Ο Τζέφρεϊ Ρας (Geoffrey Rush), γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 6 Ιουλίου του 1951. Ο σπουδαίος Αυστραλός ηθοποιός, ανήκει στη μικρή εκείνη κατηγορία των καλλιτεχνών, που εξαιτίας της ερμηνευτικής του δεινότητας, έχει καταφέρει μεταξύ άλλων να κερδίσει και τα πέντε σημαντικότερα βραβεία υποκριτικής, σε κινηματογράφο και θέατρο: Όσκαρ, Έμμυ, Τόνι, Χρυσή Σφαίρα και το Βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA). Με αφορμή τα γενέθλιά του, ξαναβλέπουμε το «Τέλειο Χτύπημα» (The Best Offer – 2013) του Τζιουζέπε Τορνατόρε.

 
Ο Τζέφρι Ρας είναι ο Βέρτζιλ Όλντμαν, ένας εξαιρετικός εκτιμητής, δημοπράτης και συλλέκτης έργων τέχνης. Ιδιοφυής στη δουλειά του, εκκεντρικός και ανορθόδοξος στις διαπροσωπικές του σχέσεις, ζει έναν μοναχικό βίο, που περιστρέφεται γύρω από πίνακες και κυρίως εκείνους που κρατά για τον εαυτό του…

Όταν όμως η Κλερ (Σίλβια Χοκς), μία κληρονόμος που πάσχει από αγοραφοβία, ζητά τη βοήθειά του, μια ακαταμάχητη έλξη θα γεννηθεί μεταξύ τους και το μυστήριο γύρω από την περίπτωσή της θα περιπλέξει τα πράγματα.

image
 
Οι χιτσκοκικές πινελιές, οι ενδιαφέρουσες ανατροπές και οι κοσμοπολίτικες τοποθεσίες γυρισμάτων πλαισιώνουν έναν εξαιρετικό ως συνήθως, Τζέφρι Ρας, που σκιαγραφεί αριστοτεχνικά τον εκκεντρικό κεντρικό χαρακτήρα και απογειώνει όλη την ιστορία.
 
Η ταινία διαθέτει ένα εξαιρετικό Soundtrack, από τον Ennio Morricone, ο οποίος δηλώνει σχετικά: “Αν καλέσεις δέκα διαφορετικούς μουσικούς να συνθέσουν μουσική για την ίδια ταινία, θα δημιουργήσουν εντελώς διαφορετικά θέματα που όμως όλα θα υπηρετούν την ταινία με τον ίδιο τρόπο. Κάθε συνθέτης διαθέτει το δικό του προσωπικό στυλ και όλοι εμπνέονται, όταν έλθουν σε επαφή με την ταινία.”

image
 
Και συνεχίζει ο Morricone λέγοντας: “Διαβάζοντας το υπέροχο σενάριο του “The Best Offer” φαντάστηκα τον τρόπο που θα το κινηματογραφούσε ο Giuseppe, και μια ιδέα που είχε καταλαγιάσει μέσα μου, απέκτησε πάλι πνοή. Μπορώ να πω ότι το soundtrack της ταινίας, είναι κάτι εντελώς καινούργιο και πρωτότυπο και το χαρακτηρίζει μια πλαστικότητα που θα μπορούσε να λειτουργήσει είτε σαν μουσική σύνθεση ανεξάρτητη είτε σαν μουσική για κινηματογράφο. Για πολλά χρόνια γράφω μουσικές συνθέσεις, αλλά και μουσική για κινηματογράφο προσπαθώντας να κρατήσω κάποια απόσταση μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα έπρεπε να υπάρχει πάντα κάποιο μεσοδιάστημα, για να δουλέψω το ένα είδος μετά το άλλο. Έπρεπε να κάνω ένα restart πρώτα. Σιγά σιγά, όμως, αντιλήφθηκα πως η εμπειρία που έχω αντλήσει από τη μουσική για τον κινηματογράφο μπορεί να ωφελήσει και τις μουσικές μου συνθέσεις και αντίστροφα. Πρόσεξα ότι μπορεί αρχικά να μην υπήρχε κάποιο σημείο σύγκλισης, όμως υπάρχει σίγουρα κάποιο σημείο προσέγγισης. Ένας συνθέτης πρέπει να έχει την ικανότητα να μπορεί να γράφει από ένα τραγούδι ποπ, έως μια συμφωνία κλασικής μουσικής. Πρέπει να είναι έτοιμος για τα πάντα. Η σχέση μου με τον Tornatore είναι φιλική, αφού γνωριζόμαστε χρόνια. Ο ίδιος έχει εξελιχθεί, όπως και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται πια τη μουσική. Διαθέτει απίστευτη διαίσθηση για κάποια πράγματα. Η μουσική του μνήμη είναι ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη.”

image
 
Ο Τζιουζέπε Τορνατόρε – σκηνοθέτης του αριστουργηματικού «Σινεμά ο Παράδεισος» – καταθέτει όλη του τη μαεστρία σε μια κλασσική, ελεγειακή ιστορία μυστηρίου με αναφορές στον συναρπαστικό χώρο της τέχνης. Πρωταγωνιστούν ο οσκαρικός ηθοποιός Τζέφρι Ρας («Ο Λόγος του Βασιλιά», «Ο Σολίστας»), η Σίλβια Χοκς, ο Τζιμ Στέρτζες και ο καταξιωμένος, Ντόναλντ Σάδερλαντ.

image
 
Πρόκειται για μια ερωτική ταινία με στοιχεία θρίλερ που όμως δεν είναι θρίλερ, αφού δεν έχει φόνους, σκοτωμούς, αστυνομία και όπλα. Ο πρωταγωνιστής είναι ένας επιτυχημένος και διακεκριμένος εκτιμητής και δημοπράτης έργων τέχνης με δύστροπο χαρακτήρα. Μια νέα γυναίκα θα τον καλέσει να εκτιμήσει τα έπιπλα και τους πίνακες που βρίσκονται στο πατρικό της σπίτι. Σιγά σιγά θα αναδυθεί μια πολύ περίεργη σχέση με ανατρεπτικές συνέπειες γι’ αυτόν σε ό,τι αφορά τη ζωή του και τους γύρω του. Η ταινία βασίζεται σε δύο διαφορετικές ιδέες, σε δύο διαφορετικές ιστορίες. Η πρώτη συνέβη πολλά χρόνια πριν, η δεύτερη είναι πιο πρόσφατη. Αυτές οι δύο ιστορίες μου είχαν εξάψει τη φαντασία, αλλά δεν είχα πειστεί ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αυτόνομα η κάθε μία σαν ταινία. Ώσπου μια μέρα συνδύασα τις δύο αυτές ιδέες και ανακάλυψα τις λύσεις που έψαχνα. Τότε ήταν που η ιστορία απέκτησε υπόσταση.”, λέει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης της ταινίας, Τζουζέπε Τορνατόρε.

image
 
Ενώ ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Τζέφρι Ρας, αναφέρει σχετικά: “Όταν ξεκίνησα να διαβάζω το σενάριο, δεν μπορούσα να σταματήσω την ανάγνωση. Ιστορίες που μπλέκονταν μεταξύ τους, γοητευτικοί χαρακτήρες, απίθανες ανατροπές. Τέχνη υψηλού επιπέδου. Τέτοια σενάρια δεν τα συναντάς συχνά. Ο Giuseppe Tornatore είναι ένας πολύ κομψός σκηνοθέτης. Έχει τρομερή αντίληψη με την κάμερα. Είναι γνώστης των θεμελιωδών κανόνων του κινηματογράφου. Γνωρίζει που να βάλει την κάμερα, πότε να την βάλει και γιατί να τη βάλει. Αυτό το θεωρώ εξαίσιο και συναρπαστικό. Έχει μια έμφυτη ικανότητα να παρασύρει το κοινό – με αίσθημα σεβασμού – με τις δραματικές σκηνές που δημιουργεί.”

image
 
Με συνεχείς ανατροπές στο σενάριο, ένα μαγικό μουσικό σκορ – το υπογράφει ο μετρ του είδους Ennio Morricone – και διαθέτοντας μία από τις καλύτερες ανδρικές ερμηνείες της κινηματογραφικές σεζόν (2013), το «Τέλειο Χτύπημα» (The Best Offer – 2013), είναι μία αριστοτεχνικά δομημένη ταινία, που μαγεύει και ταξιδεύει τον θεατή.


 
Έτος: 2013 | Xώρα: Ιταλία | Διάρκεια: 131 λεπτά | Σκηνοθεσία: Giuseppe Tornatore | Σενάριο: Giuseppe Tornatore | Παίζουν: Geoffrey Rush, Jim Sturgess, Sylvia Hoeks

Τζέφρι Ρας / Geoffrey Rush

image
 
Ο Τζέφρι Ρας γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1951 στην Αυστραλία. Ύστερα από δύο δεκαετίες επιτυχημένης πορείας στο θέατρο και στον κινηματογράφο σε Αυστραλιανές παραγωγές, ο Ρας τράβηξε τα βλέμματα διεθνώς το 1996 με την ερμηνεία του στην ταινία “Ο Σολίστας”, για την οποία απέσπασε, μεταξύ άλλων, ένα βραβείο BAFTA και ένα Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου.
 
Από τότε ο Τζέφρι Ρας έχει συμμετάσχει στις ταινίες: “Elizabeth”, “Ερωτευμένος Σαίξπηρ”, “Quills Η Πένα της Αμαρτίας”, “Ο Ράφτης του Παναμά”, “The Banger Sisters”, “Frida”, “Οι Πειρατές της Καραϊβικής”, “Αβάσταχτη Γοητεία”, “Σέλερς για Πάντα”, “Μόναχο”, “Candy”, “Elizabeth: The Golden Age” κ.α.

image
 
Επίσης δάνεισε τη φωνή του στο animation “Ψάχνοντας το Νέμο”. Ενώ σχετικά πρόσφατα τον είδαμε τόσο στην ταινία “The Eye of the Storm” με τη Σαρλότ Ράμπλινγκ , όσο και στη συνέχεια των “Πειρατών της Καραϊβικής”, με τίτλο “Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides” σε σκηνοθεσία του Ρομπ Μάρσαλ.
 
Ο Τζέφρι Ρας, ανήκει στην μικρή εκείνη κατηγορία των ηθοποιών που έχει καταφέρει να αποσπάσει και τα πέντε σημαντικότερα βραβεία υποκριτικής, σε κινηματογράφο και θέατρο: Όσκαρ (Shine – 1996), Έμμυ (The Life and Death of Peter Sellers – 2004), Τόνι (Exit the King – 2009), δύο Χρυσές Σφαίρες (Shine – 1996, The Life and Death of Peter Sellers – 2004), και τρία Βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου – BAFTA (Shine – 1996, Elizabeth – 1998, The King’s Speech – 2010).
 
Συνολικά στην σπουδαία του καριέρα, ο Αυστραλός ηθοποιός έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από εβδομήντα (70) θεατρικές παραγωγές και πάνω από είκοσι (20) κινηματογραφικά έργα.