Σε συνθήκες που συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα κρατούνται εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες μέσα στο αρματαγωγό «Ρόδος», στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπως καταγγέλειι το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Humans Right Watch).

Ads

Σύμφωνα με την οργάνωση, η απόφαση των ελληνικών αρχών να μεταφέρει 450 ανθρώπους μέσα στο αρματαγωγό, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, «παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Δημοσιοποιεί επίσης ένα βίντεο από το εσωτερικό του πλοίου που δείχνει πρόσφυγες και μετανάστες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, να είναι ξαπλωμένοι στο πάτωμα με κουβέρτες.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Μπιλ Φρέλικ αναφέρει, πως οι τοπικές αρχές δεν τους επέτρεψαν να φορτίσουν ούτε τα κινητά τους έως τις 7 Μαρτίου, έτσι, ήταν αδύνατο να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους κάνοντας λόγο για «δρακόντεια πολιτική» από την πλευρά της Ελλάδας.

«Η άρνηση να επιτραπεί στους ανθρώπους που βρίσκονται υπό κράτηση να λάβουν άσυλο και η ενδεχόμενη απειλή να τους στείλουν πίσω αντίκειται στις νομικές υποχρεώσεις που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα και στις αξίες και αρχές που ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Φρέλικ και προσθέτει: «Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να αντιστρέψει αυτή τη δρακόντεια πολιτική, να υποδεχθεί καταλλήλως αυτούς τους ανθρώπους με ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες και να τους επιτρέψει να καταθέσουν αιτήσεις ασύλου».

Ads

Σύριος πρόσφυγας, που επιβαίνει στο πλοίο, κατήγγειλε τηλεφωνικά στο Παρατηρητήριο ότι «τα παιδιά δεν λαμβάνουν αρκετό φαγητό και ένδυση». «Είχαμε μόνο τρεις τουαλέτες για 451 άτομα μέχρι σήμερα, που μας έφεραν πέντε χημικές τουαλέτες. Δεν υπάρχει ντους ούτε σαπούνι», λέει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ανέφερε πως μεταξύ των επιβαινόντων είναι και έγκυες γυναίκες, αλλά συμπλήρωσε πως δεν είναι σαφές κατά πόσο λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, οι περισσότεροι στο αρματαγωγό είναι Αφγανοί, αλλά ότι 118 είναι Άραβες, συμπεριλαμβανομένων Σύρων, Ιρακινών, Παλαιστινίων, Σομαλών, Κογκολέζων και άλλων ατόμων από αφρικανικές χώρες.