Μία σειρά συμφωνιών και μνημονίων υπογράφηκαν σήμερα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στη χώρα μας.

Ads

Εξωτερικές Σχέσεις

Σε ό,τι αφορά τις Εξωτερικές Σχέσεις ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υπέγραψε με τον Έλληνα αναπληρωτη Υπουργό των Εξωτερικών Δ.Δρούτσα

– την Κοινή Πολιτική Διακήρυξη για την σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας,

Ads

– το Πρωτόκολλο για τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων,

– την Συμφωνία σχετικά με την επικερδή απασχόληση των εξαρτώμενων μελών των διπλωματικών αποστολών και

– την Κοινή Δήλωση για την άρση των περιορισμών που ισχύουν στους μεθοριακούς σταθμούς Καστανέων-Παζαρκουλέ.

Εκπαίδευση

Στον τομέα της Εκπαίδευσης, της Έρευνας και της Τεχνολογίας η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου υπέγραψε με τον Υπουργό Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς

– Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο υπουργείων, καθώς και μεταξύ των αρμόδιων για τη συνεργασία σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και του Συμβουλίου Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας -ΤUBITAK.

Επίσης η κα Διαμαντοπούλου υπέγραψε με την ομόλογό της κυρία Νιμέτ Τσουμπουκτσού

– Κοινή Διακήρυξη για τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της εκπαίδευσης.

Η συγγραφή νέων σχολικών βιβλίων από την Ελλάδα και την Τουρκία, με στόχο να μειωθεί η εχθρότητα και οι επιθετικοί χαρακτηρισμοί καθώς και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, είναι δύο από τα βασικά θέματα που συζητήθηκα σήμερα. Οπως εξήγησε χθες η Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό Βήμα FΜ, η μία επιτροπή περιλαμβάνει Τούρκους ιστορικούς και εκπαιδευτικούς στην Τουρκία και η άλλη Έλληνες ιστορικούς και ανθρώπους από τον χώρο της διπλωματίας, «που ο ένας κοιτάει τα εγχειρίδια του άλλου και κάνει ορισμένες παρατηρήσεις, όχι ως προς την ουσία των ιστορικών γεγονότων, αλλά ως προς το κλίμα το οποίο διαμορφώνεται σε πρώτη φάση».

Πάντως, η υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι η νέα αυτή προσέγγιση των σχολικών εγχειριδίων δεν θα οδηγήσει σε ωραιοποιήσεις της Ιστορίας: «Η ανάπτυξη των ιστορικών γεγονότων είναι κάτι που αφορά τις κυβερνήσεις, τα υπουργεία Παιδείας και τον επιστημονικό κόσμο κάθε χώρας. Υπάρχουν γεγονότα τα οποία βεβαίως δεν μπαίνουν στη συζήτηση. Το 1821 είναι επανάσταση, η εισβολή στην Κύπρο είναι εισβολή. Αυτά είναι γεγονότα, τα οποία με αντικειμενικά κριτήρια και από διεθνείς οργανισμούς είναι απολύτως λυμένα. Δεν είναι όμως αυτό, το οποίο επ΄ ουδενί δεν θα έμπαινε στο τραπέζι συζήτησης, ούτε ο στόχος μας είναι αυτή τη στιγμή να εξετάσουμε η μια χώρα τον τρόπο απόδοσης της Ιστορίας από την άλλη. Θεωρώ όμως ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει η προσπάθεια με τον καλύτερο τρόπο από εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς, ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα θετικό ανάμεσα στους νέους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να γίνει σε πρώτη φάση με το να προσέξουμε όλοι, να δώσουμε βάρος στα θετικά της συνεργασίας των δύο χωρών- τα κοινά που έχουμε, τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά και τα σημεία που μας ενώνουν- γιατί είναι πολύ σημαντικό οι νέες γενιές να μεγαλώσουν σε ένα πολύ καλύτερο κλίμα απ΄ ό,τι οι προηγούμενες».

Αναφορικά με το θέμα της Ιεράς Σχολής της Χάλκης, η Ελληνίδα υπουργός δήλωσε ότι «βρίσκεται μέσα στη συνολική ατζέντα- στα βασικά θέματα και έχει τεθεί και σε πολλά από τα κεφάλαια που αφορούν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.»

Τομέας Μεταφορών

Στον τομέα των Μεταφορών υπογράφτηκαν απο τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα και τον ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ,

– Μνημόνιο Προθέσεων για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

– Κοινή Διακήρυξη στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής, Επικοινωνιών και των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, καθώς και

– Κοινή Διακήρυξη για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των οδικών μεταφορών.

