Ο Ένιο Μορικόνε (10 Νοεμβρίου 1928 – 6 Ιουλίου 2020) υπήρξε ένας από τους πιο πολύπλευρους, παραγωγικούς και με επιρροή συνθέτες μουσικής για ταινίες όλων των εποχών.
Ενορχήστρωσε πάνω από 500 τραγούδια για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σύγχρονα έργα κλασσικής μουσικής και συνεργάστηκε με μουσικούς όπως οι Πωλ Άνκα, Τσετ Μπέικερ και η Μίνα. Όμως, ο Μορικόνε έγινε παγκοσμίως γνωστός την περίοδο 1960 – 1975 συνθέτοντας μουσική για ιταλικά γουέστερν σκηνοθετών όπως ο Σέρτζιο Λεόνε, Ντούτσιο Τέσαρι και Σέρτζιο Κορμπούτσι.
Ανάμεσα στις εμβληματικές αυτές ταινίες και συνθέσεις περιλαμβάνονται η Τριλογία των δολαρίων (Για Μια Χούφτα Δολάρια, Μονομαχία Στο Ελ Πάσο και Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος).
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970, ο Μορικόνε συνέθεσε μουσική για πολλά είδη ταινιών, από κωμωδίες μέχρι δράμα, θρίλερ και ιστορικές ταινίες. Αρκετές από τις συνθέσεις του γνώρισαν εμπορική επιτυχία, όπως το The Ecstasy of Gold, μουσικό θέμα της ταινίας Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος, το A Man with Harmonica, το Here’s to You, το οποίο ερμηνεύθηκε από την Τζόαν Μπαέζ, και το Chi Mai. Ανάμεσα στο 1964 και το 1980, ο Μορικόνε ήταν επίσης τρομπετίστας και συν-συνθέτης στο αβάν-γκαρντ συγκρότημα ελεύθερου αυτοσχεδιασμού Il Gruppo. Έγραψε το επίσημο τραγούδι για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1978.
Από το τέλος της δεκαετίας του 1970, ο Μορικόνε διακρίθηκε στο Χόλιγουντ, συνθέτοντας μουσική για Αμερικανούς σκηνοθέτες, όπως ο Τζον Κάρπεντερ, Μπράιαν ντε Πάλμα, Μπάρι Λέβινσον, Μάικ Νίκολς και Όλιβερ Στόουν. Ο Μορικόνε συνέθεσε μουσική για αρκετές ταινίες που κέρδισαν Όσκαρ, όπως τα Days of Heaven, The Mission, Οι Αδιάφθοροι, Cinema Paradiso και Bugsy. Συνεργάστηκε επίσης με τον Ιταλό σκηνοθέτη Τζουζέπε Τορνατόρε.
Μουσικός φόρος τιμής στους Σάκο και Βαντσέτι
Ένας ακόμη σημαντικός σταθμός σε αυτήν την μεγαλοπρεπή δημιουργική πορεία είναι η μουσική που έγραψε ο Μορικόνε το 1971 για την ταινία Σάκο και Βαντσέτι του Τζουλιάνο Μοντάλντο, ένας κινηματογραφικός φόρος τιμής σε αυτούς τους διάσημους Ιταλούς αναρχικούς, μετανάστες στις ΗΠΑ, οι οποίοι εκτελέστηκαν το 1927 μετά από μια στημένη δίκη, περνώντας έτσι στο πάνθεο των ηρώων του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.
Η ταινία, αποτέλεσε συνάμα μια αξέχαστη συνεργασία του Μορικόνε με την επίσης θρυλική Αμερικανίδα τραγουσοποιό και αγωνίστρια Τζόαν Μπαέζ, η οποία ερμήνευσε το τραγούσι «Here to You», σε στίχους δικούς της και μουσική του Μορικόνε.
Το τραγούδι έγινε επιτυχία σε αρκετές χώρες, πουλώντας πάνω από 790.000 αντίτυπα μόνο στη Γαλλία.
Νότες για ένα αντιφασιστικό αριστούργημα
Ο Μορικόνε υπέγραψε και την μουσική του αντιφασιστικού αριστουργήματος του Παζολίνι, «Σαλό ή 120 μέρες στα Σόδομα», to 1975, το κύκνειο άσμα του μεγάλου σκηνοθέτη, αφού ακολούθησε η δολοφονία του.
Στον 21ο αιώνα, η μουσική του Μορικόνε ξαναχρησιμοποιήθηκε στην τηλεόραση και σε ταινίες όπως αυτές του Κουέντιν Ταραντίνο: Kill Bill (2003), Death Proof (2007), Άδωξοι Μπάσταρδη (2009) και Django: Ο Τιμωρός (2012).
Συνολικά, η μουσική του Μορικόνε έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 60 βραβευμένες ταινίες.
Το 2007 παρέλαβε το τιμητικό Όσκαρ «για την μαγευτική και πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες». Είχε προταθεί για άλλα πέντε Όσκαρ την περίοδο 1979-2001. Επίσης παρέλαβε και το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 2016 για τη μουσική της ταινίας Μισητοί 8. Ο Μορικόνε έχει κερδίσει τρία βραβεία Γκράμι, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ένα τιμητικό Χρυσό Λέοντα και ένα Πολικό Μουσικό Βραβείο.
Διαβάστε επίσης: Ένιο Μορικόνε: O θρύλος της κινηματογραφικής μουσικής γιορτάζει τα 90 του χρόνια
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >