Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, με απόφαση της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος στις εθνικές εκλογές του 2023 οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών (νυν και ανεξάρτητοι), πλην του αρχηγού του κόμματος, Βασίλη Στίγκα, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα αφότου ο Άρειος Πάγος απέκλεισε το κόμμα από τις επερχόμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ads

Μαζί του στο εδώλιο του κατηγορουμένου και ο καταδικασμένος ως ιθύνων νους εγκληματικής οργάνωσης και ο Ηλίας Κασιδιάρης, κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία στην εξαπάτηση των εκλογέων.

Για το αδίκημα της συνέργειας σε εξαπάτηση εκλογικού σώματος θα δικαστεί και ο δικηγόρος Σωτήρης Μεταξάς, που εμφανίζεται ως σύνδεσμος μεταξύ Κασιδιάρη και Σπαρτιατών.

Η δίωξη Κασιδιάρη ως ηθικού αυτουργού στηρίχθηκε στην ύπαρξη στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ότι είχε συνεχείς επαφές μέσα από τη φυλακή με υποψήφιους βουλευτές των Σπαρτιατών και ότι είχε αυτός αναλάβει την καθοδήγηση και την πολιτική τους στήριξη.

Ads

Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο μετά την πολύμηνη έρευνα που διενήργησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου , Γεωργία Αδειλίνη με αφορμή τις καταγγελίες του Βασίλη Στίγκα για παρασκηνιακές ενέργειες και μεθόδους Greek Mafia και «Don Corleone» εντός του κόμματος.

Από την έρευνα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου φέρεται να αναδείχθηκε ο ηγετικός ρόλος του Ηλία Κασιδιάρη που εμφανίζεται, ακόμη και μέσα από τη φυλακή, να υποκινούσε όλα τα νήματα για την εκλογή των βουλευτών, μετά το όχι του Άρειου Πάγου στην κάθοδο του δικού του κόμματος

Η δίκη τους θα διεξαχθεί 10 ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, στις οποίες το κόμμα δεν πήρε το πράσινο φως για να κατέβει.