Το αγροτικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής Ώρας του Πρωθυπουργού στη Βουλή, κατά την οποία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντάει σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης. «Δεν υπάρχουν λεφτά για μερεμέτια, δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να ικανοποιηθούν διάφορα οικονομικά αιτήματα που σποραδικά και απρογραμμάτιστα ακούγονται», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι συμμερίζεται την αγωνία των αγροτών, αλλά «Ο τρόπος επίλυσης των προβλημάτων δεν είναι τα μπλόκα στους δρόμους» και κάλεσε τους αγρότες να ανοίξουν τους δρόμους και να προσέλθουν σε διάλογο.

Ads

«Τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις που δεν αντέχουν πάρα μόνο μερικούς μήνες και μετά επανέρχονται τα μπλόκα, έφτασε η ώρα ριζικών αλλαγών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, και κάλεσε τους αγρότες να ανοίξουν τους δρόμους και να συμμετέχουν στο διάλογο. «Τα μπλόκα στους δρόμους δημιουργούν προβλήματα στη χώρα, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή κάνουν τεράστια ζημιά και στην εικόνα της πατρίδας. Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα να διασύρεται και να λοιδορείται».

«Ο τρόπος επίλυσης των προβλημάτων δεν είναι τα μπλόκα στους δρόμους, καλούμε όσους συμμετέχουν στα μπλόκα να ανοίξουν τους δρόμους», συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Το πιο αποδοτικό μπλόκο απέναντι στα προβλήματα είναι η συμμετοχή στο διάλογο με διαφάνεια και εμπιστοσύνη».

«Συμμερίζομαι την αγωνία των αγροτών, που είναι απροετοίμαστοι και απροστάτευτοι στο έλεος των ανεξέλεγκτων δυνάμεων των αγορών». Οι αγρότες «έχουν δίκιο για τις ανησυχίες τους, είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται, τις τιμές των προϊόντων τους να φθίνουν με τους μεσάζοντες να είναι οι μεγάλοι που ωφελούνται. Συμπιέστηκαν από την ανοχή της παραβίασης κάθε κανόνα της αγοράς», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Ads

«Πλήρωσε ακριβά ο αγροτικός πληθυσμός τους αναχρονιστικούς πελατειακούς συνδικαλιστικούς θεσμούς, που είναι εμπόδιο στον αγρότη και όχι δύναμη διαπραγμάτευσης και εκπαίδευσης και στήριξής τους» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν περιμέναμε να ακούσουμε και τίποτα παραπάνω», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Δημογιάννης, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, προσθέτοντας «και πέρσι τα ίδια ακούγαμε». Οι συνδικαλιστές αποφεύγουν να σχολιάσουν τις επιμέρους αναφορές του πρωθυπουργού παραπέμποντας στις επεξεργασίες του Πανελλαδικού. Δείχνουν, όμως, να επιμένουν στην απόρριψη της πρόσκλησης για συμμετοχή στον διάλογο της 25ης και 26ης Ιανουαρίου.

Παπαρήγα: «Καλύτερα κλειστοί δρόμοι, παρά κλειστά σπίτια»

«Καλύτερα να είναι κλειστοί οι δρόμοι παρά να είναι κλειστά τα σπίτια των αγροτών γιατί εκεί οδηγεί η πολιτική σας», δήλωσε απαντώντας στον πρωθυπουργό η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία κατηγόρησε τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και τη Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες.

«Όλα τα προβλήματα της αγροτιάς είναι αποτέλεσμα της μίζας; Η μίζα οδηγεί στις αθρόες εισαγωγές προϊόντων που μπορούμε να παράγουμε στην Ελλάδα;» αναρωτήθηκε η κα Παπαρήγα αναφερόμενη στις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί διαφθοράς, και πρόσθεσε πως πρέπει να απαγορευθούν οι εισαγωγές προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα και να ριχθεί το βάρος στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Τσίπρας: «Προχωράτε σε μία παρωδία διαλόγου χωρίς τους αγρότες»

«Προχωράτε σε μία παρωδία διαλόγου χωρίς τους αγρότες», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει συγκεκριμένες προτάσεις, τόνισε πως η κυβέρνηση επιλέγει «να κάνει διάλογο με τη γραφειοκρατία, με αυτούς που είναι συνυπεύθυνοι για το πρόβλημα και όχι με τους αγρότες».

«Ούτε η δημοσιονομική τρομοκρατία, ούτε οι εισαγγελικές παραγγελίες μπορούν να σβήσουν την κραυγή της απόγνωσης που φουντώνει καθημερινά στον αγροτικό κόσμο», δήλωσε επίσης, σχολιάζοντας τις διάφορες παρεμβάσεις που έχουν γίνει την τελευταία εβδομάδα.

Τέλος, σχολιάζοντας τα περί έλλειψης χρημάτων, ο πρόδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Λέτε δεν έχετε χρήματα, αφήστε τα χρήματα. Κότσια έχετε για μια άλλη πολιτική;».

Χωρίς τον ΣΥΝ ο διάλογος στο Ζάππειο

Την απόφαση του Συνασπισμού να μην μετάσχει στον κοινωνικό διάλογο για την αγροτική πολιτική, στο Ζάππειο, ανακοίνωσε ο Στ. Μπαγεώργος, αρμόδιο στέλεχος του κόμματος.

«Η κυβέρνηση, αντί να δεσμευτεί με συγκεκριμένα μέτρα, επιλέγει την επικοινωνιακή διαχείριση και διοργανώνει διημερίδα στο Ζάππειο, στο όνομα του ‘κοινωνικού διαλόγου’. Ο ΣΥΝ δεν σκοπεύει να αποτελέσει το ντεκόρ σε μια παράσταση, από την οποία λείπουν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, οι σκληρά αγωνιζόμενοι αγρότες και αγρότισσες», ανέφερε ο υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΝ.

Σαμαράς: Η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του με εκπρόσωπους του αγροτικού κόσμου, δήλωσε ότι «η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες οδηγεί, ήδη, την κατάσταση σε επικίνδυνο αδιέξοδο». Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι «εκφράσαμε από την αρχή την αντίθεσή μας με τον αποκλεισμό των δρόμων, που προκαλεί τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών και στην τοπική και διεθνή διακίνηση αγαθών», αλλά σημείωσε ότι «πρέπει, όμως, να κατανοήσουμε ως Κοινωνία, γιατί αναγκάζονται οι αγρότες να καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους κινητοποίησης και αγώνα».

Σύμφωνα με τον Α. Σαμαρά «η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική στον τομέα της αγροτικής Οικονομίας» και συμπλήρωσε: «Μπορεί, λοιπόν, να διαφωνούμε με τα ‘’μπλόκα’’ στους δρόμους, αλλά καταλαβαίνουμε απόλυτα τα αιτήματα και τον καϋμό του αγρότη. Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί το πραγματικό μέγεθος των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου. Γι’ αυτό και οι υπουργοί του αναλώνονται σε διαδοχικές τηλεοπτικές εμφανίσεις και σε προσπάθειες ανασκευής της προεκλογικής πλειοδοσίας του κ. Παπανδρέου ότι δήθεν ‘’ θα έδινε ένα δις. ευρώ στους αγρότες’’. Καλώ τον πρωθυπουργό να αφήσει τις επικοινωνιακές ‘’φιέστες’’ και να συντονίσει ο ίδιος έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες, καλύπτοντας σε βάθος όλα τα προβλήματα που τους αφορούν. Αυτός ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, χωρίς προαπαιτούμενα από καμία πλευρά και να καταλήξει σε πρακτικά αποτελέσματα. Γιατί διαφορετικά, το επικίνδυνο αδιέξοδο είναι μπροστά μας».

Επιτροπή για πανελλήνιο συντονισμό

Οι αγρότες, οι οποίοι αποφάσισαν χθες τη συγκρότηση πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής για να συνομιλεί επισήμως με την κυβέρνηση, εμφανίζονται αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, την ίδια ώρα που η Βουλγαρία αποφάσισε να κινήσει τις διαδικασίες για αγωγή κατά της Ελλάδας για αποζημίωση στις μεταφορικές εταιρίες που υφίστανται ζημία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την όποιας μορφής σύγκρουση με τους αγρότες και ότι επιθυμεί να επιλύσει τα προβλήματα μέσω του διαλόγου, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι δεν είναι δυνατόν να λάβουν από αυτά που δεν υπάρχουν.

