Την απόφαση να παραμείνουν στα μπλόκα διαμηνύουν οι αγρότες, οι οποίοι χαρακτήρισαν τα μέτρα του υπουργείου ανεπαρκή και τόνισαν ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε έναν μη εποικοδομητικό διάλογο, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου τους.

Ads

Νωρίτερα η κυβέρνηση είχε καλέσει τους αγρότες σε διάλογο, διαβεβαιώνοντας ότι οι αποζημιώσεις που ζητούν θα έχουν καταβληθεί μέχρι το τέλος του Μαρτίου και πως δεν θα ληφθούν αστυνομικά μέτρα για να ανοίξουν τα μπλόκα. Σήμερα, συνεδριάζει άτυπα, το υπουργικό συμβούλιο για το θέμα, την ίδια στιγμή που τα προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΣΥΔΑΣΕ θα έχουν συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Κλειστός παραμένει ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα, ενώ οι αγρότες που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο Κερδυλλίων στις Σέρρες, αποφάσισαν να εντατικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Έτσι από τις 13:00-17:00, πέραν της Εγνατίαs Οδού οι αγρότες θα κλείσουν και την παλιά Εθνική Οδό Σερρών – Καβάλας, όλους τους παράπλευρους δρόμους καθώς και όλα τα αγροτικά οδικά δίκτυα. Στη δύναμη των αγροτών προστέθηκαν επιπλέον τρακτέρ από αγρότες της γύρω περιοχής. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Σερρών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του μπλόκου του Στρυμονικού.

Τους αγρότες στον Προμαχώνα επισκέφθηκε ο Βούλγαρος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Πλάμεν Ιβάνοφ, και συζήτησε μαζί τους, αλλά οι προσπάθειές του να τους πείσει να ανοίξουν τα σύνορα απέβησαν άκαρπες.

Ads

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΝΔ, Α. Σαμαρά, ενημέρωσε τον τελευταίο για τα προβλήματα που δημιουργούνται στους συνοριακούς σταθμούς ζητώντας τη συνδρομή του. Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι αν και η Ν.Δ. χαρακτηρίζει δίκαια τα αιτήματα των αγροτών, αντιτίθεται στο κλείσιμο των δρόμων.

Την ίδια στιγμή, οι αγρότες της ανατολικής Μακεδονίας κρατούν για 5η συνεχόμενη μέρα, κλειστή την Εγνατία Οδό, στο ύψος του Στρυμόνα, αλλά και στον κόμβο της Χρυσούπολης. Το τελωνείο Εξοχής, στη Δράμα, παρέμεινε κλειστό, χθες, από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα, ενώ σήμερα οι αγρότες αναμένεται να αποφασίσουν νέο πολύωρο αποκλεισμό του. Η παλιά εθνική οδός Καβάλας-Ξάνθης λειτουργεί κανονικά, ωστόσο η απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων θα περιλαμβάνει το κλείσιμο και των παρακαμπτήριων οδών.

Παραμένουν επίσης τα τρακτέρ στον κόμβο της Τρίγλιας στην Χαλκιδική και έξω από τη Νομαρχία, στο νομό των Γρεβενών, χωρίς ωστόσο να εμποδίζουν την κυκλοφορία. Στο συνοριακό σταθμό της Εξοχής, στη Δράμα, οι αγρότες επιτρέπουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, αλλά όχι και των φορτηγών.

Όσον αφορά, τους αγρότες της Πελοποννήσου που ξεκίνησαν εχθές τις κινητοποιήσεις τους, αποφάσισαν να ανοίξουν το μπλόκο συον κόμβο της Στέρνας στην εθνική οδό Κορίνθου – Τριπόλεως, καθώς όπως τόνισαν τον αγώνα μας με άλλες μορφές κινητοποιήσεων. Την Τρίτη, 23 του μήνα, θα προχωρήσουν σε κατάληψη των περιφερειών, της Πελοποννήσου στην Τρίπολη και της Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα. Στο μεταξύ, συγκέντρωση πραγματοποίησαν και οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Λακωνίας στο χώρο του πανεπιστημίου στην Σπάρτη, οι οποίοι έχουν αποκλείσει το δρόμο Σπάρτης – Τρίπολης στην γέφυρα του Ευρώτα, ενώ ανάλογη συγκέντρωση πορτοκαλοπαραγωγών πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο, όπου οι αγρότες απέκλεισαν την Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου και την νομαρχία Αργολίδας.

Οι αγρότες της Κρήτης προχώρησαν σήμερα σε κινητοποιήσεις, επίσης, ενώ έχουν προειδοποιήσει ότι πιθανόν να μεταβούν στην Αθήνα. Το πρωί, αγρότες – μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων απέκλεισαν το κτίριο στο οποίο συστεγάζονται οι δύο Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες των Χανίων, ενώ κλειστό για περίπου μια ώρα έμεινε και τμήμα της οδού Τζανακάκη έξω από το κτίριο των Οικονομικών Υπηρεσιών καθώς στο σημείο αυτό, οι αγρότες είχαν παρατάξει τα οχήματά τους. Η κινητοποίηση έξω από τις Οικονομικές Υπηρεσίες θα συνεχισθεί και αύριο.