Ελληνο-τουρκική συνεργασία για τη μη νόμιμη μετανάστευση

Με τον Τούρκο ομόλογό του Μπεσίρ Αταλάι συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και υπέγραψε διμερή συμφωνία για την επαναπροώθηση προς την Τουρκία μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών, ενώ συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και πολιτικής προστασίας.

Συγκεκριμένα, υπογράφηκε

– Κοινή Διακήρυξη επί θεμάτων παράνομης μετανάστευσης, ασύλου, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και προστασίας του πολίτη, και

– Κοινή Διακήρυξη για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για τους κατόχους τουρκικών ειδικών διαβατηρίων

Στην κοινή απόφαση που συνυπέγραψαν, η Τουρκία, συμφώνησε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης. Συγκεκριμένα, η Τουρκία θα ορίσει ένα λιμάνι στη Σμύρνη ή κοντά σε αυτή, με στόχο να λειτουργήσει σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, ως συνοριακός σταθμός, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την επαναπροώθηση μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών, ενώ ότι το συγκεκριμένο λιμάνι θα διατηρήσει τη χρήση αυτή υπό οποιαδήποτε νέα συμφωνία ή πρωτόκολλο υπογραφεί μελλοντικά.

Στο πλαίσιο του διμερούς πρωτοκόλλου, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να δέχεται ετησίως τουλάχιστον 1.000 αιτήματα επανεισδοχής, ενώ πλέον θα ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του ασύλου και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Τέλος, ο κ. Αταλάι, δεσμεύτηκε η Τουρκία να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη της τετραμερούς συνεργασίας που ξεκίνησε το 2005 στον τομέα της αντιμετώπισης της μη νόμιμης μετανάστευσης με την πιθανή συμμετοχή και άλλων χωρών της περιοχής.

Κοινή δήλωση για προώθηση οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας

Στο πλαίσιο της Σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδος-Τουρκίας, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, συνυπέγραψε κοινή δήλωση με τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας με αρμοδιότητα για το Εξωτερικό Εμπόριο, κ. Caglayan, για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.

Με τη δήλωση προωθείται το εμπόριο, οι επενδύσεις και η συνεργασία σε υποθέσεις που αφορούν τη ναυτιλία. Ακόμα, γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε τομείς όπως οι κατασκευές, οι επικοινωνίες, η ενέργεια, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο τραπεζικός τομέας και ο τουρισμός, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για κοινά έργα και προγράμματα σε τρίτες χώρες.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των επενδύσεων, η υπουργός συνυπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής κυβέρνησης κ. Babacan για συνεργασία μεταξύ του Invest in Greece και του αντίστοιχου Investment Support and Promotion Agency of Turkey.

Επιπλέον υπογράφτηκε απο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΛΟΤ κ. Ζακολίκο και τον Πρόεδρο TSE Ταχίρ Μπουγιουκελ Βατσιγκίλ,

– Μνημόνιο Κατανόησης για την Τεχνική Συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης – ΕΛΟΤ και του αντίστοιχου τουρκικού οργανισμού TSE.

Επίσης, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών εκπροσωπούμενη απο τον Γ.Γ. κ. Γκόρτσο και η Τουρκική πλευρά από τον Εκρεμ Κεσκίν υπέγραψε

Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και την Ενωσης Τουρκικών Τραπεζών (Banks Association of Turkey)

Κοινή Διακήρυξη για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό

Κοινή Διακήρυξη για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό υπέγραψε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος με τον Τούρκο ομόλογό του Ertugrul Gunay, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας.

Επίσης, ο Διευθυντής Συντάξεως του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Νικόλας Βουλέλης υπέγραψε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πρακτορείου ANADOLU Δρ. Χιλμί Μπενγκί

– Πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο κρατικών ειδησεογραφικών πρακτορείων

Η Κοινή Διακήρυξη για τον Τουρισμό προβλέπει μεταξύ άλλων:

– Την προώθηση κοινών (ελληνοτουρκικών) ταξιδιωτικών πακέτων προς τρίτες χώρες, κυρίως προς την Κίνα. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου κοινό ταξίδι Κινέζων αξιωματούχων από τον χώρο του τουρισμού προς Ελλάδα και Τουρκία.

– Τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού κυρίως μέσω των πολιτιστικών διαδρομών (π.χ. Δρόμου του Κρασιού, Δρόμοι της Ελιάς κ.α..)

– Τη διεξαγωγή του 8ου Ελληνοτουρκικού Φόρουμ για τον Τουρισμό στην Αθήνα, στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.

– Ενδυνάμωση της ήδη καλής συνεργασίας του Ελληνικού Οργανισμού Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτορείων (HATTA), με τον Οργανισμό Τουρκικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων (TURSAB).

