Νέα δεδομένα στην υπόθεση της διερεύνησης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων προκύπτουν μετά τις αποκαλύψεις του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το θέμα.

Ads

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Αρχής σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να αποκάλυψε (διαβάζοντας και το σχετικό πρακτικό της ΕΥΠ) ότι η καταστροφή των αρχείων της παρακολούθησης Ανδρουλάκη έγινε την ημέρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την παρακολουθηση του, και μάλιστα με εντολή του τότε διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Μάλιστα, ένταση επικράτησε όταν ο κ. Ράμμος θέλησε να καταθέσει το επίμαχο πρακτικό  λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Γιάννη Κεφαλογιάννη, να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να το καταχωρίσει επειδή δεν έχει υπογραφή.

Άμεση ήταν η αντίδραση εκ μέρους της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα ο Γιάννης Κεφαλογιάννης να υπαναχωρήσει. Συνεπώς, από τις 9 το πρωί της Τετάρτης όλοι οι βουλευτές θα έχουν πρόσβαση στα εν λόγω έγγραφα.

Ads

Απειλές και υπονοούμενα από Μαρκόπουλο

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατάθεση του Χρήστου Ράμμου προκάλεσε ιδιαίτερο εκνευρισμό σε σε μερίδα της ΝΔ, με πλέον ενδεικτική τη στάση του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, Δημήτρης Μαρκόπουλου, ο οποίος απηύθυνε έμμεσες απειλές κατά του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, αναγκάζοντας ακόμη και  τον “γαλάζιο” πρόεδρο της Επιτροπής Γιάννη Κεφαλογιάννη να παρέμβει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος απευθυνόμενος στον Χρήστο Ράμμο είπε «θα τα πούμε μετά…» και άφησε υπονοούμενα για τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, υποστηρίζοντας ότι «κάνει τη δουλειά του ο κ. Ράμμος».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Γιάννης Κεφαλογιάννης ανάγκασε να παρέμβει, προειδοποιώντας τον Δημήτρη Μαρκόπουλο πως θα λάβει μέτρα αν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά κατά του μάρτυρα.

Πυρά κατά Δεμίρη για «άρνηση συνεργασίας»

Σε κάθε περίπτωση, η κατάθεση του Χρήστου Ράμμου (θα συνεχιστεί την Τετάρτη) περιείχε και άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές.

Ειδικότερα, φέρεται να αποκάλυψε πως όταν υπεβλήθη αίτημα πρόσβασης στον φάκελο παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο διοικητής της ΕΥΠ του απάντησε ότι «δεν ξέρει αν υπάρχει» και πως το μόνο που ήταν σε γνώση του ήταν ένα έγγραφο του τέως διοικητή Παναγιώτη Κοντολέοντος και της εισαγγελέως, Βασιλικής Βλάχου, προς τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας για πιστοποίηση αριθμού.

Ο Χρήστος Ράμμος φέρεται να είπε ότι μετά την επιμονή της ΑΔΑΕ, που ζητούσε να μιλήσει με τους υποδιοικητές της ΕΥΠ, και έπειτα από νέο έλεγχο μετά δύο ή τρεις μέρες, δόθηκε από την ΕΥΠ μια έγγραφη δήλωση του Θεμιστοκλή Δεμίρη, στην οποία αναφέρεται η διαδικασία της άρσης του απορρήτου κινήθηκε νόμιμα. Αλλά ο νυν διοικητής της ΕΥΠ στη συνέχεια επικαλέστηκε το απόρρητο και το καθήκον εχεμύθειας για να μη δώσει άλλες απαντήσεις για την υπόθεση.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Ράμμο, αυτό ήταν «υπεκφυγή» και «άρνηση συνεργασίας», ενώ φέρεται να υποστήριξε ότι η ΕΥΠ δεν μπορεί να αντιτάσσει το απόρρητο στην ΑΔΑΕ, καθώς είναι η Αρχή που έχει από το Σύνταγμα την αρμοδιότητα να την ελέγχει.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ αναφέρθηκε και στην εισαγγελέα στην ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου. Φέρεται να κατέθεσε ότι «η κρίση της είναι ανέλεγκτη», πράγμα που ο ίδιος «θεωρεί λάθος» και ότι δεν μπορεί να δείξει στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Ράμμο, «γενικά υπήρχε άρνηση συνεργασίας» τόσο από την εισαγγελέα Β. Βλάχου όσο και από την ίδια την ΕΥΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι χρησιμοποιούσαν «υπεκφυγές» με σκοπό «να ξεγλιστρήσουν». Και φέρεται να τόνισε ότι πουθενά δεν υπήρχε αιτιολογία για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, «μόνον στο μυαλό της Εισαγγελέως».

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ φέρεται επίσης να τόνισε ότι «δεν επιτρέπεται σε ένα κράτος δικαίου η αδιαφάνεια» και πως «το Σύνταγμα δεν επιτρέπει να υπάρχουν ανέλεγκτες νησίδες».

ΠΑΣΟΚ: «Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ξεσκέπασε τις μεθοδεύσεις του Κοντολέοντα και της Κυβέρνησης»

Την κατάθεση του Χρήστου Ράμμου σχολίασε με ανακοίνωσή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνοντας ότι αυτή «κατέρριψε όλες τις σαθρές γραμμές άμυνας του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης της ΝΔ προκειμένου να συσκοτιστεί το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων».

«Ο κ. Ράμμος αποκάλυψε ότι το αρχείο της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη καταστράφηκε με εντολή του Διοικητή της ΕΥΠ , Παναγιώτη Κοντολέοντα, την ίδια μέρα (σημ. 29 Ιουλίου) που οι δικηγόροι του Προέδρου του Κινήματος διαβίβασαν την καταγγελία του για το Predator στην ανεξάρτητη αρχή. Μόλις  αντιλήφθηκαν δηλαδή ότι το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται, έσπευσαν να εξαφανίσουν τα στοιχεία.Ο κ. Κοντολέων αφού έδωσε εντολή να καταστραφούν τα πειστήρια, προσήλθε στις 29 Ιουλίου ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας μαζί με τους Υπουργούς Γεραπετρίτη και Πιερρακάκη λέγοντας ψέματα και παραπλανώντας τη Βουλή» προστίθεται στην ανακοίνωση η οποία συνεχίζει:

«Καταρρέει άλλος ένας κυβερνητικός μύθος ότι τάχα σβήνονται αυτόματα τα αρχεία, αν δεν προκύψουν στοιχεία. Ότι τάχα η καταστροφή του αρχείου συνδέεται με την παραλαβή νέου μηχανήματος στην ΕΥΠ, όπως κατέθεσε ο κ. Κοντολέων προ ημερών στην εξεταστική επιτροπή. Επίσης, δια στόματος του νυν Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, έπεσε στο κενό και η επικοινωνιακή κυβερνητική παράσταση όλων των προηγούμενων εβδομάδων σύμφωνα με την οποία η Κυβέρνηση εγκαλούσε τον κ. Ανδρουλάκη γιατί δεν παραβιάζει το νόμο και δεν πάει να ενημερωθεί στο αυτί.

»Σήμερα ο κ. Δεμίρης ομολόγησε ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο ούτε προηγούμενο πρόσκλησης παρακολουθούμενου και ενημέρωσης του από την ΕΥΠ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα καινοτομία να ενημερωθεί προσωπικά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ– Κίνημα Αλλαγής».

«Κάθε μέρα που περνά, εκτίθενται ακόμη περισσότερο. Ο τρόπος, που χειρίζεται αυτή την υπόθεση η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δείχνει ότι δεν έχουν κανένα όριο επιφέροντας βαρύτατο πλήγμα στους δημοκρατικούς θεσμούς και εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.