Ads

Κλιμάκωση των κινητοποίσεων αποφάσισε το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των Αγροτών, Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε μεγαλύτερη κινητοποίηση για μαζικότερη συμμετοχή τρακτέρ στα μπλόκα, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο αγρότες να κλείνουν και παράπλευρους δρόμους της Εθνικής Οδού, ώστε να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση. Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι δεν θα λάβουν μέρος στο διάλογο που καλεί η κυβέρνηση, τον οποίο χαρακτηρίζουν ανεπαρκή.

Οι αγρότες έλαβαν επίσης την απόφαση να προχωρήσουν στη δημιουργία 4 νέων μπλόκων στα Τέμπη, τον Τύρναβο, τον Πλατύκαμπο και τη Λάρισα, ενώ αύριο, Τετάρτη θα αποφασίσουν για το κλείσιμο ή όχι των διοδίων των Μαλγάρων, έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα, σήμερα, η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κάλεσε σε διάλογο όλους τους ενδιαφερόμενους αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για οικονομική ενίσχυση ή άλλες παροχές. «Το κλείσιμο των δρόμων δεν είναι μέσο αγώνα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος επανέλαβε πως στις 25 και 26 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί ανοικτός διάλογος για τα αγροτικά ζητήματα, στο Ζάππειο.

Ads

«Είναι άκαιρο να κλείνουν οι δρόμοι. Υπάρχει μεγάλο τμήμα του αγροτικού πληθυσμού που προβληματίζεται για αυτές τις κινητοποιήσεις», δήλωσε σήμερα στο ρ/σ Σκάι η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εμφανίζεται μάλλον αιφνιδιασμένη από τον όγκο και την ένταση των κινητοποιήσεων, συνεχίζει να επικαλείται το διάλογο και τη διαβούλευση για την επίλυση των αγροτικών προβλημάτων, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τη χορήγηση οποιονδήποτε εθνικών ενισχύσεων ή άλλων παροχών.

Δεν θέλουμε να κάνουμε «μπαλώματα», δεν θέλουμε να δώσουμε ψίχουλα στους αγρότες για να τους πείσουμε να ανοίξουν τους δρόμους, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

«Αποσπασματικά μέτρα δεν κάνουμε και δεν σχεδιάζουμε. Θα ήταν πολύ εύκολο να έρθουμε με ένα προσωρινό μέτρο και να λύσουμε προσωρινά το θέμα των αγροτών, ώστε να είμαστε ήσυχοι», πρόσθεσε.

Ο Γ. Πεταλωτής έκανε λόγο για τα «μεγάλα» προβλήματα των αγροτών, σημείωσε, όμως, ότι «το να ερχόμαστε με “παραδοσιακές” μεθόδους να δώσουμε κάτι για να παζαρέψουμε με τους αγρότες δεν θα το κάνουμε».

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση και στο αγροτικό ζήτημα θα κάνει ριζικές αλλαγές, ώστε δεν θα υπάρχει λόγος του χρόνου τέτοια εποχή, οι αγρότες να βρίσκονται ξανά στους δρόμους.

Σχετικά με το αν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο μεσοδιάστημα έως τη μέρα του διαλόγου, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «προσπαθούμε να είμαστε σε συνεννόηση με τους αγρότες στα μπλόκα και να κάνουμε διάλογο με τις αγροτικές οργανώσεις».

Στη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι πιθανόν να βρεθεί υπό τον κλοιό των τρακτέρ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Δ. Παπαγεωργίου ζήτησε από την ΕΛ.ΑΣ. να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία ή, αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, να σχηματιστούν δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών σε περίπτωση που στηθούν μπλόκα στον νομό.

Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες -σε τηλεφωνικές συνομιλίες του με όλους τους προϊσταμένους των εισαγγελιών εφετών της χώρας στις περιοχές των οποίων υπάρχουν αγροτικές κινητοποιήσεις- τους είπε να διενεργούν ελέγχους στα σημεία που συγκεντρώνονται οι αγρότες και αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα παρακώλυσης των συγκοινωνιών να ασκούν ποινικές διώξεις.

Παράλληλα, εκπρόσωποι παραγωγών εσπεριδοειδών από τη Λακωνία, την Αργολίδα και την Άρτα, σε χθεσινή συνάντησή τους στην Τρίπολη, συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη χυμοποίηση, ζητώντας την ενίσχυση του προϊόντος τους από εθνικούς πόρους. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυκλών Λακωνίας Σπύρος Παπαδάκος, όλα τα εργοστάσια χυμοποίησης παραμένουν κλειστά. Οι πορτοκαλοπαραγωγοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις τοπικού χαρακτήρα, προς το παρόν, εντός των νομών Λακωνίας, Αργολίδας και Άρτας την Τετάρτη, ενώ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και να κατέβουν με τα τρακτέρ τους στη Αθήνα για να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια κρίσιμη εβδομάδα διαλόγου»

Σε σημερινές ραδιοφωνικές δηλώσεις της στο σταθμό Σκάι, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε «είναι άκαιρο να κλείνουν οι δρόμοι. Υπάρχει μεγάλο τμήμα του αγροτικού πληθυσμού που προβληματίζεται για αυτές τις κινητοποιήσεις». Τόνισε ωστόσο πως οι εισαγγελείς πρέπει να καθυστερήσουν να παρέμβουν, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια κρίσιμη εβδομάδα διαλόγου.

Μετά το τέλος Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση καταβολή των υπολοίπων χρημάτων σε όσους αγρότες τα δικαιούνται, διευκρίνισε η κ. Μπατζελή.

Η υπουργός διέψευσε πως η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αφού από την πρώτη στιγμή η νέα ηγεσία του υπουργείου είχε σημαντικότατες επαφές και συσκέψεις με το πανελλαδικό όργανο των αγροτών αλλά και συλλόγους ανά την Ελλάδα. Η κ. Μπατζελή δήλωσε, επίσης, ότι το υπάρχον σύστημα για την εκπροσώπηση πρέπει να αλλάξει ώστε να οργανωθεί καλύτερα το μαζικό κίνημα των αγροτών.

Επισήμανε ότι το αγροτικό κτηματολόγιο πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και επισήμανε ότι το αγροτικό δεν είναι ένα διμερές ζήτημα και –όπως είπε- για πρώτη φορά βάζουμε το αγροτικό στο τραπέζι όλων των κοινωνικών παραγωγικών τάξεων. Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση ανοίγει το διάλογο σε ζητήματα διαχείρισης πολιτικής γης και επανέλαβε επίσης την πρόσκλησή της στους αγρότες για συμμετοχή και στον εθνικό διάλογο για τα αγροτικά στο Ζάππειο Μέγαρο.

Αντιδράσεις από τη Βουλγαρία

Στο μεταξύ, την παράκαμψη της Ελλάδας μέσω Σκοπίων εξετάζει η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, η οποία επανέφερε τη συζήτηση για προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Πέρα από αυτά που έχουμε ήδη κάνει διαμέσου των Υπουργείων Γεωργίας και Εξωτερικών, τα οποία αναφέρατε στο δελτίο σας που παρακολουθώ τώρα, αύριο πρωί-πρωί μαζί με τον Ρουμάνο ομόλογο μου θα ζητήσουμε την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επειδή, πρώτον, αυτό έχει γίνει προηγούμενο και, δεύτερον, είναι απαράδεκτο εμείς να πληρώνουμε για προβλήματα, τα οποία υπάρχουν σε γειτονική μας χώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, σε τηλεφωνικές δηλώσεις του στο δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης της Βουλγαρίας ΒΝΤ, αναφερόμενος στον αποκλεισμό των συνοριακών σταθμών από τις ελληνικές αγροτικές κινητοποιήσεις.

«Αν το είχε κάνει αυτό η Βουλγαρία, όλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ασχολούνταν τώρα μαζί μας. Οπότε εμείς επιμένουμε μέχρι την Τέταρτη, το αργότερο, είτε να ανοίξουν οι (συνοριακοί) σταθμοί, είτε θα ζητήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις όπως και να αποζημιωθούμε για τις απώλειες μας. Απλώς, η διπλωματικότητα μας, η φιλία μας, η καλή γειτονία μας ήταν για σήμερα. Από εδώ και εμπρός θα είμαστε πολύ πιο απότομοι στο αίτημα οι επιχειρηματίες μας, οι ταξιδιώτες μας να μην παθαίνουν ζημιές», πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

«Για έναν μικρομεσαίο επιχειρηματία, απώλεια από τετρακόσια ευρώ ή χίλια λέβα την ημέρα είναι πολλά λεφτά. Γι’ αυτό εμείς ζητάμε την Τετάρτη όλα αυτά να έχουν τελειώσει. Στην αντίθετη περίπτωση εμείς θα υπολογίσουμε μεγαλύτερες απώλειες. Και θα επιμείνουμε να μας πληρώσουν αποζημιώσεις επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας ως πολιτεία» κατέληξε ο κ. Μπορίσοφ.