«Αγωνιούμε για τον αγροτικό κόσμο, αλλά οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, επαναλαμβάνοντας την θέση της κυβέρνησης ότι οι αγρότες πρέπει να εντάξουν τα αιτήματά τους στην ομαλή λειτουργία του κοινωνικού διαλόγου. Οι εκπρόσωποι των αγροτών, ωστόσο, επανέλαβαν ότι δεν συμμετέχουν στο διάλογο που ξεκινάει τη Δευτέρα στο Ζάππειο, με το επιχείρημα ότι δεν συμφωνούν με τη σύνθεση και τη δομή του. Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών κατέθεσαν υπόμνημα με τις θέσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας πως είναι ανοιχτοί σε διάλογο μόνο με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών συγκροτήθηκε μετά τη χθεσινή ανοιχτή συνέλευση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι μπλόκων της Βόρειας και της Κεντρικής Ελλάδας, προκειμένου να επεξεργαστεί το πλαίσιο δράσης και τα αιτήματα κάθε περιοχής και θα απευθυνθεί στα υπόλοιπα μπλόκα με απώτερο στόχο να συνομιλεί επισήμως με την κυβέρνηση, να συντονίσει τις δράσεις και να καθορίσει εν τέλει τις εξελίξεις των κινητοποιήσεων.

Από την άλλη, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της χθεσινής δεξίωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τιμήν του διπλωματικού σώματος, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση της χώρας και έκανε ιδιαίτερη μνεία στις αγροτικές κινητοποιήσεις, χαρακτηρίζοντας τους αγρότες την πιο ευνοημένη τάξη. «Είναι η χειρότερη στιγμή για τη χώρα μετά τον Εμφύλιο. Είμαι απογοητευμένος και ανήσυχος. Επικρατεί ο λαϊκισμός. Ο πολιτικός κόσμος είναι αδύνατος και ο κόσμος αφηνιασμένος. Δείτε τους αγρότες, η πιο ευνοημένη τάξη που κλείνει τους δρόμους. Και η Αριστερά κηρύσσει ανυπακοή. Φοβάμαι κοινωνική αναταραχή» σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Στο μέτωπο των μπλόκων, παρά το γεγονός ότι αρκετοί αγρότες απέσυραν τα τρακτέρ τους σε Πελοπόννησο και Κρήτη και ότι άνοιξαν κάποιοι τελωνειακοί σταθμοί, το ρεύμα καθόδου τρακτέρ προς τα μπλόκα εξακολουθεί να κλιμακώνεται και σε περίπου 25 σημεία σε όλη τη χώρα τα μπλόκα εξακολουθούν να ενισχύονται. Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα θα συνεδριάσει σήμερα στις 14:00 στα Γρεβενά.

Την παρέμβαση της πολιτείας για να σταματήσουν άμεσα οι αγροτικές κινητοποιήσεις ζητεί ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) καλεί αγρότες και πολιτεία να βρουν άμεσα λύση για να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις.

Οι αγρότες κρατούν κλειστούς τους δρόμους στα Κερδύλλια Σερρών, στη Χρυσούπολη Καβάλας και στη Νίκαια Λάρισας, ενώ εκ περιτροπής ανοίγουν και κλείνουν οι κόμβοι Στρυμονικού, στο δρόμο Σερρών – Θεσσαλονίκης, και Βογατσικού Καστοριάς. Τρακτέρ, επίσης, παραμένουν στα Γρεβενά και στη γέφυρα Σερβίων Κοζάνης. Στον Προμαχώνα είναι κλειστά τα σύνορα, με εξαίρεση το τρίωρο – ανάσα χθες, κατά το οποίο πέρασαν περίπου 400 νταλίκες και φορτηγά με ευπαθή προϊόντα. ενώ οι μεθοριακές διαβάσεις στα βόρεια, σε Κρυσταλλοπηγή, Νίκη, Δοϊράνη, Ευζώνους και Ορμένιο ανοιγοκλείνουν κατά διαστήματα.

