Στην Αθήνα έφτασε στις σήμερα στις 12.00, για διήμερη επίσκεψη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από 10 υπουργούς και 100 περίπου Τούρκους επιχειρηματίες. Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία για μια «νέα σελίδα στις σχέσεις» της χώρας του με την Ελλάδα, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για ιστορική συνάντηση. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, μία σειρά συμφωνιών – μνημονίων υπογράφηκε ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ads

Συγκεκριμένα, οι συμφωνίες αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις, την εκπαίδευση, τον τομέα μεταφορών, τον τομέα των μη νόμιμα εισερχόμενων μεταναστών και την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για τους κατόχους τουρκικών ειδικών διαβατηρίων, την προώθηση οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τον τομέα της ενέργειας καθώς και τις τράπεζες.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις συμφωνίες.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Στο αεροδρόμιο υποδέχτηκε τον κ. Ερντογάν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, για να γίνει στη συνέχεια δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ads

Την ελπίδα, ότι η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού θα έχει καλά αποτελέσματα και να ενισχυθεί το κλίμα συνεργασίας και καλής γειτονίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο. Από την μεριά του ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι πιστεύει πως αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει αφετηρία για την ανέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε καλύτερη φάση, ενώ την περιέγραψε ως άκρως «σημαντική και ιστορική».

Στη συνέχεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και παρευρέθησαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούντογλου και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Κατά τη συνομιλία τους, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ιστορικό χαρακτήρα της επίσκεψης, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο κ. Ερντογάν σημειώνοντας πως αμφότερες οι πλευρές εργάστηκαν πολύ. Καλοσωρίζοντας τον Τούρκο πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου τον ρώτησε για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον κ. Ερντογάν να απαντά ότι «ο Πρόεδρός σας είναι ακμαίος».

Ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο. «Η επίσκεψη μας στην Ελλάδα θεωρείται από εμάς ιστορική και έχει ιδιαίτερη σημασία», τόνισε ο Tούρκος πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι στην επίσκεψη του αυτή συνοδεύεται από πολυάριθμη αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται από 320 άτομα.

Ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε και με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά. Ο τελευταίος χαρακτήρισε τη συνάντηση «χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα φιλική». Η συνάντηση, που ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών, διήρκεσε περίπου 50 λεπτά και όπως δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ, ο κ. Ερντογάν του μίλησε για τις «τολμηρές μεταρρυθμίσεις που συντελούνται εντός της Τουρκίας, καθώς και για την ανάγκη συνεργασίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα».

Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν για την υφαλοκρηπίδα, το Κυπριακό, για τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και το θέμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας. Παρόντες στη συνάντηση ηταν οι κ.κ. Δημ. Αβραμόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος, Α. Νταβούτογλου και Ε. Μπαγίς. Ο κ. Σαμαράς δέχθηκε πρόσκληση για να επισκεφθεί προσεχώς την Τουρκία, επίσκεψη η οποία θα συνδυασθεί με μια ομιλία του για θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις με την ΕΕ.

Στο ξενοδοχείο «Χίλτον» πραγματοποιήθηκε η μεικτή συνεδρίαση των 17 Ελλήνων και Τούρκων υπουργών που συμμετέχουν στο Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας, υπό την προεδρία των κ. Παπανδρέου και Ερντογάν, όπου υπογράφηκαν τα 21 πρωτόκολλα και συμφωνίες .

«Πάντα υπάρχουν προβλήματα, αν όμως είμαστε αποφασιστικοί, τότε δεν υπάρχουν αξεπέραστα προβλήματα. Εξάλλου, εμείς είμαστε πολιτικοί και γνωρίζουμε επίσης πως στην οικονομία και την πολιτική υπάρχουν ρίσκα. Και στη ζωή, όμως, υπάρχουν ρίσκα, τα ξεπερνούμε, όμως, με την αποφασιστικότητά μας», τόνισε ο Ερντογάν.

Προανήγγειλε συνεννόηση των δύο χωρών και στον τομέα της Άμυνας, ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα της επίσκεψης, καθώς και στον τομέα καταπολέμησης της τρομοκρατίας. «Θα κάνουμε ένα πρώτο βήμα στη σημερινή αυτή συνάντηση», είπε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος στον Τούρκο πρωθυπουργό είπε: «αισθάνομαι κι εγώ αυτή την βούληση που έχεις δείξει, για αποφασιστικότητα στις προσπάθειες της ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Να ξέρεις ότι αυτή η αποφασιστικότητα υπάρχει και από τη δική μας πλευρά. Και γι’ αυτό νομίζω ότι η συνάντηση αυτή είναι ένα ξεκίνημα πράγματι ιστορικής σημασίας, που αποδεικνύεται από τον αριθμό, όπως πολύ σωστά ανέφερες, 21 + 1 συμφωνίες και με τη δημιουργία του Ανωτάτου Οργάνου του Διυπουργικού. Είναι μια ιστορική μέρα».

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνέντευξη Τύπου των δύο πρωθυπουργών. Μετά τη συνέντευξη Τύπου, θα ακολουθήσει το ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ , πάλι υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών, το οποίο συνδιοργανώνει ο ΣΕΒ. Στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν οι 100 επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Στους εξοπλισμούς Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, κατά την ομιλία του. «Αισθάνομαι ειλικρινά εθνική ντροπή κάθε φορά που αναγκάζομαι να αγοράζω όπλα που δεν μας χρειάζονται», είπε χαρακτηριστικά.

Το βράδυ 21:00 μ.μ. ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του κ. Ερντογάν και της συζύγου του.

Τον κ. Ερντογάν συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υπουργός Επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαϊάν, ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, η υπουργός Εκπαίδευσης Νιμέτ Τσουμπουκτσού, ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ερτουργρούλ Γκιουνάι, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υπουργός Περιβάλλοντος Βεϊσέλ Έρογλου. Την τουρκική αποστολή συμπληρώνει 100μελής ομάδα επιχειρηματιών, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης αναμένεται η υπογραφή δέκα διμερών συμφωνιών.

Τα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα λόγω της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα, με εκατοντάδες αστυνομικούς να περιφρουρούν τους χώρους όπου θα κινηθεί η τουρκική αποστολή. Επίσης ισχυρή αστυνομική δύναμη θα φυλάσσει την πρεσβεία της Τουρκίας, ενώ άντρες της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται και σε κτίρια όπου στεγάζονται γραφεία τουρκικών επιχειρήσεων.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Υπό στενή παρακολούθηση πραγματοποιείται η συγκέντρωση που έχουν προγραμματίσει μέλη ακροδεξιών οργανώσεων για σήμερα το απόγευμα, στην πλατεία Κολοκοτρώνη με πιθανή στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή και την τουρκική πρεσβεία. Στην πλατεία Κλαυθμώνος για τον ίδιο λόγο πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας από μέλη της αρμενικής και κουρδικής κοινότητας, συλλόγους Ποντίων και Κυπρίων. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, στις 19.00, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κοτζιά. Συνεχής ενημέρωση εδώ.

Υπέρ της μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών ο Ερντογάν

Στο μεταξύ, χθες, προβλήθηκε η συνέντευξη που παραχώρησε ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μαρία Χούκλη, στο κανάλι της ΝΕΤ κατά την οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό συνιστώντας «υπομονή» έως ότου ξεπεραστεί η δύσκολη περίοδος.

Οι αντιδράσεις του Τύπου

Με συγκρατημένη διάθεση αντιμετωπίζει ο ελληνικός Τύπος την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, την ώρα που τα τουρκικά μέσα κάνουν λόγο για μια νέα σελίδα στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Υπενθυμίζεται ότι πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπήρξε ο πρώτος Τούρκος πρωθυπουργός, μετά τον Τουρκούτ Οζάλ το 1988, που επισκέφθηκε την Αθήνα και με την συγκατάθεση της Ελλάδας πραγματοποίησε ύστερα από 52 χρόνια περιοδεία στην Θράκη.

Διαβάστε επίσης:
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα
Η τρέλα των εξοπλισμών και η Τουρκία. Του Στ. Κούλογλου
Το μήνυμα του Ερντογάν στην Αθήνα: «Δεν χρειαζόμαστε άλλα υποβρύχια», του Niyazi Dalyanci
Ε. Μπαγίς: «Ιστορική ευκαιρία» η επίσκεψη Ερντογάν
Επισκέψεις Τούρκων ηγετών: από τον Φατίχ στον Ερντογάν