«Ιστορική ευκαιρία» χαρακτηρίζει την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος θα συνοδέψει τον Ταγίπ Ερντογάν μαζί με άλλους 10 υπουργούς. Ο κ. Μπαγίς εκφράζει την ελπίδα ότι η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού θα αποτελέσει ευκαιρία σημαντικών βημάτων προόδου για τις δύο χώρες, ενώ παράλληλα απευθύνει έκκληση στην Ελλάδα για την στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκία.

Ads

Την παραμονή της άφιξης του κ. Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας μιλά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η ελληνική κρίση θα ξεπεραστεί σύντομα. «Καμία κρίση δεν διαρκεί για πάντα. Ναι, η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές, αλλά θα επανέλθει όταν αυτές οι δυσκολίες περάσουν» υπογραμμίζει.

Η αυτόματη αντίδραση στην Τουρκία όταν ξέσπασε η κρίση ήταν να καλέσει την Ε.Ε. να συμπαρασταθεί στην Ελλάδα, επισημαίνει ο κ. Μπαγίς και προσθέτει: «Στην Τουρκία λέμε: “Αν καίγεται το σπίτι του γείτονα και δεν κάνεις τίποτα, θα καεί και το δικό σου. Το πρόβλημα της Ελλάδας θα γίνει τελικά και πρόβλημα της Τουρκίας. Η ευημερία της Ελλάδας θα βοηθήσει τελικά στην ευημερία της Τουρκίας».

Κάνοντας λόγο για «ιστορική ευκαιρία» από την επίσκεψη Ερντογάν, σημειώνει: «Γιατί να μην κάνουμε αυτό που έκανε ο Ατατούρκ και ο Βενιζέλος; Αυτοί οι δύο ηγέτες οδήγησαν τις χώρες τους σε πόλεμο, αν αυτοί μπόρεσαν και έσφιξαν τα χέρια, αν αυτοί μπόρεσαν και έγιναν φίλοι, αν μπόρεσαν και έχρισαν ο ένας τον άλλο υποψήφιους για το Νόμπελ ειρήνης, αυτοί οι πρωθυπουργοί (Παπανδρέου, Ερντογάν) που το μόνο που έχουν είναι μια καλή σχέση, μπορούν να κάνουν το ίδιο».

Ads

«Πρέπει να ζητήσουμε και από τους δύο λαούς, και από την Ελλάδα και από την Τουρκία, να στηρίξουν αυτούς τους θαρραλέους ηγέτες να κάνουν το σωστό, να προωθήσουν την ειρήνη, να αφήσουμε τις διαφορές πίσω μας» τονίζει, εξηγώντας ότι «ενδεχομένως να μην μπορέσουν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα, αν επιτύχουν όμως να επιλύσουν κάποια από τα ζητήματα, αυτό θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα που θα πρέπει να επιτύχουμε μαζί».

Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας καταλήγει λέγοντας ότι «Πίστευα πάντα ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που θα αποτελέσει τον πιο δυνατό μου υποστηρικτή στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Κανένα άλλο κράτος δεν μπορεί να καταλάβει καλύτερα το όραμα (της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.) από τους Έλληνες, επειδή προερχόμαστε από την ίδια κουλτούρα, έχουμε τόσα κοινά και η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας. Η Τουρκία στην πορεία προς την Ε.Ε. γίνεται ολοένα και πιο δημοκρατική, ολοένα πιο πλούσια. Η Ελλάδα, φυσικά, πρέπει να είναι η χώρα που στηρίζει αυτή τη διαδικασία πιο πολύ από κάθε άλλη χώρα καθώς είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας. Γι’ αυτό καλώ τους Έλληνες φίλους μας, τους συμμάχους μας, να βοηθήσουν την Τουρκία να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».