Συνεχίζουν και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός διαμήνυσε κατά το άτυπο υπουργικό συμβούλιο ότι «δεν υπάρχει λόγος για κινητοποιήσεις». Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα των αγροτών, το οποίο όπως επισήμανε «αφορά όλη την κοινωνία» και τόνισε ότι ο διάλογος που έχει καλέσει η κυβέρνηση «είναι ανοιχτός αν οι ίδιοι οι αγρότες το θέλουν». Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής άφησε αιχμές για υποκίνηση των αγροτών ενώ οι αγρότες κατέθεσαν υπόμνημα στο πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού.

Ads

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για βαθιές αλλαγές στο ζήτημα και σχετικά με τα αιτήματα των αγροτών, τόνισε ότι «τα περισσότερα από αυτά είναι ούτως ή άλλως θεσμικά και θα προωθηθούν μέσα από το διάλογο στον οποίο έχει καλέσει η κυβέρνηση».

Συνέχισε, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για κινητοποιήσεις και παράλληλα να δίνεται αυτή η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, καθώς επιπλέον υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, η οποία στο πρόγραμμά της περιέχει τις αλλαγές αυτές. Είναι ευκαιρία για τους αγρότες, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη σύσκεψη, να αξιοποιήσουν το νέο της κυβέρνησης και τη διάθεσή της για αλλαγές.

Νωρίτερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία του Γιώργου Παπανδρέου με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, ο τελευταίος του επισήμανε ότι «πέραν της γενικής αναστάτωσης οι μικροί παραγωγοί και κτηνοτρόφοι της Βουλγαρίας επιβαρύνονται καθημερινά με κόστος 3 εκατομμυρίων ευρώ». «Μέσα από το διάλογο θα γίνει προσπάθεια να σταματήσει το κλείσιμο των οδικών αξόνων», απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ads

Από την πλευρά της, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου: «Κατανοούμε τα προβλήματα των αγροτών που συσσωρεύτηκαν από την προηγούμενη κακοδιαχείριση, αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να τα λύσουν».

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα συνολικά, ενώ σε ό,τι αφορά τους αγρότες είπε ότι αν θέλουν μπορούν να συνεχίσουν να μένουν στα μπλόκα. Εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας για αλλαγές και τομές και τόνισε ότι ο διάλογος δεν είναι “φιέστα”, αλλά ουσιαστικός, καθώς έχει στο επίκεντρό του το αγροτικό πρόβλημα της χώρας», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, σε στέλνουν το μήνυμα ότι θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου μόνον με τον πρωθυπουργό, ενώ αρνούνται το διάλογο με την υπουργό, Κ. Μπατζελή.

Αιχμές για υποκίνηση των αγροτών

Υπαινιγμούς για πολιτική υποκίνηση των κινητοποιήσεων των αγροτών έκανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, εξαπολύοντας και επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Πεταλωτής, αφού απαρίθμησε τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, διερωτήθηκε αν μέσα σε τρεις μήνες εντάθηκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό τα προβλήματα των αγροτών, για τα οποία ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ: «Δεν νομίζω ότι μέσα σε τρεις μήνες οξύνθηκαν τόσο πολύ τα αγροτικά προβλήματα, ώστε να έχουν οι αγρότες τέτοια αντίδραση».

Τόνισε πως η ΝΔ χρησιμοποίησε τον αγροτικό κόσμο ευκαιριακά και πελατειακά με επιδοτήσεις που έδινε με “θολούς” τρόπους, “αμφίβολη αποτελεσματικότητα” και κριτήρια “καθαρά κομματικά”. Εξέφρασε δε τη θέση ότι «τέτοιου είδους ευκαιριακές» επιδοματικές πολιτικές αποτελούν “υπεκφυγή” των μεγάλων ζητημάτων. «Δεν αποδίδουμε τίποτα», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση αποδίδει πολιτικά κίνητρα στις κινητοποιήσεις. Απαντώντας όμως σε συμπληρωματική ερώτηση, ο εκπρόσωπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν νόημα ως προς τα αιτήματά τους, το αν τους εκμεταλλεύονται κάποιοι πολιτικοί οργανισμοί είναι άλλο ζήτημα».

