Υπόμνημα στο πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού κατέθεσαν την Πέμπτη δύο εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών (ιδρύθηκε πέρυσι) που επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής. Παράλληλα, εκπρόσωποι των αγροτών από δέκα αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα, σε ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ΤΟΕΒ Νέων Μαλγάρων – Κιμίνων αποφάσισαν τη σύσταση «πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγώνα».

Ads

Όπως είπε ο Βασίλης Πιλάφης από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών μετά την επίσκεψη στο Μαξίμου, οι εκπρόσωποι έγιναν δεκτοί από τον Χ. Παμπούκη και την κ. Κ. Μπατζελή, με τον κ. Παμπούκη να τους μεταφέρει την έκκληση του πρωθυπουργού για απόσυρση των τρακτέρ από τους οδικούς άξονες της χώρας.

«Εμείς μεταφέραμε προς τον πρωθυπουργό το υπόμνημα της Επιτροπής να ακούσει τα αιτήματά μας», είπε ο κ. Πιλάφης, προσθέτοντας ότι «θα είμαστε σε ανοιχτό διάλογο και με τον πρωθυπουργό». Ακόμα, απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι «δεν συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους διάλογο», αναφερόμενος σε αυτόν που αρχίζει τη Δευτέρα προσθέτοντας ότι «η συμμετοχή μας σε διάλογο εξαρτάται από τους όρους και τις διαδικασίες αυτού».

Όσο αφορά στην «πανελλήνια συντονιστική επιτροπή αγώνα», αυτή θα αποτελείται από δύο μέλη από κάθε μπλόκο (εκ των δέκα- εκπρόσωποι των οποίων αποφάσισαν τη σύστασή της), με στόχο να επεξεργαστεί κοινές θέσεις, αιτήματα, πλαίσιο δράσης, διεκδικήσεις κ.τ.λ. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα απευθυνθεί και στα υπόλοιπα μπλόκα, με στόχο την μαζικότερη συμμετοχή και τον ευρύτερο συντονισμό της δράσης τους σε όλη την Ελλάδα.

Ads

Παράλληλα, η Επιτροπή θα επιδιώξει συνάντηση με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για τα αγροτικά ζητήματα. Οι αγρότες επεσήμαναν ότι τα “μπλόκα” θα διατηρήσουν την αυτονομία της δράσης τους μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά της, η νέα συντονιστική επιτροπή, που θα συγκροτηθεί σε σώμα απόψε και θα συνεδριάσει αύριο στις 14.00 στα Γρεβενά.

Αναφορικά με τα «έξι σημεία» που παρουσίασε χθες το μπλόκο της Νίκαιας, ως προϋπόθεση κοινής δράσης με τα υπόλοιπα μπλόκα, οι παρευρισκόμενοι στη σύσκεψη σχολίασαν ότι «δεν αποκλείεται εκ των προτέρων κανείς και καμία πρόταση» και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι «στο τέλος, θα επικρατήσει η σύμπνοια, αφού τα προβλήματα είναι κοινά».

«Το εάν θα είναι δύο ή τέσσερα τα σημεία, θα τα δούμε όλοι μαζί. Ας κάνουμε την αρχή να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι» τόνισε ο εκπρόσωπος της επιτροπής αγροτών των Μαλγάρων, Κώστας Ανεστίδης.

Στο μεταξύ, αγρότες της περιοχής αποφάσισαν να κλείσουν τον κόμβο στα διόδια των Μαλγάρων, από τις 6μμ και για περίπου δύο ώρες.

Σε ότι αφορά τη σημερινή επίσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου εκπροσώπων της “πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγροτώνκαι την επίδοση υπομνήματος, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Λάρισας Χ. Σιδηρόπουλος δήλωσε ότι «έχουν την ευθύνη των λόγων και των πράξεων τους» και ότι «από το κείμενο που θα βγει θα κριθεί εάν είναι καλό ή κακό για τους αγρότες».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να διαδηλώσουν στο Ζάππειο –ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας από το μπλόκο της Νίκαιας- οι αγρότες επεσήμαναν ότι «έχουν αποφασίσει να μην πάνε στο Ζάππειο», επισημαίνοντας ότι «δεν αποτελεί βήμα έκφρασης των αγροτών», αλλά θα θέσουν συντονισμένα τα κοινά αιτήματα τους στο υπουργείο.

Παρεμβάσεις για να σταματήσουν τα μπλόκα

Παρέμβαση της Πολιτείας, ώστε να ανασταλούν άμεσα οι αγροτικές κινητοποιήσεις, έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

«Σε μία περίοδο, που άρχισαν να φαίνονται σημάδια υποχώρησης των πιέσεων που δέχονται οι ελληνικές εξαγωγές όλο τον τελευταίο χρόνο, οι κλειστοί δρόμοι του εμπορίου απειλούν να ακυρώσουν κάθε πιθανότητα έγκαιρης ανάκαμψης του εξαγωγικού εμπορίου της χώρας, στερώντας από την οικονομία ως και 200 εκατ. ευρώ και πλήττοντας και το κύρος της Ελλάδας διεθνώς», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Παραγγελία για σχηματισμό δικογραφιών κατά των αγροτών που συμμετέχουν στο κλείσιμο των δρόμων παρέδωσε στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών, χθες, η εισαγγελέας Σερρών Ιωάννα Κατσή. Στο μεταξύ, την Τρίτη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Δ. Παπαγεωργίου ζήτησε από την ΕΛ.ΑΣ. να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία ή, αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, να σχηματιστούν δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών σε περίπτωση που στηθούν μπλόκα στον νομό.

Γραπτό ερώτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, υπέβαλαν την Πέμπτη και Βούλγαροι ευρωβουλευτές. Την πρωτοβουλία είχε η Ιλιάνα Ιβάνοβα ευρωβουλευτής του κόμματος CEDB (Citizens for European Development of Bulgaria) και συνυπογράφεται από 15 ευρωβουλευτές.

Διαβάστε επίσης:

Αιχμές Γ.Πεταλωτή για υποκίνηση των αγροτών
Αγροτικών κινητοποιήσεων συνέχεια…

Κλιμάκωση των κινητοποίσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες