Διεθνή ΜΜΕ και οργανώσεις κατήγγειλαν τις προηγούμενες ημέρες την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την κυβέρνηση με ελεγχόμενη ροή πληροφοριών σε συνδυασμό με ακροδεξιά προπαγάνδα, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιώματων και ανεξέλεγκτη δράση νεοναζί σε Λέσβο και Έβρο. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, με μια ακροδεξιά στροφή, είτε σιώπα στις καταγγελίες και τα ντοκουμέντα, είτε αφήνει τους βουλευτές της να επιδίδονται σε τηλεοπτικά παραληρήματα περί «εθνικών προδοτών».

Ads

Μόλις την Τρίτη, οι New York Times αποκάλυψαν μυστικό κέντρο κράτησης μεταναστών στον Έβρο, όπου οι ελληνικές αρχές συμπεριφέρονται «σαν ζώα» σε πρόσφυγες, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιώματων, όπως και η Διεθνής Αμνηστία μέσω Tvxs.gr, κατήγγειλε την κατάφωρη παραβίαση δικαιωμάτων των προσφύγων από τις ελληνικές αρχές, ενώ ο Άρειος Πάγος μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για τη δράση των νεοναζί στα ελληνικά σύνορα, σε Έβρο και νησιά. Δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι ΜΚΟ αποκαλύπτουν στοΤvxs.gr ότι «πέφτει ξύλο και εκφοβισμός με την ανοχή της αστυνομίας και του στρατού». 

Ανεξέλεγκτη δράση νεοναζί σε Λέσβο και Έβρο

Η χαοτική κατάσταση που δημιούργηθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ναζιστικών ομάδων τόσο στα σύνορα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ενοπλές ομάδες, χωρίς καμία αρμοδιότητα, βγήκαν «περιπολίες» τα βράδια στον Έβρο προκειμένου να εντοπίσουν μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα και να τους ακινητοποιήσουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους και το ενδεχόμενο ακόμη και απώλεια ζωών. Το Tvxs.gr αποκάλυψε το περιστατικό με παραστρατιωτικό που πυροβόλησε αστυνομικό επειδή τον πέρασε για μετανάστη. Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον Έβρο, την ώρα που στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης με ακροδεξιές κορώνες μέσω των μίντια ενισχύθηκαν τέτοιες ανεξέλεγκτες συμπεριφορές και δράσεις ένοπλων πολιτών

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα, καθώς νεοναζί από όλη την Ευρώπη έχουν εμφανίστηκαν στα σύνορα, με στόχο τη διάδοση εθνικιστικού μίσους. Διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με εικόνες που παρουσιάζουν ακροδεξιούς υποστηρικτές στα ελληνικά νησιά και στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα. Το παρών στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης, προσκεκλημένοι Ελλήνων ομοϊδεατών, έδωσαν τουλάχιστον πέντε νεοναζί από τη Γερμανία, μέλη της οργάνωσης «Identity Movement», ο αρχηγός της οποίας έχει πραγματοποιήσει προσκύνημα σε μνημείο για τις υπηρεσίες των στρατιωτών της Βέρμαχτ. «Θα σας κάνουμε ό,τι σας κάναμε στα Καλάβρυτα» φώναζαν οι νεοναζί σε κατοίκους που αντέδρασαν στην παρουσία τους – προφανώς αναφερόμενοι στη 13η Δεκέμβρη του 1943 και στη μαζικότερη σφαγή αμάχων από τις δυνάμεις κατοχής των Ναζί στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Οι νεοναζί, Έλληνες και ξένοι, έφτασαν και στον Έβρο. (Διαβάστε αναλυτικά: Ο Μίλερ, ο Σέλνερ και το νεοναζιστικό συναπάντημα)