Είπε δε ότι η συμμετοχή στα μπλόκα δεν σημαίνει και υποκίνηση από ένα συγκεκριμένο κόμμα και συμπλήρωσε ότι «εμείς θέλουμε να μείνουμε στην επίσημη αντίδραση των κομμάτων, αλλά βλέπουμε και τι γίνεται και στην πραγματικότητα».

Υπόμνημα αγροτών στον πρωθυπουργό

Δύο εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής και κατέθεσαν ένα υπόμνημα στο πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού.

Όπως είπε αργότερα σε δηλώσεις του ο Βασίλης Πιλάφης από την Επιτροπή αυτή, οι εκπρόσωποι έγιναν δεκτοί από τον Χ. Παμπούκη και την κ. Κ. Μπατζελή, με τον κ. Παμπούκη να τους μεταφέρει την έκκληση του πρωθυπουργού για απόσυρση των τρακτέρ από τους οδικούς άξονες της χώρας. «Εμείς μεταφέραμε προς τον πρωθυπουργό το υπόμνημα της Επιτροπής να ακούσει τα αιτήματά μας», είπε ο κ. Πιλάφης, προσθέτοντας ότι «θα είμαστε σε ανοιχτό διάλογο και με τον πρωθυπουργό». Ακόμα, απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι «δεν συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους διάλογο», αναφερόμενος σε αυτόν που αρχίζει τη Δευτέρα προσθέτοντας ότι «η συμμετοχή μας σε διάλογο εξαρτάται από τους όρους και τις διαδικασίες αυτού».

Και η εισαγγελία Σερρών παρεμβαίνει για τα μπλόκα

Παραγγελία για σχηματισμό δικογραφιών κατά των αγροτών που συμμετέχουν στο κλείσιμο των δρόμων παρέδωσε στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών, χθες, η εισαγγελέας Σερρών Ιωάννα Κατσή. Στο μεταξύ, την Τρίτη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Δ. Παπαγεωργίου ζήτησε από την ΕΛ.ΑΣ. να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία ή, αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, να σχηματιστούν δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών σε περίπτωση που στηθούν μπλόκα στον νομό.

Η εισαγγελέας επισήμανε στην παραγγελία της ότι η παρακώλυση συγκοινωνιών είναι αδίκημα για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ αναφέρεται και στα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τον αποκλεισμό του τελωνείου του Προμαχώνα.

Παρέμβαση της Πολιτείας ζήτησε το ΕΕΘ και ΕΣΘ

Παρέμβαση της Πολιτείας, ώστε να ανασταλούν άμεσα οι αγροτικές κινητοποιήσεις ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης. Ταυτόχρονα, απηύθυνε έκκληση προς τους παραγωγούς να αναλογιστούν τις επιπτώσεις που έχουν οι κινητοποιήσεις τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΕΘ, επισημαίνει πως οι επαγγελματίες συμπαραστέκονται στον αγώνα των αγροτών, υπό την προϋπόθεση, όμως, πως «δεν κόβουν το μεροκάματο από άλλους κλάδους», και μάλιστα, εν μέσω της δεινής οικονομικής συγκυρίας. «Τους καλώ να συνειδητοποιήσουν τις επιπτώσεις των πράξεών τους, ώστε να δικαιώσουν έτσι και τον αγώνα που κάνουν», τονίζει.

Να βρουν λύση για την άμεση αναστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων, με παράλληλη έναρξη ουσιαστικού διαλόγου, καλεί αγρότες και πολιτεία και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), επισημαίνοντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, «καθιστά υπεύθυνες και τις δύο πλευρές για τις τρομακτικές επιπτώσεις, που θα υπάρξουν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Με ανοιχτή επιστολή προς συναρμόδια υπουργεία, πολιτικά κόμματα, κοινωνικούς εταίρους και αγροτικούς φορείς, ο ΕΣΘ σημειώνει ότι η οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου καθίστανται «όμηροι ακραίων, ανεύθυνων και εκβιαστικών τακτικών και διαταράσσονται ανεπανόρθωτα». Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι έως τις 31/1 διενεργούνται «τουλάχιστον οκτώ επαγγελματικές-κλαδικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις αναμένουν πελάτες για να κλείσουν παραγγελίες για τον επόμενο χρόνο, οι οποίες δεν θα επιτευχθούν εάν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις». Τυχόν συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων, με παρεμπόδιση της διακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων, συνεχίζει η επιστολή, θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις, αφού -μεταξύ άλλων- θα πλήξει την ήδη κλονισμένη αξιοπιστία της Ελλάδας, θα μπλοκάρει την παραγωγική διαδικασία και θα θέσει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας.

Ερώτημα Βούλγαρων ευρωβουλευτών προς την ΕΕ

Γραπτό ερώτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, υπέβαλαν σήμερα οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές. Την πρωτοβουλία είχε η Ιλιάνα Ιβάνοβα ευρωβουλευτής του κόμματος CEDB (Citizens for European Development of Bulgaria) και συνυπογράφεται από 15 ευρωβουλευτές.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια Έλληνες αγρότες έχουν κλείσει επανειλημμένα τα σύνορα, θα θέλαμε να μάθουμε τι μέτρα και ποιες δράσεις προτίθεται να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εξασφαλίσει την άμεση εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου. Επίσης, με ποιο τρόπο σκέφτεται η Επιτροπή, να αποζημιώσει την Βουλγαρία και τους οικονομικά θιγόμενους Βούλγαρους πολίτες και πώς θα συνεργαστεί με την Ελλάδα, ώστε στο μέλλον να μην αποκόπτεται η επικοινωνία μεταξύ των δύο κρατών».

Τα σημερινά μπλόκα

Κλειστός παραμένει στην Εγνατία οδό ο κόμβος Κερδυλλίων από αγρότες του νομού Σερρών, ενώ σε ένδειξη καλής θέλησης, οι αγρότες άνοιξαν, για μισή ώρα μέχρι τα μεσάνυχτα, τον μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα, μόνο για τις νταλίκες που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα. Ακόμα, διέκοψαν, από τη 1 έως και τις 3 μετά το μεσημέρι την κυκλοφορία των οχημάτων και στους παράπλευρους δρόμους. Οι αγρότες στο μπλόκο του Προμαχώνα αφαίρεσαν σήμερα τις πινακίδες κυκλοφορίας από τα τρακτέρ τους για να μην εντοπιστούν από την Τροχαία, μετά την παρέμβαση, που έγινε χθες από την εισαγγελία Σερρών, για τις κινητοποιήσεις.

Αποκλεισμένοι είναι και οι κόμβοι της Αμφίπολης και της Χρυσούπολης στην Καβάλα. Αγρότεςστον κόμβο Στρυμωνικού, στην οδό Σερρών – Θεσσαλονίκης, κλείνουν και σήμερα τον δρόμο κατά διαστήματα, ενώ στο γειτονικό νομό Κιλκίς ανοιγοκλείνουν τα μπλόκα στις μεθοριακές διαβάσεις Δοϊράνης και Ευζώνων, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Ανά διαστήματα συνεχίζεται και ο αποκλεισμός του τελωνείου στο Ορμένιο Έβρου, στην Κορνοφωλιά παραμένουν παρατεταγμένα τρακτέρ, χωρίς να διακόπτουν την κυκλοφορία, ενώ στην Ξάνθη αγρότες απέκλεισαν για μια ώρα τη γέφυρα του Νέστου.

Στα μπλόκα παραμένουν και οι αγρότες της Θεσσαλίας κρατώντας κλειστό τον κόμβο της Νίκαιας.

Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας και στα διόδια των Μαλγάρων, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στη διέλευση των οχημάτων. Χωρίς να δημιουργούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής, στον κόμβο της Τρίγλιας, ενώ το ίδιο σκηνικό έχει στηθεί κι έξω από τη Νομαρχία Γρεβενών. Στο συνοριακό σταθμό της Εξοχής, στο νομό της Δράμας, οι αγρότες επιτρέπουν μόνο την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, εμποδίζοντας τη διέλευση των φορτηγών.

Αποκαταστάθηκε η κίνηση των οχημάτων από τους συνοριακούς σταθμούς Δοϊράνης και Ευζώνων στο νομό Κιλκίς, Νίκης και Κρυσταλλοπηγής στο νομό Φλώρινας, Εξοχής στη Δράμα, που παρέμειναν κλειστοί για αρκετές ώρες από τα μπλόκα των αγροτών. Ανοιχτός είναι επίσης, ο κόμβος Βογατσικού Καστοριάς που είχε αποκλειστεί, για κάποιο χρονικό διάστημα, από αγρότες.

Στο μεταξύ, με αποκλεισμούς του δρόμου Βρασνών – Ασπροβάλτας Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και οι δασεργάτες, οι οποίοι διεκδικούν την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Αγροτικά μπλόκα αναμένονται μέσα στην ημέρα και στο Αιγίνιο, έξω από την Κατερίνη αλλά και στην επαρχιακή οδό Ελασσόνας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαδηλώσουν οι αγρότες στο Ζάππειο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάνε τελικά στο Ζάππειο οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, όχι για να συμμετάσχουν στον “προσχηματικό διάλογο” της κυβέρνησης, αλλά για να διαδηλώσουν, άφησε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης για την προώθηση «κοινωνικού αυτοματισμού» όπως είπε χαρακτηριστικά, και κάλεσε σε ενίσχυση των μπλόκων. Σε ερώτηση γιατί δεν συμμετείχε στη σύσκεψη των Μαλγάρων, άφησε αιχμές κατά των συνδικαλιστών που ηγούνται των μπλόκων αυτών. Τόνισε δε ότι είναι «ώρα αγώνα και όχι ώρα συσκέψεων»?

Με αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων συνεχίζονται σήμερα οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

Έληξε ο αποκλεισμός των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών στα Χανιά

Κανονικά λειτούργησαν σήμερα οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες των Χανίων, καθώς η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, μέλη της οποίας τις κρατούσαν χθες αποκλεισμένες, ανέστειλε τις κινητοποιήσεις της. Η εξέλιξη δρομολογήθηκε μετά τη συνάντηση, που είχε χθες το απόγευμα στην Αθήνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχάλη Καρχιμάκη, αντιπροσωπεία φορέων του νομού.

«Ήταν μια γόνιμη και χρήσιμη συνάντηση. Διήρκεσε τέσσερις ώρες και τέθηκαν όλα τα θέματα, που απασχολούν τους αγρότες του νομού», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Χανίων, Ηλίας Χαλακατεβάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι «μετά το τέλος του εθνικού διαλόγου θα γίνουν νέες επαφές» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι να λυθούν, μέσω του διαλόγου, τα προβλήματα που υπάρχουν.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες της ΠΑΣΥ παραμένουν στην εθνική οδό Χανίων – Ρεθύμνου συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους. Όπως ανακοίνωσαν θα κλείσουν και σήμερα, στις 19.00 για μισή ώρα, την εθνική οδό στην διασταύρωση προς Μεγάλα Χωράφια.

Δείτε επίσης:

Αγροτικών κινητοποιήσεων συνέχεια…

Κλιμάκωση των κινητοποίσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες