Με συγκρατημένη διάθεση αντιμετωπίζει ο ελληνικός Τύπος την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, την ώρα που τα τουρκικά μέσα κάνουν λόγο για μια νέα σελίδα στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Υπενθυμίζεται ότι πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπήρξε ο πρώτος Τούρκος πρωθυπουργός, μετά τον Τουρκούτ Οζάλ το 1988, που επισκέφθηκε την Αθήνα και με την συγκατάθεση της Ελλάδας πραγματοποίησε ύστερα από 52 χρόνια περιοδεία στην Θράκη.

Ads

«Είναι εμφανής η προσπάθεια της Αθήνας να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι όσον αφορά την επίσκεψη και να διαμορφωθεί περιβάλλον «απομυθοποίησης» των επαφών σε επίπεδο πρωθυπουργών των δύο χωρών, καθώς από τη συμφωνία για τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου προβλέπεται συνάντησή τους σε ετήσια βάση. Οπως και η προσπάθεια να «μείνουν έξω από το κάδρο» τα μεγάλα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές και η διαδικασία να εστιαστεί σε αυτά που μπορούν να ενώσουν, ώστε αργότερα να μπορέσουν να συζητηθούν αυτά που χωρίζουν. Μένει να φανεί εάν η προσέγγιση της Αγκυρας είναι αντίστοιχη, καθώς θα αρκούσε μία λεκτική διατύπωση του κ. Ερντογάν για να δυναμιτίσει την προσπάθεια αυτή» γράφει η Καθημερινή.

«Η επίσκεψή του στην Αθήνα» γράφει η Αυγή «γίνεται σε μια συγκυρία πολιτικής έντασης στην Τουρκία, λόγω της εκκρεμότητας στην ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης μέσω δημοψηφίσματος και της απειλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ωστόσο, η τουρκική πλευρά σε μια περίοδο μεγάλης διπλωματικής δραστηριοποίησής της (την Άγκυρα επισκέπτεται σύντομα ο Ρώσος πρόεδρος) αποδίδει βαρύνουσα σημασία σε τούτη την επίσκεψη».

«Η Άγκυρα ακολουθώντας «επιθετική οικονομική διπλωματία» καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες» γράφει το Βήμα, από την πλευρά του, και σημειώνει ότι «ο ‘άγνωστος Χ’ της επίσκεψης κρύβεται στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις των δύο πρωθυπουργών αύριο και μεθαύριο. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθούν επί τάπητος όλα τα «καυτά» θέματα του Αιγαίου, του Κυπριακού και της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, από την πρόοδο των οποίων θα κριθεί και η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Αθήνα επιδιώκει επιτάχυνση των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ενώ η Αγκυρα αναμένεται να επαναλάβει ότι θέλει να κλείσει το Κυπριακό ως το τέλος του 2010, ει δυνατόν και σύγκληση διεθνούς διάσκεψης».

Ads