Εκπτώσεις έως και 50% στις ασφαλιστικές εισφορές ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, παρουσιάζοντας επίσημα την πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί στους επιστημονικούς φορείς, τους οποίους κάλεσε εκ νέου σε διάλογο.

Ads

Στην πρόταση του υπουργού περιλαμβάνεται έκπτωση στα ασφάλιστρα των ελεύθερων επαγγελματιών αντιστρόφως ανάλογη με τα ετήσια εισοδήματά τους. Ειδικότερα, η έκπτωση θα φτάνει στο 50% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και θα αποκλιμακώνεται κατά 1% για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος.

Για παράδειγμα για εισόδημα 20.000 ευρώ θα δίνεται έκπτωση 40% και για 30.000 ευρώ η έκπτωση θα ανέρχεται στο 30%. Η έκπτωση αφορά στο σύνολο της ασφαλιστικής επιβάρυνσης (δηλαδή εισφορές για κύρια σύνταξη, επικουρικό, υγεία, εφάπαξ κ.τλ.)

Όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο τέλος της τριετίας θα επανεξεταστούν συνολικά οι συντελεστές εισφορών, με νέα αναλογιστική μελέτη, ενόψει της απόδοσής τους, αλλά και το κατά πόσο οδήγησαν σε αύξηση της εισφοροδοτικής βάσης.

Με την πρόταση του υπουργού το 66% των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχουν αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους μετά την καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση. Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητήσει και οποιαδήποτε άλλη πρόταση κατατεθεί στο τραπέζι του διαλόγου.

Ads

Σε ό,τι αφορά στους αγρότες, άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο νέας βελτιωτικής πρότασης ανάλογης με την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματός τους.

Όπως σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, παρουσιάζοντας τα στοιχεία του ΕΤΑΑ, δύο στους τρεις κλάδους είναι βαρύτατα ελλειματικοί. Και στους τρεις κλάδους ο μέσος όρος των εισφορών για κύρια σύνταξη με το ισχύον σύστημα αντιστοιχεί σε εισοδήματα εικονικών κλάσεων μέσου ύψους 830 ευρώ. Ωστόσο οι καταβαλλόμενες συντάξεις είναι αρκετά υψηλότερες από το ύψος αυτό, καθώς τα έσοδα των Ταμείων συμπληρώνονταν από κοινωνικούς πόρους, οι οποίοι έχουν όμως καταργηθεί.

Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν το διάλογο εφόσον έχουν ποσοτικοποιημένα στοιχεία. Όμως ο υπουργός δήλωσε πως έχουν δοθεί ποσοτικοποιημένα στοιχεία στους επιστημονικούς φορείς. Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων θα συμμετάσχουν την ερχόμενη Παρασκευή (12/2) στις 14:00 στη συγκέντρωση που θα γίνει στο Σύνταγμα.

Εμμένουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου οι επιστημονικοί φορείς-ελεύθεροι επαγγελματίες εμμένουν στην απόφασή τους για αποχή από το διάλογο με την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και ζητούν την απόσυρσή του.

«Οι επιστημονικοί φορείς-ελεύθεροι επαγγελματίες εμμένουν στην απόφασή τους για αποχή από το διάλογο, όπως επιχειρείται από την Κυβέρνηση μέχρι σήμερα, χωρίς αναλογιστικές μελέτες, ποσοτικοποιήσεις και συγκεκριμένα στοιχεία και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Θεωρούν ότι το παρόν νομοσχέδιο είναι φορολογικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι ασφαλιστικού. Διάλογος πρέπει να γίνει επί τη βάσει ασφαλίστρου και παροχής και ουχί φορολογικού χαρακτήρα ποσοστών επί του εισοδήματος.

Ζητούν να μην ενταχθούν στον ενιαίο φορέα ασφάλισης. Ζητούν ο διάλογος να ξεκινήσει από μηδενική βάση. Είναι έτοιμοι, όταν θα λάβουν συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία και αναλογιστικές μελέτες από το Υπουργείο, να καταθέσουν συγκεκριμένες και ποσοτικοποιημένες προτάσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την ανακοίνωση υπογράφουν: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος & Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, Ένωση Φοροτεχνικών Ελλάδος, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος και Ένωση Ελλήνων Χημικών.