Ads

Αλλά και στην Γερμανία κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες η καταγγελία για συντονισμένη επιχείρηση προσέγγισης των συνόρων από γερμανικές νεοναζιστικές οργανώσεις. Η Katharina König-Preuss, υπεύθυνη για την καταπολέμηση του ρατσισμού και φασισμού του Die Linke στο κρατίδιο της Θουριγγίας, κατήγγειλε ότι από πληροφορίες, ιντερνετικά τσατ, καλέσματα κλπ, φασιστικές ομάδες βρίσκονται στην Ελλάδα και ότι επιπλέον νεοναζί από την Γερμανία κινητοποιούνται να προσεγγίσουν τα σύνορα.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της Die Linke, είναι απαραίτητο «να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα για να εμποδίσουμε τους γερμανούς νεοναζί να φτάσουν στην Ελλάδα». «Υποστηρίζω γενικά τα ανοιχτά σύνορα, αλλά αυτό δεν ισχύει αν οι νεοναζί θέλουν να ξεκινήσουν να επιτίθενται σε ευάλωτους ανθρώπους. Το καθήκον εδώ είναι να αποτρέψουμε τους νεοναζί και να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες» σημείωσε μεταξύ άλλων. Την ίδια στιγμή, μια ομάδα ακροδεξιών στη Μυτιλήνη δεν επέτρεψε σε πλοίο που ανήκει στη ΜΚΟ Sea Watch να δέσει για τροφοδοσία στο λιμάνι της πόλης. Ας σημειωθεί ότι το πλοίο ήταν δεμένο στο λιμανάκι της Σκάλας Λουτρών, νότια της Μυτιλήνης απ’ όπου αναχώρησε μετά από καταγγελλόμενη επίθεση που δέχθηκαν τα μέλη του, από αγνώστους το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Σημειώνεται, ότι και ο Γερμανός φωτορεπόρτερ Μίκαελ Τράμερ που βρισκόταν στο λιμάνι της Θερμής στη Λέσβο και κάλυπτε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δέχθηκε επίθεση από ακροδεξιούς, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι συγκεντρωμένοι δεν επέτρεπαν σε βάρκα προσφύγων να δέσει στο λιμάνι. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της γερμανικής Bild στην Αθήνα, Λιάνα Σπυροπούλου, ο συνάδελφός της δέχθηκε επίθεση, καθώς ακροδεξιοί τον χτυπούσαν με κλωτσιές και μπουνιές, ενώ κάποιοι τους παρότρυναν να τον ρίξουν στη θάλασσα.

Αλλά επίθεση από ακροδεξιούς στον Έβρο, που πραγματοποιούσαν «περιπολίες» κυνηγώντας πρόσφυγες, δέχτηκε και ο δημοσιογράφος του CNN Greece, Κώστας Πλιάκος. Όπως αναφέρει μάλιστα, του επιτέθηκαν αφού πρώτα χτύπησαν έναν πρόσφυγα που «συνέλαβαν»

Εκτός αυτού, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το νησί της Λέσβου ξένοι γιατροί που είχαν πάει εθελοντικά στη Μόρια μετά τις απειλές και τους τραμπουκισμούς που υπέστησαν από ομάδες ακροδεξιών που εδώ και ημέρες δρουν ανεξέλεγκτα και επιχειρούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Η επίθεση αυτή ήταν η τελευταία μιας σειράς βίαιων περιστατικών που στο στόχαστρο είχαν εργαζόμενους σε διεθνείς οργανώσεις, ακόμη και με εμπρησμούς εγκαταστάσεων, εν μέσω αυξανόμενου εχθρικού κλίματος που έχει οδηγήσει αρκετές ΜΚΟ σε αποχώρηση από το νησί. 

Δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι ΜΚΟ στο Τvxs.gr

«Κανείς δεν γνωρίζει τον αριθμό των ανθρώπων που περνούν τα σύνορα. Μόνο η αστυνομία η οποία δεν δίνει στοιχεία» λέει στο Τvxs.gr εργαζόμενος ΜΚΟ, ο οποίος δεν αποκαλύπτει το όνομα τους εξαιτίας του εκρηκτικού κλίματος και των απειλών. «Δεν μας αφήνουν να πλησιάσουμε στα σύνορα. Περιοριζόμαστε στους χώρους εργασίας μας και προσέχουμε. Οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ, αλλά και οι αλληλέγγυοι, δεχόμαστε απειλές και προπηλακισμούς σε αυτό το κλίμα. Δυστυχώς τα ΜΜΕ, τροφοδοτούν το εκρηκτικό κλίμα και η κατάσταση ξέφυγε».

Δημοσιογράφος, ο οποίος επίσης μας μιλάει ανώνυμα για τον ίδιο λόγο, εξηγεί στο Τvxs.gr τι είδε στον Έβρο, με ποιον τρόπο λειτουργούν οι ομάδες πολιτών, οι πολιτοφυλακές και τα παρακρατικά στοιχεία: «Είναι ομάδες που κάνουν περιπολίες με αγροτικά τζιπ. Πιάνουν ανθρώπους και τους δίνουν στην αστυνομία γιατί ξέρουν τα περάσματα. Όταν πιάσουν κάποιον τον κυνηγούν στα χωράφια μέχρι να τον πιάσουν και μετά τον πλακώνουν στο ξύλο, τους απειλούν με τα όπλα. Το ίδιο κάνουν και με τους δημοσιογράφους, όταν αντιλαμβάνονται ότι καταγράφουν τις παράνομες αυτές πράξεις, οι οποίες γίνονται βέβαια με την ανοχή του στρατού και της αστυνομίας».

Ο εργαζόμενος στη ΜΚΟ τονίζει ότι το κλίμα δεν είναι τόσο βαρύ στις πόλεις. «Στις μεγάλες πόλεις δεν υπάρχει αυτός ο παροξυσμός. Ούτε έχουν εκφασιστεί όλα τα χωριά του Έβρου. Είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι που κάνουν αυτή τη δουλειά. Συγκεκριμένες ομάδες. Απλά είναι ανεξέλεγκτες. Υπάρχουν χωριά με έντονη προσφυγική παράδοση που βοηθούν τους πρόσφυγες».

Ο δημοσιογράφος προσθέτει, πως δεν είναι όλοι οι υπέρμαχοι της δίωξης των προσφύγων ταγμένοι στον ακροδεξιό χώρο. «Πρέπει να συνυπολογίσουμε, ότι εδώ και χρόνια σε αυτές τις περιοχές του Έβρου, καλλιεργείται ένα αίσθημα στους ακρίτες, ότι είναι υπεύθυνοι για την φύλαξη των συνόρων. Είναι οι ευάλωτες περιοχές των μειονοτήτων όπου είναι εύκολο να ριζώσει η ακροδεξιά. Στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, υπάρχει χρόνια μία ατμόσφαιρα τσαμπουκά σε κάποια χωριά».

Σε σχέση με το ρεπορτάζ του Τvxs.gr, για τους διακινητές που ενεργούν ανάμεσα στα άτομα αυτά ο δημοσιογράφος λέει: «Φυσικά και ισχύει. Αν πας στην Ορεστιάδα και στις Σέρρες, θα σου πουν ποιοι είναι οι διακινητές με τα ονόματά τους. Το κύκλωμα όμως έχει λουφάξει και από τις δύο πλευρές. Γιατί ο Έλληνας διακινητής είναι συνεννοημένος με τον Τούρκο. Άρα όποιος περνάει, ή περνάει μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες. Άρα δεν έχει καμία τύχη. Ξέρω περίπτωση ανθρώπου που κατάφερε να φτάσει ως την Καβάλα μέσα από τα χωράφια αλλά είναι μεμονωμένη περίπτωση. Το πιο πιθανό, τώρα που θα κάτσει η σκόνη σε λίγο, είναι να επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς των παράνομων επαναπροωθήσεων, που τις κάνει τόσα χρόνια η αστυνομία με το κράτος να κάνει τα τραβά μάτια».