H Κοινή Διακήρυξη για τον Πολιτισμό προβλέπει μεταξύ άλλων:

Στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς τα δυο υπουργεία:

– Θα ανταλλάξουν τεχνογνωσία και εμπειρίες σε θέματα προστασίας, συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων, κυρίως δε για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που επηρεάζεται από μεγάλα δημόσια έργα.

– Θα συνεργαστούν για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και την αποτροπή παράνομων ανασκαφών και διακίνησης αρχαιοτήτων.

– Θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία στον τομέα των ανασκαφών και θα γίνει ανταλλαγή επισκέψεων αρχαιολόγων από τις δυο χώρες.

– Θα οργανώσουν κοινές διασκέψεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της παγκόσμιας κοινότητας.

Στον τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού τα δυο υπουργεία:

– Θα ενθαρρύνουν την αμοιβαία διοργάνωση κινηματογραφικών εβδομάδων αφιερωμένων στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

– Θα ενθαρρύνουν την ήδη καλή συνεργασία μεταξύ θεατρικών οργανισμών και την συμμετοχή τους σε φεστιβάλ των δυο χωρών. Θα προωθηθεί η ανταλλαγή μιας θεατρικής παράστασης κάθε δυο χρόνια. Αντίστοιχη πρωτοβουλία θα ληφθεί για τον χορό.

– Θα προωθηθεί η συνεργασία διευθυντών ορχήστρας κάθε χώρας, με μεγάλες Συμφωνικές Ορχήστρες της άλλης χώρας.

– Θα προωθηθεί η περαιτέρω συνεργασία των κρατικών οργανισμών βιβλίου, συγγραφέων, μεταφραστών και εκδοτών και θα γίνουν κοινές συσκέψεις και συνεδρίες για την προσέγγιση των μεταφράσεων.

– Θα προωθηθεί η ανταλλαγή εκθέσεων φωτογραφίας και εικαστικών τεχνών.

Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της ενέργειας

Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της ενέργειας υπέγραψαν η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Taner Yildiz, παρουσία των δύο Πρωθυπουργών των χωρών, Γιώργου Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν. Το

Μεταξύ άλλων, το μνημόνιο προβλέπει επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας. Προβλέπει τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας, η οποία θα εξετάσει την πρόοδο του έργου και θα αναλάβει πρωτοβουλίες, πριν το τέλος του χρόνου για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Με το μνημόνιο οι δύο κυβερνήσεις ενθαρρύνουν το διάλογο μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών, αναφορικά με τη διευκόλυνση της μεταφοράς φυσικού αερίου τράνζιτ μέσω Τουρκίας προς την Ελλάδα και την Ιταλία. Ο αγωγός Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας αποτελεί, σύμφωνα με το μνημόνιο, μία εκ των προωθημένων επιλογών, με στρατηγικό στόχο να καταστήσει εφικτή τη μεταφορά των ποσοτήτων φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας στην Ευρώπη.

Στην ομάδα εργασίας που δημιουργείται με το μνημόνιο θα συμπροεδρεύουν οι Γενικοί Γραμματείς των δύο Υπουργείων. Η ομάδα θα συνεδριάζει ανά εξάμηνο και θα εξετάζει την πορεία εφαρμογής του μνημονίου και την επίτευξη των κοινών στόχων των δύο χωρών.

Εκτός από το φυσικό αέριο, το μνημόνιο προβλέπει συνεργασία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως ηλιακή, αιολική ενέργεια, ηλιακή θέρμανση και ψύξη, κ.α. και την ενεργειακή αποδοτικότητα .Σε αυτούς τους τομείς συμφωνήθηκε η συνεργασία μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, προκειμένου να δημιουργηθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες για αμοιβαίες επενδύσεις.

Συμφωνίες για τα δάση, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή

Συμφωνίες που αφορούν στο περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τα δάση υπέγραψαν η κ. Τίνα Μπιρμπίλη και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών της Τουρκίας Veysel Eroglu, παρουσία των δύο πρωθυπουργών των χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, για τη βέλτιστη διαχείριση των νερών του Έβρου οι δύο χώρες θα συνεργαστούν, σύμφωνα με κοινή δήλωση των αρμοδίων υπουργών, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επί καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμυρών και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, με έμφαση στη διατήρηση της ισορροπίας του δέλτα του ποταμού. Παράλληλα, θα υπάρξουν προσπάθειες για μείωση της ρύπανσης, διασφαλίζοντας την απαραίτητη ποιότητα και ποσότητα των υδάτων, ούτως ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων των γύρω περιοχών.

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη σχετικό με δασική προστασία και διαχείριση. Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην αντιμετώπιση του προβλήματος υποβάθμισης των δασών, στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην αποκατάσταση των καμένων δασών. Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στην έρευνα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στα δασικά οικοσυστήματα, στην προστασία της βιοποικιλότητας, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών.