«Δεν είναι οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα που προκαλούν ταραχές στις χρηματαγορές», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, σημειώνοντας πως αντιθέτως ταραχή στις χρηματαγορές έχει προκαλέσει η αντιπαράθεση στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες σχετικά με τα «σενάρια φόβου για την Ελλάδα», τα οποία χαρακτήρισε «εικασίες».

Ads

«Οι αγορές είναι κατά κανόνα πολύ ευαίσθητες. Πιστεύω ότι εάν αντιμετωπίζαμε το θέμα με περισσότερη λογική και λιγότερες εικασίες, τότε και μετά τις 25 Ιανουαρίου θα μπορέσουμε να έχουμε με οποιαδήποτε κυβέρνηση συνετές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Μάρτιν Σούλτς, μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF και ξεκαθάρισε: «Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να συζητούμε καν για αυτό το θέμα (εάν η Ευρωζώνη θα άντεχε μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας ευκολότερα από ό,τι πριν από τρία χρόνια). Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και θεωρώ ότι θα παραμείνει».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μάρτιν Σουλτς απορρίπτει τα κινδυνολογικά σενάρια παρότι στη συνέντευξή του ασκεί κριτική στον Αλέξη Τσίπρα. «Η συμβουλή μου είναι να περιμένουμε πρώτα πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες», είπε και τόνισε: «Συμβουλεύω να περιμένουμε πρώτα τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Όλοι κάνουν σαν να έχει ήδη κερδίσει τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας. Ακόμη και αν είναι το πρώτο κόμμα, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να σχηματίσει έναν συνασπισμό. Δεν βλέπω κανέναν εταίρο συνασπισμού, ο οποίος θα στήριζε τις ριζοσπαστικές του θέσεις», τόνισε και είπε ότι ο ίδιος έχει μιλήσει με τον Αλέξη αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε πως έχει ήδη πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι «διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, οι οποίες θα οδηγούσαν σε μονομερή στάση πληρωμών, θα συνεπάγονταν στάση πληρωμών από τους εταίρους στην ΕΕ», για να επισημάνει ωστόσο ότι καθημερινά τα ευρωπαϊκά όργανα δέχονται προτάσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με τους κανόνες. Πάντως ο Μάρτιν Σουλτς επισήμανε ότι «οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μέχρι σήμερα δεν έχουν οδηγήσει ούτε μία μέρα σε ταραχές τις χρηματαγορές», ενώ, αντιθέτως, ταραχές στις χρηματαγορές έχει προκαλέσει η αντιπαράθεση στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες.

Ads

Σχολιάζοντας το πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel σχετικά με αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβέρνησης έναντι ενός Grexit, ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι πηγή του περιοδικού ήταν η καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Πιστεύω ότι η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, όπως και όλοι μας, στηρίζουν τη θέση όπως την περιέγραψα: Ας περιμένουμε πρώτα τα αποτελέσματα των εκλογών. Υπάρχει μια εν ενεργεία κυβέρνηση στην Ελλάδα, αυτή του κ. Σαμαρά μαζί με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου. Έχουν μέχρι τώρα τουλάχιστον ένα πράγμα πετύχει, ότι υπάρχει
πρωτογενές πλεόνασμα και οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ίσως υπάρξει στις 25 μια πλειοψηφία Ελλήνων που θέλει να συνεχιστεί ακριβώς αυτή η πορεία. Μπορώ μόνο να συμβουλέψω να μην κάνουμε πιο δύσκολη τη ζωή μέσω αντιπαραθέσεων με εικασίες για τις δυνάμεις που θέλουν μια εποικοδομητική οικονομική λύση για την Ελλάδα, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τα όργανα της ΕΕ», είπε.

«Όλα τα μέλη της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση κυβερνά, έχουν επίγνωση των ευθυνών τους. Πιστεύω ότι αυτό ισχύει και για τον κ. Τσίπρα. Βεβαίως διαθέτει μία ακραία ρητορική, αλλά πρέπει να το ξαναπώ: Δε θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνος του και για αυτά που υπόσχεται εκεί δεν βλέπω πώς θα μπορέσει να κατακτήσει μία πλειοψηφία στην Βουλή. Έτσι θα αναγκαστεί να κάνει συμβιβασμούς στην Ελλάδα και συμβιβασμούς με τους Ευρωπαίους εταίρους», κατέληξε.