Το 2016, ο Τζουζέπε Τορνατόρε, σκηνοθετεί την Όλγα Κιριλένκο και τον Τζέρεμι Αϊρονς, σε ένα ανατρεπτικό ρομαντικό δράμα. Ο Ιταλός σκηνοθέτης που στο παρελθόν μας έχει χαρίσει αριστουργήματα (Το Τέλειο Χτύπημα, Σινεμά ο Παράδεισος), συνεργάζεται και πάλι με τον σπουδαίο συμπατριώτη του Ένιο Μορικόνε, ο οποίος ντύνει ιδανικά το έργο με την μουσική του. Η ταινία «Θα σε Περιμένω, Πάντα» είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη της ERTFLIX.

Ads

«Η ταινία είναι μια σύγχρονη ερωτική ιστορία. Πριν από 20 χρόνια, μπορεί να θεωρούνταν επιστημονική φαντασία και η πλοκή θα έμοιαζε ονειρική. Αλλά όχι σήμερα. Όλα είναι εντελώς ρεαλιστικά. Έχει να κάνει με μια αγάπη που μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και με τη δύναμη που δίνει αυτό το σπουδαίο και μυστήριο συναίσθημα. Είχα την ιδέα πολύ καιρό, κάτι που μου συμβαίνει συχνά. Αρχικά, σκέφτηκα έναν αντρικό χαρακτήρα και μετά ορισμένους γυναικείους, αλλά δεν ήμουν εντελώς σίγουρος και το άφησα στην άκρη. Μετά αποφάσισα να βασίσω την ιστορία σε δύο χαρακτήρες, έναν άντρα και μία γυναίκα. Χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας και της επικοινωνίας η ιδέα έγινε πιο συγκεκριμένη και έτοιμη για τη μεγάλη οθόνη.» – Τζουζέπε Τορνατόρε

image

Η Έιμι (Όλγα Κιριλένκο), μια φοιτήτρια διδακτορικού, ρισκάρει επανειλημμένως τη ζωή της καθώς εργάζεται ως κασκαντέρ. Επηρεασμένη από συντριπτικές ενοχές για ένα τραγικό περιστατικό του παρελθόντος και χωρίς πραγματική επιθυμία για τον ίδιο τον κίνδυνο, αρχίζει να συμφιλιώνεται με το παρελθόν, το παρόν και τις αντιξοότητες της ζωής μέσα από τη σχέση της με τον Εντ (Τζέρεμι Αϊρονς), έναν μεγαλύτερο σε ηλικία καθηγητή αστροφυσικής. Η σχέση αυτή θα παραμείνει, παράδοξα αλλά και ρομαντικά, αναλλοίωτη και μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Εντ.

Ads

image

Ο σπουδαίος Ιταλός δημιουργός Τζουζέπε Τορνατόρε (The Best Offer, Cinema Il Paradiso), γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί την τρίτη αγγλόφωνη ταινία του με πρωταγωνιστές τον πάντα αξιόπιστο Τζέρεμι Αϊρονς (Lolita) και την γοητευτική Όλγα Κιριλένκο (Quantum of Solace). Ο Τορνατόρε αφηγείται μια γλυκόπικρη ιστορία αγάπης γεμάτη μυστήριο με τον μοναδικά συγκινητικό του τρόπο, ενώ τη μουσική συνθέτει για μια ακόμα φορά ο Ένιο Μορικόνε. Οι δύο πρωταγωνιστές ενσαρκώνουν ένα ρομαντικό δίδυμο που βιώνει έναν μεγάλο έρωτα πέρα από τον χρόνο και τον χώρο.

image

«Η επιλογή του Τζέρεμι Αϊρονς και της  Όλγα Κιριλένκο ήταν το αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές. Κάνεις πολλές οντισιόν και σε κάποιο σημείο αντιλαμβάνεσαι ότι βρήκες ακριβώς αυτό που έψαχνες. Και όταν συμβαίνει αυτό, όπως με την Όλγα, είναι υπέροχο! Χρειαζόμουν μια νέα, ομολογουμένως πανέμορφη και κυρίως ταλαντούχα ηθοποιό, καθώς ο ρόλος ήταν δύσκολος. Όλα συμβαίνουν από τη δική της οπτική και είναι πάντα παρούσα. Η Όλγα υποδύθηκε τον ρόλο με πολύ πάθος σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Η ερμηνεία του Τζέρεμι ήταν καταπληκτική και δημιούργησε μια καλή ατμόσφαιρα στο γύρισμα. Είχε όλα τα χαρακτηριστικά του ρόλου του. Χρειαζόμουν ένα ζευγάρι με μεγάλη διαφορά ηλικίας και την ίδια στιγμή με καλή χημεία. Η χημεία πραγματικά λειτούργησε. Το ίδιο συνέβη και με το μοτίβο της ιστορίας. Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία.» – αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιταλός σκηνοθέτης και συμπληρώνει:

image

«Η σχέση ανάμεσα στους δύο χαρακτήρες ξεχωρίζει γιατί είναι ασυνήθιστη. Στην ταινία, εκτός από ορισμένες σκηνές, εκείνος είναι παρών στη ζωή της μέσα από μηνύματα, γράμματα, βίντεο και emails. Ο χαρακτήρας του Εντ προϋπήρχε. Αυτές οι σκηνές γυρίστηκαν και μονταρίστηκαν πριν το γύρισμα της υπόλοιπης ταινίας. Έτσι, κάθε φορά που η Όλγα είχε αλληλεπίδραση με τον Τζέρεμι Αϊρον, στην πραγματικότητα είχε αλληλεπίδραση με τον χαρακτήρα στις σκηνές που είχαν ήδη γυριστεί. Η Όλγα δεν βρισκόταν με έναν ηθοποιό, αλλά με έναν χαρακτήρα. Από την αρχή, είχα την αίσθηση ότι θα μπορούσαν να προκύψουν πολλές απρόβλεπτες εκπλήξεις, αλλά αποφάσισα να μην κάνω πρόβες, καθώς ήθελα να αιχμαλωτίσω την αυθεντική της αντίδραση.»

image

Ο Τζουζέπε Τορνατόρε γεννήθηκε το 1956 στο Παλέρμο της Ιταλίας. Σε ηλικία 16 ετών ανέβασε δύο θεατρικές παραστάσεις, του Πιραντέλο και του Ντε Φίλιπο. Συνέχισε την καριέρα του σαν σκηνοθέτης κάνοντας ντοκιμαντέρ και παραγωγές για την τηλεόραση. Το 1986 έκανε την πρώτη μεγάλου μήκους του ταινία «Il Camorrista», ενώ το 1988 το βραβευμένο με Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας «Σινεμά ο Παράδεισος», το οποίο και αγαπήθηκε πολύ από το ελληνικό κοινό. Μερικές από τις ταινίες του είναι: «Stanno tutti bene» (1990), «Una Pura Formalita» (1994) με τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ και Ρόμαν Πολάνσκι, «L’ Uomo delle Stelle» (1995), «La Leggenda del Pianista sull’ Oceano» (1998) και το υποψήφιο για δύο Όσκαρ και Χρυσή Άρκτο «Μαλένα» (2000).

image

«Πρωτοσυνάντησα τον Ένιο Μορικόνε τον Ιανουάριο του 1988. Από τότε δουλεύουμε συνεχώς μαζί. Ο Ένιο ποτέ δεν θεώρησε αυτή τη φιλία ως επαγγελματική παράκαμψη. Αυτό είναι ένα συχνό λάθος που κάνουν οι μακροχρόνιοι συνεργάτες και καταλήγουν καμιά φορά να παρεξηγούν την τρυφερότητα για ανεκτικότητα και ως αποτέλεσμα μειώνουν την ποιότητα του έργου. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τον Ένιο, καθώς είναι πολύ αυστηρός και σχολαστικός. Είμαστε πολύ καλοί φίλοι. Δεν θα χρησιμοποιήσει γλυκιές κουβέντες για να μην με πληγώσει. Αν προτείνει κάτι λάθος, τίποτα, ούτε η τρυφερότητα μου για εκείνον ή το γεγονός ότι είναι μεγαλύτερος μου σε ηλικία, δε με σταματάει από το να του πω όταν κάτι είναι λάθος. Έχουμε συνεργαστεί για πάνω από 25 χρόνια. Είναι πολύ γενναιόδωρος και μου προσφέρει τις ικανότητες του και την εμπειρία του. Έτσι, ξέρω ότι μπορώ να του ζητήσω τα πάντα. Νιώθω σαν ακροβάτης, που ξέρει ότι δεν θα τραυματιστεί, καθώς υπάρχει ένα δίχτυ από κάτω. Η σχέση μας λειτουργεί καλά και πάντα θα είναι έτσι.» – Τζουζέπε Τορνατόρε

