Μια καναδική εταιρεία αναπτύσσει μια βιομηχανική μονάδα ανακύκλωσης που φιλοδοξεί να μετατρέπει διοξείδιο του άνθρακα σε φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο.

Ads

Χρηματοδοτούμενη εν μέρει από τον Bill Gates, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε σχέδια επενδύσεων ύψους 2 δις δολαρίων σε καινοτόμες πράσινες τεχνολογίες στα επόμενα πέντε χρόνια, η νέα τεχνολογία θα αναμειγνύει το διοξείδιο του άνθρακα με υδρογόνο που προέρχεται από διάσπαση του νερού για να δημιουργήσει καύσιμο υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, είναι ευρέως γνωστό ότι το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για εκατοντάδες χρόνια, επηρεάζοντας δυσμενώς το περιβάλλον και προκαλώντας κλιματική αλλαγή.

Το σύστημα της εταιρείας Carbon Engineering θα μπορεί να προσλαμβάνει εκπομπές έως και 300.000 αυτοκινήτων, χρησιμοποιώντας μια συσκευή που απορροφά φυσικά το αέριο στην ατμόσφαιρα και το μετατρέπει σε υγρή μορφή που είναι πλούσια σε CO2.

Η υγρή μορφή που δημιουργείται από το σύστημα κατευθύνεται στη συνέχεια σε ένα κύκλο αναγέννησης που εξάγει το διοξείδιο του άνθρακα, ενώ το αρχικό διάλυμα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Το διοξείδιο του άνθρακα που δεσμεύεται μετατρέπεται σε ποιοτικό προϊόν υψηλής πίεσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αγωγούς ή να αποθηκευθεί υπογείως.

Ads

Το νέο σύστημα μπορεί να απομακρύνει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι τα δέντρα και τα φυτά και δημιουργεί μια καθαρή ροή αερίου για χρήση σε βιομηχανικές εφαρμογές. Το σχέδιο για το σύστημα είναι στο μέλλον να λειτουργεί ως συμπλήρωμα για άλλα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να χρησιμοποιείται στον τομέα των μεταφορών.