Στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα – επί βουλγαρικού εδάφους- συναντήθηκε επιτροπή Ελλήνων αγροτών, που είχαν αποκλείσει τον Προμαχώνα, με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ. Η συνάντηση έγινε σε βουλγαρικό έδαφος, μετά από αίτημα των αγροτών της περιοχής των Σερρών, οι οποίοι αμέσως μετά, σε μια χειρονομία καλής θέλησης, όπως δήλωσαν εκπρόσωποί τους, άνοιξαν την συνοριακή διάβαση, από τις πέντε το απόγευμα και θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων μέχρι τις 10 το βράδυ. Ωστόσο, στις 20.00 οι αγρότες έκλεισαν και πάλι αιφνιδιαστικά τα σύνορα και το κλείσιμο θα κρατήσει μέχρι να βρεθεί οικονομική λύση, όπως διαμηνύουν.

Ads

Ο κ. Μπορίσoφ κάλεσε τους αγρότες «στο όνομα της ελληνοβουλγαρικής φιλίας» να ανοίξουν τα σύνορα και υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία λέγοντας στα μέλη της «με ζητήσατε και ήρθα». Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας έφτασε στον βουλγαρικό μεθοριακό σταθμό Κούλατα με ελικόπτερο. Στην εννιαμελή επιτροπή των Ελλήνων αγροτών που είχε περάσει στο βουλγαρικό έδαφος ανάφερε ότι προτού ξεκινήσει από την Σόφια μίλησε τόσο με τον πρωθυπουργό Γ.Α. Παπανδρέου, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Μπορίσοφ, δεν ήταν αντίθετος με την συνάντηση στα σύνορα, όσο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α.Σαμαρά.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές ενημέρωσαν τον κ. Μπορίσοφ για τα αιτήματά τους, δίνοντας του σχετικό φάκελο. Από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να βοηθήσει για την επίλυση των αιτημάτων των αγροτών μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια συνεργείου της βουλγαρικής κρατικής τηλεόρασης που είχε περάσει στο ελληνικό έδαφος για να πάρει συνέντευξη από τους επικεφαλής της κινητοποίησης.

Ads

Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «υπήρχε και υπάρχει συνεχώς επικοινωνία με την άλλη πλευρά» και δεν υφίσταται ζήτημα, από τη στιγμή μάλιστα που η συνάντηση έγινε σε βουλγαρικό έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σκάι, το πρωί το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ρηματική διακοίνωση με την οποία ζητούσε να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, συνάντηση του Βούλγαρου υπουργού Οικονομικών Τράικο Τράικοφ με τον υφυπουργό Οικονομίας Μάρκο Μπόλαρη και μια σειρά από φορείς για το θέμα του αποκλεισμού του Προμαχώνα.

Νωρίτερα την Παρασκευή, οι αγρότες των «αδέσμευτων συλλόγων» του νομού Σερρών αποφάσισαν να αποκλείσουν την οδική διάβαση στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν πείστηκαν από τις σχετικές σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στη Βουλή. Γενικά, οι αγρότες δηλώνουν απογοητευμένοι από την ομιλία και περιμένουν μία νέα συνάντηση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, αύριο, Σάββατο, ή την Κυριακή, για να αποτιμήσουν την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή και να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Μπορίσοφ

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, κατόπιν πρωτοβουλίας του δευτέρου. Ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε από τον Βούλγαρο ομόλογό του, για την πρόθεση του να μεταβεί στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προκειμένου να συνομιλήσει με τους Βούλγαρους μεταφορείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως ο πρωθυπουργός, παράλληλα, συμφώνησε με την πρόθεση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας και τον προέτρεψε, να συναντηθεί με αντιπροσωπεία Ελλήνων αγροτών που έχουν κλείσει τη συνοριακή διάβαση του Προμαχώνα, επί Βουλγαρικού εδάφους, για να τους εξηγήσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα του από τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Βούλγαρο ομόλογό του ότι και σήμερα απηύθυνε από το Βήμα της Βουλής, μήνυμα προς τους αγρότες, προκειμένου να ανοίξουν οι δρόμοι και να προσέλθουν στον δημόσιο διάλογο για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, καθώς όπως τόνισε, είναι ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους αγρότες, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο βουλγάρικος Τύπος για την επίσκεψη Μπορίσοφ στα σύνορα

«Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βουλγαρίας «Φόκους», ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε «Είμαστε αδελφικοί λαοί και θέλουμε οι γεωργοί μας, στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, να ζούνε καλά και να παίρνουν περισσότερα χρήματα», στη συνάντηση, που είχε σήμερα στο συνοριακό σταθμό «Κούλατα» με εκπροσώπους της απεργιακής επιτροπής των Ελλήνων αγροτών.

«Η παράκληση μου είναι να αφήσετε (ελεύθερα) τα σύνορα, επειδή αυτό (σ.σ το κλείσιμο τους) δημιουργεί διαθέσεις εναντίον σας στη Βουλγαρία», πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ. Ο ίδιος εξήγησε ότι η πρωτοβουλία για την αιφνιδιαστική επίσκεψη του «δεν στρέφεται εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά το αντίθετο», όπως αναφέρεται στο κείμενο.

«Ο κ. Μπορίσοφ ανακοίνωσε, ότι χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό και ότι σήμερα συζήτησε και πάλι τηλεφωνικώς, για 30 λεπτά, με τον κ. Παπανδρέου, για να τον ενημερώσει λεπτομερώς για τα προβλήματα, που έχει δημιουργήσει (στη Βουλγαρία)) το κλείσιμο των συνόρων», αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου «Φόκους». Μάλιστα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός «τόνισε επίσης και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των οδηγών στις νταλίκες (που περιμένουν στην ουρά στα σύνορα – σ.σ.), όπως και την αναμενόμενη πτώση των θερμοκρασιών μέχρι τους είκοσι βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν σήμερα τη νύχτα».

Επίσης, ο κ. Μπορίσοφ υπογράμμισε τις μεγάλες απώλειες της Βουλγαρίας λόγω των οποίων η χώρα του έχει απευθύνει επίσημο αίτημα παρέμβασης της Κομισιόν στο πρόβλημα και ζήτησε να ανοίξουν τα σύνορα. «Αμέσως μετά τη δήλωση του βούλγαρου πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος της ηγεσίας των Ελλήνων απεργών ανήγγειλε την είδηση, που περιμέναμε τόσες μέρες: «Ανοίγουμε τους συνοριακούς σταθμούς». Η συνάντηση ολοκληρώθηκε γρήγορα και δυναμικά κι έπειτα ο πρωθυπουργός Μποίκο Μπορίσοφ αναχώρησε με ελικόπτερο» , καταλήγει το τηλεγράφημα.

Ακυρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας στα σύνορα με την Ελλάδα

Η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Οικονομίας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής την ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού Τράιτσο Τράικοφ στο συνοριακό σταθμό «Κούλατα», την οποία είχε προαναγγείλει νωρίτερα για αύριο, Σάββατο, 23 Ιανουαρίου. «Ο υπουργός Οικονομίας και Ενεργείας Τράιτσο Τράικοφ ακύρωσε την προγραμματισμένη για αύριο πρωί επίσκεψη του στο συνοριακό σταθμό Κούλατα λόγω της άρσης του κλεισίματος των έλληνο-βουλγαρικών συνόρων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός Τρ. Τράικοφ θα συναντηθεί με ξενοδόχους, εστιάτορες και τουριστικούς πράκτορες στο χειμερινό θέρετρο Μπάνσκο για να συζητήσει για τις ζημιές τους από το κλείσιμο των συνόρων. Η συνάντηση θα γίνει στις 4 το απόγευμα, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Κοινό πλαίσιο αιτημάτων από τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας

Σε ένα βασικό διεκδικητικό πλαίσιο και σε κοινή έκφραση των διεκδικήσεών τους, κατέληξαν μετά από πολύωρη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στα Γρεβενά, οι εκπρόσωποι των αγροτών από δέκα μπλόκα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Οι αγροτοσυνδικαλιστές αποφάσισαν να μεταφέρουν την απόφασή τους και στους συναδέλφους τους που έχουν στήσει μπλόκα στη Νίκαια Λάρισας και στη Θήβα, με στόχο να συμφωνήσουν προκειμένου ο αγώνας τους να είναι κοινός και συντονισμένος.