Σχετικά με την σχέση της ταινίας «Θα σε Περιμένω, Πάντα» με την παλαιότερη δημιουργία του, «Το Τέλειο Χτύπημα», ο Ιταλός σκηνοθέτης, σημειώνει:

«Η νέα ταινία είναι τελείως διαφορετική από την προηγούμενη, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν κάποια νήματα, παρ’ όλο που δεν ξέρω πόσο ορατά είναι, τα οποία συνδέουν τις δύο ταινίες. Η πλοκή της πρώτης είναι παρόμοια με την αφηγηματική προοπτική της δεύτερης. Είναι και οι δύο ερωτικές ιστορίες και το μυστήριο είναι δυνατό στοιχείο στις δύο ταινίες, αλλά το «Θα σε Περιμένω, Πάντα» έχει ένα διαφορετικό μυστήριο. Ίσως αυτό που συνδέει τις δύο ταινίες περισσότερο είναι το γεγονός ότι ο ένας από τους δύο χαρακτήρες είναι σπανίως πραγματικά ορατός. Στο «Τέλειο Χτύπημα» επειδή ο γυναικείος χαρακτήρας έχει αγοραφοβία, ενώ σε αυτήν επειδή ο αντρικός χαρακτήρας είναι ουσιαστικά απών.»

ERTFLIX

Μία ιδιαίτερα αξιόλογη πρόταση έρχεται να καταθέσει το ERTFLIX, για τις δύσκολες ημέρες του δεύτερου lockdown που βιώνουμε, προτείνοντας μας 30 νέες ταινίες οι οποίες διατίθενται δωρεάν και με ελληνικούς υπότιτλους. Από τον «Θάνατο του Ιερού Ελαφιού» του Γιώργου Λάνθιμου και το «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λώρενς» του Ναγκίσα Όσιμα, μέχρι το επίκαιρο φιλμ «Δυστυχώς Απουσιάζατε» του Κεν Λόουτς.

Οι 30 νέοι τίτλοι περιλαμβάνουν blockbuster από το Χόλιγουντ, ταινίες από τον ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο, αλλά και βραβευμένες ευρωπαϊκές δημιουργίες, καθώς και εξαιρετικές βιογραφίες. Όσο για τους πρωταγωνιστές, από τον Ντάστιν Χόφμαν και τον Κόλιν Φάρελ έως τον Μέλ Γκίμπσον και από τη Νίκολ Κίντμαν έως την Γκούινεθ Πάλτροου και την Κέιτ Μπλάνσετ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ανανέωσης του περιεχομένου του ERTFLIX δημιουργείται από μια νέα κατηγορία με τον τίτλο «Νεανικές», όπου οι πιστοί της πλατφόρμας μπορούν να βρουν εφηβικές ταινίες, αλλά και μουσικά ντοκιμαντέρ. Η ταινία «Θα σε Περιμένω, Πάντα / La Corrispondenza / Correspondence» του Τζουζέπε Τορνατόρε, θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη της ERTFLIX, μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου του 2021.

Διαβάστε επίσης:

image

Θα σε Περιμένω, Πάντα / La Corrispondenza / Correspondence
Σκηνοθεσία: Τζουζέπε Τορνατόρε
Σενάριο: Τζουζέπε Τορνατόρε
Πρωταγωνιστούν: Τζέρεμι Αϊρονς, Όλγα Κιριλένκο, Σάιμον Τζόουνς, Τζέιμς Γουόρεν, Σόνα ΜακΝτόναλντ
Φωτογραφία: Φάμπιο Ζαμάριον
Μοντάζ: Μάσιμο Κουάλια
Μουσική: Ένιο Μορικόνε
Έτος Παραγωγής: 2016
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία
Διάρκεια: 122 λεπτά