Βουλγαρία κατά Ελλάδας

«Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια προειδοποίησης των Ελλήνων εταίρων μας: επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τηλεφωνικές επικοινωνίες των πρωθυπουργών, κοινή έκκληση των υπουργών Γεωργίας της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας προς τους Έλληνες φίλους μας. Κατόπιν οδηγιών του πρωθυπουργού, σήμερα κατάρτισα και έστειλα στις Βρυξέλλες την αγωγή της Βουλγαρίας. Στην ουσία, με τον τρόπο αυτό εμείς ξεκινάμε τη διαδικασία της δικαστικής αγωγής» δήλωσε ο Βούλγαρος υφυπουργός Εξωτερικών Μαρίν Ράικοφ στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης ΒΝΤ, κάνοντςα πράξη την προειδοποίηση που απεύθυνε λίγα 24ωρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Μπόικο Μπορίσοφ.

«Στην μόνιμη αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας στις Βρυξέλλες έχουν δοθεί οδηγίες να αρχίσει την υποχρεωτική διαδικασία διαβουλεύσεων με τη νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έπειτα από την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων θα υποβάλουμε πρώτα το σχετικό αίτημα μας στην Κομισιόν και μετά θα καταθέσουμε την αγωγή στο δικαστήριο. Οι επικείμενες δύο μέρες των διαβουλεύσεων δίνουν ευκαιρία να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό», πρόσθεσε ο κ. Ράικοφ. Σύμφωνα με το βουλγαρικό τηλεοπτικό σταθμό, στο βουλγάρικο συνοριακό σταθμό Κούλατα, βρίσκονται σε αναμονή περισσότερα από 100 φορτηγά.

Την ίδια ώρα, σε επιστολή της η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, καλεί τους αγρότες να επιλέξουν άλλους τρόπους διαμαρτυρίας, διαφορετικά ως κλάδος θα διεκδικήσει άμεσα δικαστικά τόσο τα χαμένα εισοδήματα όσο και την υποχρέωση ελεύθερης πρόσβασης.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται

Την απόφασή τους να ανοίξουν για μία ώρα το μπλόκο στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα πήραν οι Αδέσμευτοι Σύλλογοι αγροτών του νομού, που βρίσκονται για πέμπτη μέρα, σήμερα, με τα τρακτέρ τους, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Η διέλευση θα επιτραπεί μόνο σε νταλίκες με ευπαθή προϊόντα και ΙΧ αυτοκίνητα. Η εθνική οδός Σερρών-Θεσσαλονίκης, στο μπλόκο Στρυμονικού, θα κλείσει από τους αγρότες, από τις 11.00 το πρωί μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι. Στη συνέχεια, θα μείνει ανοιχτή για δύο ώρες και θα ξανακλείσει από τις τρεις μετά το μεσημέρι μέχρι και τις έξι το απόγευμα.

Ανοιχτή είναι αυτή την ώρα η παλιά εθνική οδός Σερρών -Καβάλας, ενώ παραμένει κλειστή η Εγνατία Οδός Σερρών -Καβάλας, στον κόμβο Κερδυλλίων, από τους αγρότες της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Νομού Σερρών. Οι αγρότες θα αποφασίσουν μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Συνάντηση Σαμαρά με προέδρους Αγροτικών Συλλόγων Β. Ελλάδας

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με εκπροσώπους αγροτών από μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας. Η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει δίκαια τα αιτήματα των αγροτών, αλλά είναι αντίθετη με τα μπλόκα –στάση όμως την οποία δεν ακολουθούν πιστά όλοι οι βουλευτές του κόμματος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης Βασίλης Κανάκας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι πολύ ενημερωμένος και πως συζήτησαν το τι μπορεί να γίνει για να υπάρξουν λύσεις και σήμερα αλλά και αύριο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Γιαννιτσών Λάκης Παπαδόπουλος, από την άλλη χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση του αγροτικού κόσμου.

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης, μετά το τέλος των συναντήσεων του προέδρου του κόμματος, τόνισε πως «η ΝΔ καταγράφει την αγωνία των αγροτών και πως θα συνεχίζει να πιέζει την κυβέρνηση, για να κατανοήσει τα προβλήματα και να πάρει άμεσα αποφάσεις».

Διαβάστε επίσης:
Υπόμνημα κατέθεσαν οι αγρότες στον πρωθυπουργό
Αιχμές Γ.Πεταλωτή για υποκίνηση των αγροτών
Αγροτικών κινητοποιήσεων συνέχεια…
Κλιμάκωση των κινητοποίσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες