Νέες αποστάσεις έσπευσε να πάρει ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφορικά με όσα είπε η  Ντόρα Μπακογιάννη κατά την εισήγηση της την εισήγησή της σχετικά με την είσοδο του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ads

«Το τι έπραξε ο κάθε βουλευτής είναι θέμα βουλευτικής ανεξαρτησίας. Η Ελλάδα όμως εκφράζεται από την κυβέρνηση της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησης της Σίας Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά, ενώ πρόσθεσε πως η στάση της κυβέρνησης για το Κόσοβο είναι διαυγής και καθαρή.

«Είπαμε ότι δεν μπορεί το Κόσοβο να ενταχθεί στους διεθνείς οργανισμούς», είπε, ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπήρξαν στην Κύπρο σημείωσε πως «βρισκόμαστε σε διαρκή συνεννόηση με την Κύπρο για όλα τα ζητήματα και έχουμε σημαντικές επιτυχίες όπως η συμπερίληψη στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από «στάση αρχής. Ποτέ δεν θα εμφανιστούμε ασυνεπείς» και πρόσθεσε: «Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι απολύτως σταθερή στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία δεν αφορά κυβερνήσεις. Η Ελλάδα τηρεί συνεπή στάση. Όπως απείχαμε από την διαδικασία κατά την οποία αποπέμφθηκε η αίτηση Κοσόβου για ένταξη του στο συμβούλιο ασφάλειας, έτσι θα ψηφίσουμε στο επόμενο συμβούλιο υπουργών. Η αποχή λογίζεται ως άρνηση».

Ads

Υπενθυμίζεται πως η στάση της Ντόρας Μπακογιάννη είχε προκαλέσει την οργή του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Μάλιστα, ο ίδιος είχε κατηγορήσει την εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Ντόρα Μπακογιάννη, πως άλλαξε τους όρους στην εισήγησή της για το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Αποστάσεις από την Ντόρα Μπακογιάννη είχε κρατήσει και ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.