Όλοι συνομολογούν ότι αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα για την έξοδο από τη σημερινή πολύπλευρη κρίση περνά υποχρεωτικά μέσα από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης. 

Ads

Πώς πρέπει να σχεδιαστεί και πώς να εφαρμοστεί σήμερα ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, παράλληλο με τα νεοφιλελεύθερα μνημόνια της λιτότητας, ικανό να κάνει την Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της;

Ποια είναι τα… Αν της Ανάπτυξης στην Ελλάδα της κρίσης; Ποιες οι προϋποθέσεις για μια ισόρροπη ανάπτυξη και τι συμβαίνει με τα ζητήματα του περιβάλλοντος και των φυσικών αποθεμάτων σε μια χώρα που, βυθισμένη σε βαθιά ύφεση, φτωχαίνει, τρώγοντας τις σάρκες της;

Μήπως η εθνική μας φτώχεια δεν αντανακλά τίποτε περισσότερο από ένα τεράστιο έλλειμμα Παιδείας; Μήπως αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα δεν είναι ακόμη μια εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση», αλλά, πολύ περισσότερο, μια μορφωτική επανάσταση;

Ads

Ποιο είναι τελικά το νέο όραμα της κοινωνικής αλλαγής, μετά την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού;

Πώς και από πού πρέπει να ξεκινήσει η μεγάλη αλλαγή πορείας για την επίτευξη μιας ισόρροπης οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανάπτυξης;

Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία απαντά το βιβλίο «Τα… Αν της Ανάπτυξης» του καθηγητή και πρώην πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Γιάννη Μυλόπουλου, το οποίο κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Λιβάνη. 

image

Πρόκειται για μια προσπάθεια αναζήτησης απαντήσεων στα μεγάλα αδιέξοδα που δημιούργησαν οι νεοφιλελεύθεροι μονόδρομοι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας.

Λίγα λόγια για το Γιάννη Μυλόπουλο 

Ο Γιάννης Α. Μυλόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1958.

image

Τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου της Θεσσαλονίκης το 1976. 

Πήρε το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού το 1982 και διδακτορικό δίπλωμα το 1987 από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Από το 1990 έως και σήμερα υπηρετεί ως μέλος ΔΕΠ στον Τομέα Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, από το 2003 ως Καθηγητής. 

Εργάστηκε ως Επισκέπτης Καθηγητής στο York University στον Καναδά, στο Stevens Institute of Technology στις ΗΠΑ και στο European University στην Κύπρο.

Το 2010 εκλέχθηκε Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατά την τετραετή θητεία του υπήρξε προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, καθώς και εκπρόσωπός της στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων. 

Το ίδιο διάστημα διετέλεσε Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Τεχνολογίας και Διάδοσης Επιστημών «ΝΟΗΣΙΣ», καθώς και του Τελλόγλειου Ιδρύματος της Θεσσαλονίκης. 

Έχει εκδώσει άλλα δύο βιβλία, έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, έχει συμμετάσχει και έχει συντονίσει δεκάδες ερευνητικά έργα στον τομέα της Βιώσιμης Ανάπτυξης για το Περιβάλλον, ενώ αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και ιστοσελίδες.

Είναι πατέρας δύο παιδιών, του Ανδρέα και της Ιωάννας.