Όπως έγινε γνωστό, αντιπροσωπεία από το νομό Χανίων στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού, θα συναντηθεί στις 5 το απόγευμα στην Αθήνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη.

Σήμερα αναμένεται να εκδηλωθούν σε κινητοποιήσεις και στον κόμβο του Αιγινίου, αλλά και στην επαρχιακή οδό Ελασσόνας, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμα να αποφασιστεί εάν θα στηθούν μπλόκα στα διόδια των Μαλγάρων, έξω από τη Θεσσαλονίκη.

«Εις βάρος των ίδιων των αγροτών η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων»

Την εκτίμηση ότι κάθε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είναι εις βάρος της ίδιας της οικονομίας, αλλά και εις βάρος των ίδιων των αγροτών, έκανε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ Real fm, τονίζοντας πως η κυβέρνηση επιθυμεί την αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων μέσω του διαλόγου.

«Με το χέρι στην καρδιά, δεν μπορώ να καταλάβω τη διαφορά μεταξύ των αγροτών που είναι στα μπλόκα και όσων εμείς ερχόμαστε να νομοθετήσουμε τις επόμενες μέρες», δήλωσε η κ. Μπατζελή προσθέτοντας πως «υπάρχει μία επικοινωνιακή στρατηγική την οποία προφανώς εγώ δεν μπορώ να κατανοήσω. Ίσως εκείνοι ξέρουν γιατί το κάνουν».

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να περάσουμε σε συλλογικές και δυναμικές διαβουλεύσεις για να κατανοήσει και ο αγροτικός κόσμος ότι ενδιαφερόμαστε γι’αυτόν», κατέληξε η κα Μπατζελή.

«Πρόσκληση» και «έκκληση» στους αγρότες να σταματήσουν τους αποκλεισμούς των δρόμων και των συνόρων και να προσέλθουν στο διάλογο προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματά τους, απηύθυνε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο καλούμε τους αγρότες – που βρίσκονται στα μπλόκα σήμερα – σε διάλογο, υπενθυμίζοντας ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την ανάπτυξη της χώρας μας και την εικόνα που δίνουμε, ειδικά σε αυτή το κρίσιμο χρονικό διάστημα, στο εξωτερικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πεταλωτής, τονίζοντας ότι τα περισσότερα αιτήματα των αγροτών είναι θεμιτά αλλά “δεν μπορούμε να ανεχόμαστε μια κατάσταση,να εγκαλούμεθα από γειτονικές χώρες στην ΕΕ γιατί δεν πληρούμε συμβατικές μας υποχρεώσεις, μια από τις οποίες είναι και η ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών ανάμεσα στις χώρες”.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να πάει η κα Μπατζελή στα μπλόκα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η υπουργός «σαφώς και δεν το απέκλεισε», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει ένα «πρακτικό» ζήτημα σχετικά με το ποιοι θα είναι οι αγρότες με τους οποίους θα συζητήσει η υπουργός αγροτικής ανάπτυξης καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει ενιαία έκφραση των αγροτών που κάνουν τις κινητοποιήσεις».

Αντίθετη στα μπλόκα η ΝΔ

Την στήριξη του στα αιτήματα των αγροτών, αλλά και την αντίθεση του στο κλείσιμο των δρόμων εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ και της και της ΣΥΔΑΣΕ.

Μετά τις συνομιλίες, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος παρευρισκόταν στη συνάντηση, κάλεσε την κυβέρνηση «να σεβαστεί τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου και να πάρει αποφάσεις τώρα». Πρόσθεσε ότι η ΝΔ είναι στο πλάι των αγροτών, επανέλαβε ότι διαφωνεί με το κλείσιμο των δρόμων και ξεκαθάρισε ότι «δεν υποκινεί, ούτε υποδεικνύει τις κινήσεις τους».

«Διαχρονικά είμαστε κατά του κλεισίματος των δρόμων, είμαστε αρνητικοί σε αυτού τους είδους τις κινητοποιήσεις», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας. Για συμφωνία στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ Θανάσης Λίγδας.

«Το κλείσιμο των δρόμων θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων, στην τροφοδοσία των αγορών, και γενικότερα στην Ελληνική Οικονομία», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών, της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης.

«Είναι κατανοητή η αντίδραση του αγροτικού κόσμου της χώρας ενάντια στην ανυπαρξία συγκεκριμένης κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Στηρίζουμε τα αιτήματά τους. Διαφωνούμε, όμως, με το κλείσιμο των δρόμων, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες, τις εμπορευματικές, τις επιβατικές (όπως των ΚΤΕΛ) και τις διεθνείς μεταφορές» σημειώνει και υπενθυμίζει πως «ήδη, η βουλγαρική κυβέρνηση εξέδωσε σύσταση στις βουλγαρικές επιχειρήσεις μεταφορών να αποφεύγουν τα ταξίδια μέσω της ελληνικής επικράτειας, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στη διεθνή εικόνα της χώρας, σε μια εποχή που το μεγάλο στοίχημα είναι να καταστεί η Ελλάδα κόμβος του διεθνούς διαμετακομιστικού εμπορίου και σημαντικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών», πρόσθεσε.