Η νέα Συντονιστική Επιτροπή που συνεδρίασε στα Γρεβενά, αποφάσισε επίσης να μην προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων, αλλά να παραμείνουν τα τρακτέρ δίπλα στις εθνικές οδούς μέχρι να υπάρξει συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή. Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να μην προσέλθουν στον διάλογο που θα γίνει στο Ζάππειο στις 25 και 26 Ιανουαρίου, αλλά να επιδιώξουν απευθείας συνάντηση με την κ. Μπατζελή.

Τα σημεία στα οποία συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων είναι: άμεση καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, εγγυημένο εισόδημα σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ενεργοποίηση του Μητρώου Αγροτών, αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ με αποζημιώσεις που θα καλύπτουν το 100%, αποσαφήνιση του χαρακτηρισμού “κατά κύριον επάγγελμα αγρότης” και αναμόρφωση του αγροτικού και συνεταιριστικού κινήματος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτών από τα μπλόκα που βρίσκονται στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών, Λάρισας και Μαγνησίας.

Κινητοποιήσεις

Την Δευτέρα, αγρότες που συντάσσονται με τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, θα κατέβουν με λεωφορεία και θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Ζάππειο, όπου η κυβέρνηση έχει καλέσει τους αγρότες να συμμετάσχουν στον εθνικό διάλογο για το αγροτικό ζήτημα.

Την απόφαση τους να αποκλείσουν, επ’ αόριστον από αύριο το Τελωνείο Ορμενίου, ανακοίνωσαν οι αγρότες του βορείου Έβρου. Την ίδια ώρα, χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στο μεθοριακό σταθμό Κήπων και στο κόμβο Κορνοφωλιάς Σουφλίου.

Με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή θα έχει συνάντηση την Κυριακή το Πανελλαδικό συντονιστικό όργανο των Αγροτών.

Υπόμνημα στον γ.γ. Μακεδονίας – Θράκης έδωσαν οι δασεργάτες

Υπόμνημα με τα αιτήματά τους παρέδωσαν στον γενικό γραμματέα Μακεδονίας – Θράκης, Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου, στο γραφείο του στο Διοικητήριο, εκπρόσωποι του σωματείου δασεργατών Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Οι δασεργάτες αποκλείουν κατά διαστήματα, τις τελευταίες τρεις ημέρες, τον κόμβο Βρασνών – Ασπροβάλτας, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων και την ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων τους. Το απόγευμα θα κλείσουν από τις πεντέμιση ως τις εννιάμιση, αλλά θα ανοίγουν «ανά μία ώρα για δέκα λεπτά, ώστε να αποσυμφορείται ο κόμβος».

Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου δεσμεύτηκε να διαβιβάσει στην υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη, το υπόμνημα των δασεργατών, προκειμένου να μεσολαβήσει προς το ΥΠΕΧΩΔΕ για να εκταμιευτεί το σχετικό κονδύλιο για την πληρωμή τους και για την διευθέτηση των λοιπών αιτημάτων τους.

Διαβάστε επίσης:
Παπανδρέου: «Κλείστε τα μπλόκα –ελάτε σε διάλογο»
Υπόμνημα κατέθεσαν οι αγρότες στον πρωθυπουργό
Αιχμές Γ.Πεταλωτή για υποκίνηση των αγροτών
Αγροτικών κινητοποιήσεων συνέχεια…
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες