδος | Τεχνόπολη Δ.Α. – INNOVATHENS.

image
 

To Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Εταιρία Αθηνών με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται με την συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

image
 

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε από κοντά το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας, αλλά και κριτικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στο 21o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.