Άρχισε λίγο μετά τις 18.30 το απόγευμα η συζήτηση της πρότασης των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στην υπαγωγή των μνημονίων. 

Ads

Την δική της πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το πώς έφτασε η χώρα στο μνημόνιο κατέθεσε η ΝΔ, λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης, ζητώντας η έρευνα να αρχίσει από το 1981. Η πρόταση της ΝΔ θα συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση

Δείτε ζωντανά από το κανάλι της Βουλής τη συζήτηση

Όλες οι εξελίξεις:

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ερευνηθούν τέσσερις κρίσιμες περίοδοι:

Ads

• Οκτώβριος 2009 – Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση)
• Μάιος 2010 – Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση
• Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012, δηλαδή το PSI
• Μάιος 2012 και εντεύθεν
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Μ. Δευτέρας, με τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας.

Τι λέει η ΝΔ

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί αντιδράσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο κατέθεσε τη δική του πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αίτημα να ερευνηθεί η χρονική περίοδο από το 1981 και μετά.

Κλήτευση Καραμανλή ζητάει το ΠΑΣΟΚ

Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ως πρώτου μάρτυρα στην εξεταστική επιτροπή.

Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη ζητάει να κλητευθούν υπό την ιδιότητα του μάρτυρα οι κκ. Αλογοσκούφης, Παπαθανασίου, Κατσέλη, Βαρουφάκης, Παναρίτη, Τρισέ, Γιούνκερ, Ρεν, Στρος Καν, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Βίζερ, Ρέγκλινγκ και Λαγκάρντ.