Προβλήθηκε την Πέμπτη η συνέντευξη που παραχώρησε ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μαρία Χούκλη, στο κανάλι της ΝΕΤ κατά την οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό συνιστώντας «υπομονή» έως ότου ξεπεραστεί η δύσκολη περίοδος.

Ads

«Πρέπει να μειώσουμε αυτές τις δαπάνες και να διαθέσουμε τα χρήματα σε άλλους τομείς», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι «κάποιοι, αυτούς τους δύσκολους και επικίνδυνους καιρούς επωφελούνται από τις αμυντικές βιομηχανίες». Η παγκόσμια αμυντική βιομηχανία αυτή τη στιγμή μας συνθλίβει και μας καταδυναστεύει. Και άποψή μου είναι να μη δώσουμε καμία ευκαιρία σε όσους προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση», υπογράμμισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τη θέση του περί «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», ενώ σχετικά με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, είπε πως «πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία συζήτησης ώστε να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα». Τόνισε, ωστόσο, ότι έχει σημασία «το πώς θα αντιληφθεί καθένας μας τη θάλασσα του Αιγαίου». «Θα δούμε το Αιγαίο ως μια θάλασσα που μας χωρίζει ή μια θάλασσα που μας ενώνει; Ως πρωθυπουργός της Τουρκίας πιστεύω ότι το Αιγαίο πρέπει να μην είναι μια θάλασσα που μας χωρίζει. Να είναι μια θάλασσα που μας ενώνει και αν επικρατήσει αυτή η αντίληψη το Αιγαίο θα αποτελέσει μια θάλασσα ειρήνης. Και όταν συμβεί αυτό, ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία θα αντιμετωπίζει η μία την άλλη με καχυποψία. Και οι δύο χώρες έχουμε ανάγκη από αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και ειρήνη», τόνισε. Αναφορικά δε με τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, ανέφερε πως «αν αυτά τα μαχητικά πρέπει να υπερίπτανται του Αιγαίου, δεν πρέπει να φέρουν πυραύλους ή άλλα όπλα». «Να υπερίπτανται άοπλα και έτσι να συμμετέχουν στις ασκήσεις. Εάν το καταφέρουμε αυτό θα έχουμε επιτύχει πολλά πράγματα», υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν.

Σχετικά με την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και τα σκληρά μέτρα που επιβάλλονται, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «Κατά την άποψή μου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα δεν είναι μόνιμα. Και πιστεύω ότι Ελλάδα θα ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα. Παρόμοια προβλήματα είχαμε αντιμετωπίσει κι εμείς στις αρχές της δεκαετίας του ’90 καθώς και το 2001. Εμείς με αποφασιστικότητα ξεπεράσαμε αυτές τις δυσκολίες. Και η Ελλάδα θα τα ξεπεράσει. Ως αρχηγός μιας φίλης χώρας θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους φίλους μου Έλληνες συνταξιούχους, εργαζόμενους και νέους, ότι τέτοιες δυσκολίες ξεπερνιούνται μόνο με υπομονή. Είναι πολύ σημαντική η υπομονή που πρέπει να επιδείξετε στα μέτρα που έχουν επιβληθεί. Όταν ήρθα στην εξουσία και παρέλαβα παρόμοια κατάσταση, τα μέτρα που είχαν επιβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, υιοθετήθηκαν και από τη δική μας κυβέρνηση. Κι εμείς πήραμε αυστηρά μέτρα όμως κάθε μέρα υπήρχε βελτίωση. Γι’ αυτό πιστεύω ότι και η Ελλάδα με υπομονή και αποφασιστικότητα θα ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη περίοδο. Όμως δεν πρέπει οι Έλληνες να περιμένουν τα πάντα από την κυβέρνηση και ο λαός πρέπει να στηρίξει τα μέτρα, διότι είναι μια εθνική υπόθεση. Και όλοι μαζί πρέπει να συμβάλετε σ’ αυτή την προσπάθεια. Κι εμείς ως γείτων χώρα έχουμε καθήκον να βοηθήσουμε και να είμαστε αλληλέγγυοι για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση.»

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου κας Χούκλη για το εάν « η οικονομία μπορεί να πετύχει εκεί που δεν τα έχει καταφέρει η πολιτική, στις σχέσεις των δύο χωρών», ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: «Υπάρχουν δύο σημαντικά θέματα που κυριαρχούν σε μια χώρα: η Δημοκρατία και Οικονομία. Αυτά τα δύο πρέπει να συμβαδίζουν διότι εάν το ένα υπερισχύει του άλλου τότε δημιουργείται αναταραχή και επικρατεί αναρχία. Όταν και τα δύο δεν λειτουργούν επέρχεται η κατάρρευση. Όταν αυτά λειτουργούν αρμονικά τότε επικρατεί σταθερότητα και ειρήνη στη χώρα. Τότε η χώρα μπορεί να κάνει άλματα στον τομέα της ανάπτυξης. Όταν είναι αλληλέγγυα τότε υπάρχει και επιτυχία. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Σίγουρα η Ελλάδα θα πετύχει, διότι πιστεύω ότι οι οικονομίες μας αλληλοσυμπληρώνονται. Θα επισκεφθώ την Ελλάδα με δέκα υπουργούς μου και πολλούς επιχειρηματίες. Οι επιχειρηματίες των δύο χωρών θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν μεταξύ τους, ο καθένας στον τομέα του. Οι αρμόδιοι υπουργοί μας θα συζητήσουν σε ποια θέματα μπορούν να συνεργαστούν. Και αυτοί οι υπουργοί θα συναντώνται δύο- τρεις φορές το χρόνο. Κι εμείς ως πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα συναντιόμαστε κάθε χρόνο εναλλάξ στις χώρες μας. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα διαχειριστούμε αυτή τη συνεργασία. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα συζητήσουμε είναι ο τουρισμός, διότι αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την Ελλάδα. Και για την Τουρκία όμως αποτελεί επίσης σημαντικό κεφάλαιο. Αν οι δύο χώρες συνεργαστούν σ’ αυτόν τον τομέα, θα ωφεληθούμε τα μέγιστα και οι δύο χώρες. Συνεπώς, οι συναντήσεις μεταξύ των αρμοδίων υπουργών καθώς και των επιχειρηματιών, με τις κοινές τους προσπάθειες θα συμβάλουν στην αλματώδη ανάπτυξη των σχέσεών μας».

Ads