«Από την πλευρά της η κυβέρνηση οφείλει να αφυπνισθεί, εγκαταλείποντας την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος και ερχόμενη άμεσα σε διάλογο με τους αγρότες για να βρει λύση στο πρόβλημα, προτού δημιουργηθούν εστίες κοινωνικής έντασης, που δεν ωφελούν την οικονομία της χώρας και κυρίως τους πολίτες» κατέληξε ο υπεύθυνος του τομέα Μεταφορών της ΝΔ.

Τη λήψη μέτρων στήριξης της αγροτικής οικονομίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μπατζελή κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητούν «να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, για την ανακοπή της κατάρρευσης και την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας».

Όπως αναφέρουν στην ερώτηση τους οι κκ Λαφαζάνης, Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Ευαγγελία και Διώτη, «για μια ακόμη χρονιά ο Γενάρης σημαδεύεται από τις κινητοποιήσεις των αγροτών της χώρας μας, οι οποίοι βγήκαν στο δρόμο για να διεκδικήσουν να συνεχίζουν να ζουν και να καλλιεργούν τη γη.Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ιδιαίτερα από το 1992 και μετά, σε Ευρωπαϊκό και Ελληνικό επίπεδο, έχουν λειτουργήσει σωρευτικά και έχουν αποδιαρθρώσει πλήρως την ελληνική γεωργία».

Τα προβλήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει στο αγροτικό είναι η μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων γεωργών, η μείωση του όγκου παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, η επιδείνωση του ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων, η μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, η μείωση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και η εγκατάλειψη της γεωργίας ως οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που επικαλέιται ο ΣΥΡΙΖΑ, «το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 19,7% το διάστημα 2001 – 2008, ενώ στο ίδιο διάστημα το αγροτικό εισόδημα στην Ε.Ε. (27) αυξήθηκε κατά 15% περίπου. Μόνο το 2008 η μείωση για το ελληνικό αγροτικό εισόδημα έφτασε το 7,9%, ενώ οι δείκτες που δημοσίευσε η ΕΣΥΕ εμφανίζουν περαιτέρω μείωση 5% το 2009 (διάστημα Ιουλίου 2008 – Ιουνίου 2009)».

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων επιλογών στο χώρο της αγροτικής οικονομίας. Η αγροτική οικονομία οδηγείται σε κατάρρευση και οι αγρότες σε εξαφάνιση, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί περίπου ως θεατής τις τραγικές εξελίξεις», καταλήγουν οι ερωτώντες βουλευτές.

Έκκληση του ΒΕΘ για αναστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων

Έκκληση, για την αναστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων αλλά και για έναρξη άμεσου ουσιαστικού διαλόγου της κυβέρνησης με τους αγρότες, «προτού οι συνέπειες των κινητοποιήσεων γίνουν αξεπέραστες για τον επιχειρηματικό κόσμο», έκανε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Στην επιστολή, οι βιοτέχνες επισημαίνουν ότι ναι μεν κατανοούν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και αναγνωρίζουν το δικαίωμά τους στη διαμαρτυρία, τονίζουν ωστόσο πως «οι πρακτικές ομηρίας» άλλων κλάδων, εν μέσω μάλιστα και της οικονομικής κρίσης, είναι καταστροφικό για το επιχειρείν στη χώρα μας.

Μεταξύ άλλων, το ΒΕΘ αναφέρεται στην επιστολή του και στη Διεθνή Έκθεση της Helexpo τη “Furnidec Business”, τονίζοντας ότι ενώ «υπό κανονικές συνθήκες θα έδινε, έστω και πρόσκαιρη, ανάσα στην αγορά, ωστόσο πλέον κινδυνεύει με αποτυχία, αφού το κλείσιμο των τελωνειακών σταθμών εμποδίζει τη μεταφορά προϊόντων αλλά και τη διέλευση, κυρίως, επισκεπτών γειτονικών χωρών».

Αποζημιώσεις ζητά η Βουλγαρία

Οικονομικές ζημίες τριών εκατομμυρίων ευρώ υφίσταται, καθημερινά, η Βουλγαρία, από τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε από το βήμα του βουλγαρικού κοινοβουλίου ο υπουργός Μεταφορών, Τεχνολογίας της Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Αλεξάνταρ Τσβέτκοφ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων, Μίροσλαβ Ναϊντένοφ, ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας στο υπουργείο, που θα αποτιμήσει τις απώλειες για τη Βουλγαρία, από την έναρξη των κινητοποιήσεων των Ελλήνων αγροτών, στις 18 Ιανουαρίου. Ο υπουργός επανέλαβε πως η Βουλγαρία είναι αποφασισμένη να ζητήσει αποζημιώσεις, καθώς, όπως τόνισε “με το κλείσιμο των συνόρων δημιουργείται πρόβλημα στη διέλευση ανθρώπων και αγαθών, εντός της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης”. Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο, το θέμα να ακολουθήσει τη δικαστική οδό, προκειμένου η Βουλγαρία να λάβει τις αποζημιώσεις που ζητά.

Διαβάστε επίσης:

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες