Μία ιστορία αγάπης, υποσχέσεων και προδοσίας που προσπαθεί να διερευνήσει κατά πόσο οι δεσμοί που μας ενώνουν με αυτούς που αγαπάμε παραμένουν ισχυροί με την πάροδο του χρόνου, ή μετατρέπονται σε βολικές δεσμεύσεις ριζωμένες στην καθημερινότητα. Ο Ντανιέλε Λουκέτι ζωντανεύει στο Σινεμά το βιβλίο του Ντομένικο Σταρνόνε και μας χαρίζει μία ταινία με «Σκηνές Από Έναν γάμο», αλά Ιταλικά.

Ads

Νάπολη, δεκαετία ’80. Ένα φαινομενικά ευτυχισμένο ζευγάρι με τα δυο τους παιδιά περπατούν χαρούμενοι στα στενά της πόλης. Όμως ο γάμος τους περνά σοβαρή κρίση.

«Αν εσύ το έχεις ξεχάσει, αξιότιµε κύριε, να σου το θυµίσω εγώ: είµαι η γυναίκα σου». Έτσι ξεκινά το γράµµα που γράφει η Βάντα στον σύζυγό της, ο οποίος έφυγε από το σπίτι, αφήνοντάς την έρµαιο µιας θύελλας, πληµµυρισµένη ερωτήµατα που δε βρίσκουν απαντήσεις.

image

Ads

Παντρεύτηκαν νέοι, διψασµένοι για ζωή και ελευθερία, οι συνθήκες όµως άλλαξαν. Και τώρα εκείνος βρίσκεται στη Ρώµη, ερωτευµένος µε µια πολύ νέα γυναίκα, δίπλα στην οποία όλα µοιάζουν λαµπερά και ελαφρά, ενώ εκείνη στη Νάπολη µε τα παιδιά, να µετράει την έκταση της σιωπής. Τέσσερα χρόνια µετά, ο Άλντο επιστρέφει, έτοιµος για νέο ξεκίνηµα.

image

Η ταινία, που κάποιοι παραλλήλισαν με τις «Σκηνές Από Έναν Γάμο», αλλά και με την πρόσφατη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Ιστορία Γάμου», τοποθετείται σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους  στη σχέση του ζευγαριού.

H πρώτη, είναι η μεγάλη κρίση στο γάμο τους τη δεκαετία του ’80, όταν ο σύζυγος, διανοούμενος, με δική του ραδιοφωνική εκπομπή στη RAI, εγκαταλείπει τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά για μια νεαρή κοπέλα απ’ τη δουλειά.

image

H δεύτερη, δεκαετίες αργότερα, όταν το ζευγάρι είναι πια ηλικιωμένο. «Άξιζε να σωθεί αυτή η σχέση;» είναι το ερώτημα που διαπερνά όλη την ταινία. Και με τι κόστος; Τι γίνεται όταν η αγάπη δεν είναι τελικά «για πάντα»;

Το ενδιαφέρον είναι πως η αφήγηση γίνεται μέσα από διαφορετικές οπτικές: πρώτα παρακολουθούμε τα γεγονότα υπό το πρίσμα της συζύγου, στη συνέχεια μπαίνουμε στο μυαλό του συζύγου και τέλος στην ψυχή των παιδιών.

Τα «Κορδόνια» αποτέλεσαν την ταινία έναρξης του 77ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας. Ήταν η πρώτη φορά ύστερα από 11 χρόνια, που η έναρξη στη Μόστρα πραγματοποιήθηκε με ιταλική ταινία. Ο σκηνοθέτης Ντανιέλε Λουκέτι το 2007 είχε δείξει στις Κάννες την ταινία του «Ο αδερφός μου είναι το μόνο παιδί».

image

Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί η Άλμπα Ρορβάχερ («Τα Θαύματα», «Πεινασμένες Καρδιές», «Ορκισμένη Παρθένα», «Ευτυχισμένος Λάζαρος»), αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου best-seller του Ναπολιτάνου συγγραφέα, σεναριογράφου και δημοσιογράφου Ντομένικο Σταρνόνε το οποίο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2021 από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ένα βιβλίο για τις υπόγειες δυνάµεις που κρατούν ζωντανό έναν γάµο και την αγάπη µετά τον έρωτα. Τι είµαστε  διατεθειµένοι να θυσιάσουµε χωρίς να νιώθουµε παγιδευµένοι; Και τι είναι αυτό που χάνουµε, όταν επιλέγουµε να επιστρέψουµε; αναρωτιέται ο συγγραφέας στο βιβλίο του, το οποίο οι The New York Times, χαρακτήρισαν ως «ένα µικρό, σε έκταση, αριστούργηµα».

image

Τα Κορδόνια / The Ties / Lacci
Σκηνοθεσία: Ντανιέλε Λουκέτι
Σενάριο: Ντομένικο Σταρνόνε, Φραντσέσκο Πίκολο, Ντανιέλε Λουκέτι
Μοντάζ: Ντανιέλε Λουκέτι, Αέλ Ντάλιερ Βέγκα
Πρωταγωνιστούν: Λουίτζι Λο Κάσιο, Λάουρα Μοράντε, Σίλβιο Ορλάντο, Αλμπα Ρορβάχερ
Φωτογραφία: Ιβάν Κασαλγκράντι
Έτος Παραγωγής: 2020
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία, Γαλλία
Διάρκεια: 100 λεπτά
Κυκλοφορεί στους Κινηματογράφους από την Πέμπτη 19 Μαΐου