Παράλληλα την πρόθεση της Ομοσπονδίας Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των αγροτών εξέφρασε χθες ο πρόεδρός της κ. Β. Τσιμαράγκας.

Τα τρακτέρ στους δρόμους

Σήμερα, Τρίτη, μπήκαν στο χορό των κινητοποιήσεων και οι αγρότες της Πελοποννήσου, στήνοντας μπλόκα στην εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως στον κόμβο Στέρνας, κοντά στο Αρτεμίσιο.

Στο νομό Σερρών κλειστή είναι η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας, στο ύψος των Κερδυλλίων, ενώ οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους και στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Η εθνική οδός Σερρών – Θεσσαλονίκης θα κλείσει από τις 10.30 μέχρι τις 15.30, στον κόμβο του Στρυμονικού.

Με αποκλεισμό διαρκείας του συνοριακού σταθμού Ορμενίου Έβρου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, απειλούν οι αγρότες της περιοχής. Στον χώρο έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 200 τρακτέρ, που κατά διαστήματα, με αποφάσεις της συντονιστικής επιτροπής, προχωρούν σε δίωρους αποκλεισμούς του Τελωνείου. Ωστόσο, λόγω της χιονόπτωσης που δυσχεραίνει ούτως ή άλλως την κίνηση των οχημάτων, από το μεσημέρι η διέλευση γίνεται ομαλά.

Παράλληλα, αγροτικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί κατά μήκος της εθνικής οδού στο ύψος της Κορνοφωλιάς Σουφλίου.

Το ίδιο σκηνικό και στη Φλώρινα, με τους αγρότες να ανοίγουν και να κλείνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον κόμβο Κρυσταλλοπηγής και τη διασταύρωση Βογατσικού Καστοριάς. Σε εξέλιξη βρίσκονται κινητοποιήσεις και στο νομό Κιλκίς, με τους αγρότες να ανοίγουν και να κλείνουν στο δρόμο που οδηγεί στον συνοριακό σταθμό της Δοϊράνης, και να έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον συνοριακό σταθμό Ευζώνων, χωρίς ωστόσο να εμποδίζουν την κυκλοφορία.

Οι αγρότες του νομού Γρεβενών έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους έξω από τη νομαρχία, και αύριο αναμένεται να συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων τους. Κλειστός και ο κόμβος της Νίκαιας στη Λάρισα αφού έχουν συγκεντρωθεί 530 τρακτέρ. Κλειστή είναι η εθνική οδός Αθηνών -Λαμίας σε Αλαμάνα, Κάστρο Βοιωτίας και Ελάτεια.

Ένα δισεκατομμύριο η λύση

Αφορμή των φετινών κινητοποιήσεων αποτέλεσε η μη καταβολή όλων των κοινοτικών επιδοτήσεων που έπρεπε να γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως γινόταν από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ το 2005. Η δυσλειτουργία αυτή και η πτώση των τιμών κυρίως στα σιτηρά και το λάδι οδήγησαν τους αγρότες στα μπλόκα αφού, για παράδειγμα οι σιτοπαραγωγοί πέρσι πήραν από 22 ώς 29 λεπτά το κιλό για το σκληρό και το μαλακό σιτάρι ενώ φέτος, δεν πήραν πάνω από 15-17 λεπτά το κιλό, με μέση τιμή για το μαλακό τα 10-12 λεπτά το κιλό. Τώρα ζητούν τουλάχιστον 10-12 λεπτά το κιλό.

Για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών απαιτείται ένα δισεκατομμύριο ευρώ, γράφει η σημερινή Ελευθεροτυπία, ενώ μια καλή βάση για συνεννόηση και συνεργασία για ν’ ανοίξουν οι δρόμοι και τα τελωνεία θ’ αποτελούσε η «τιμαριθμοποίηση» των 500 εκατ. ευρώ (ήταν 425 εκατ. τελικά) που έδωσε πέρσι η Ν.Δ., μπροστά τότε και στις πρόωρες εκλογές. Τα μεγάλα κονδύλια αφορούν τα σιτηρά (γύρω στα 200 εκατ. ευρώ για μια ενίσχυση 10-12 λεπτά το κιλό), το λάδι με κόστος 150 εκατ. ευρώ, το πάγωμα των αγροτικών δανείων με κόστος 150-200 εκατ. ευρώ και την ενίσχυση της κτηνοτροφίας (να δοθεί εφάπαξ ενίσχυση 15.000 ευρώ σε περίπου 20.000 εκμεταλλεύσεις), κόστους 300 εκατ. ευρώ.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Ως Ν.Δ., στηρίζουμε τον αγώνα και τα αιτήματα των αγροτών. Διαφωνούμε, όμως, με το κλείσιμο των δρόμων και τη λογική της πρόκλησης προβλημάτων σε άλλες κοινωνικές ομάδες της χώρας» δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης. «Με τις μέχρι σήμερα γενικολογίες και τα ευχολόγια, όχι μόνον δεν λύνονται τα προβλήματα, αλλά χάνουμε και πολύτιμο χρόνο». Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης βρήκε την ευκαιρία να κατέβει στους δρόμους το Σαββατοκύριακο, σε «γαλάζια» μπλόκα της Θεσσαλίας για να υπενθυμίσει ότι «εγώ πέρσι έδωσα 500 εκατ. ευρώ».

Το ΚΚΕ σχολιάζοντας δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή σχετικά με τα μπλόκα των αγροτών ανέφερε: «Η κυβέρνηση ας μην κοροϊδεύει. Η πολιτική της Ε.Ε. που εφαρμόζει εξυπηρετεί εμποροβιομηχάνους και τραπεζίτες και ξεκληρίζει τη φτωχή αγροτιά. Γι’ αυτό ο αγώνας της είναι μονόδρομος».

Σήμερα, ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, αλλά και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γ. Καρατζαφέρης, με θέμα τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου.

«Επί σειρά ετών το γεωργικό εισόδημα στην Ελλάδα παρουσιάζει διαρκή μείωση, καταλαμβάνοντας την τρίτη χειρότερη θέση στην ΕΕ», επισημαίνει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αναφέρει συγκεκριμένα πως «μεταξύ των ετών 1996-2007 μειώθηκε κατά 24%, ενώ αντίθετα ο αντίστοιχος μέσος όρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά 5%. Μόνο την διετία 2006-2007, οι απασχολούμενοι στην αγροτική παραγωγή μειώθηκαν κατά 40.000, ενώ το ποσοστό αγροτικής απασχόλησης επί του συνόλου του ενεργού πληθυσμού μειώθηκε από το 17% σε περίπου 9,5%».

Ο κ. Τσίπρας που επισημαίνει ότι «η βαθύτατη κρίση στην αγροτική παραγωγή απαιτεί ριζοσπαστικές πολιτικές και στρατηγικό σχεδιασμό προς όφελος των μικρών, μεσαίων και ιδιαίτερα των νέων αγροτών, ώστε η αγροτική οικονομία να γίνει βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της υπαίθρου και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», κάλεσε τον πρωθυπουργό να υποδείξει με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει το αγροτικό εισόδημα, θα εγγυηθεί τιμές στα αγροτικά προϊόντα πάνω από το κόστος παραγωγής και κλείσιμο της ψαλίδας τιμών παραγωγού-καταναλωτή. Τον κάλεσε επίσης να εξηγήσει τι μέτρα θα λάβει ώστε να σταματήσουν οι παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις της Α.Τ.Ε, καθώς και να δώσει απαντήσεις για το πως θα διασφαλίσει ένα νέο πλαίσιο Κ.Α.Π. που θα στηρίζει το αγροτικό και κτηνοτροφικό προϊόν και τη ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρών και μεσαίων αγροτών.

Επίκαιρη ερώτηση με θέμα τις αγροτικές κινητοποιήσεις κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης, ρωτώντας τον ποια στάση θα τηρήσει απέναντι στα αιτήματα των αγροτών.

Ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι «η σταδιακά μειούμενη αγροτική δραστηριότητα, συνεχίζει να πλήττεται τόσο από τις εισαγωγές ανταγωνιστικότερων αγροτικών προϊόντων, όσο και από την έλλειψη θέσπισης κινήτρων, από την πλευρά της Πολιτείας, σε νέους και υφιστάμενους αγρότες για μια προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας».