Η 87η τελετή απονομής των Βραβείων Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της Κυριακής 22 Φεβρουαρίου στο θέατρο Dolby του Χόλιγουντ, στο Λος Άντζελες, με οικοδεσπότη της βραδιάς τον ηθοποιό Νιλ Πάτρικ Χάρις. Λίγο πριν την απονομή, θυμόμαστε τις φετινές υποψηφιότητες του θεσμού, οι οποίες είχαν ανακοινωθεί στις 15 Ιανουαρίου με αρκετές και ενδιαφέρουσες εκπλήξεις, δια στόματος της προέδρου της Ακαδημίας, Σέριλ Μπουν Άϊζαακς καθώς και του ηθοποιού Κρις Πάιν, αλλά και των σκηνοθετών Αλφόνσο Κουαρόν και Τζέι Τζέι Έϊμπραμς.

Ads

Το «Ξενοδοχείο Grand Budapest» του Γουές Άντερσον, ηγείται στην κούρσα των Όσκαρ με εννέα υποψηφιότητες, όσες ακριβώς έχει και το «Birdman ή Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας» του Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ιναρίτου. Ακολουθεί «Το Παιχνίδι Της Μίμησης» (The Imitation Game) του Μόρτεν Τίλντουμ με οκτώ υποψηφιότητες, ενώ «American Sniper» του Κλιντ Ίστγουντ, κατάφερε να συγκεντρώσει έξι υποψηφιότητες, όσες και το υπέροχο «Μεγαλώνοντας» (Boyhood) του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ.

image

Φέτος η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου επέλεξε οκτώ ταινίες (μπορεί να προτείνει μέχρι και δέκα) για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ενώ στην πεντάδα του Α΄Ανδρικού Ρόλου, ξεχωρίζει η παρουσία των δύο Βρετανών ηθοποιών: Έντι Ρεντμέιν και Μπένεντικτ Κάμπερμπατς. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι τέσσερις ηθοποιοί της κατηγορίας δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν υπάρξει υποψήφιοι, ενώ αντίθετα ο Μπράντλεϊ Κούπερ μετρά τρεις συνεχόμενες υποψηφιότητες για Όσκαρ, αλλά και φέτος δύσκολα θα καταφέρει να το κερδίσει.

Ads

image

Στους γυναικείους ρόλους, η ευχάριστη έκπληξη ακούει στο όνομα της υπέροχης Γαλλίδας ηθοποιού, Μαριόν Κοτιγιάρ, ενώ η Μέριλ Στριπ απέσπασε φέτος την 19η υποψηφιότητά της. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι ο ελληνικής καταγωγής μουσικοσυνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά, έχει αποσπάσει διπλή υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής, για τις ταινίες «Ξενοδοχείο Grand Budapest» και «Το Παιχνίδι Της Μίμησης». Πιο αναλυτικά:

image

Καλύτερη Ταινία

image

Οκτώ ταινίες είναι υποψήφιες για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν, οι δύο νικητές των Χρυσών Σφαιρών. Ο κινηματογραφικός άθλος «Μεγαλώνοντας» (Boyhood) του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ (Καλύτερη Δραματική Ταινία) και το παραμυθένιο «Ξενοδοχείο Grand Budapest» του Γουές Άντερσον.

Δύο επίσης σημαντικά φιλμ είναι το «Birdman ή Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας» του Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ιναρίτου και το «Selma» της Άβα Ντιβερνέ. Ευχάριστη έκπληξη της κατηγορίας, το υπέροχο «Whiplash» (2014) του Νταμιέν Σαζέλ. Την οκτάδα συμπληρώνουν, το «American Sniper» του Κλιντ Ίστγουντ (το οποίο προβάλλεται αυτή την εβδομάδα στις Κινηματογραφικές Αίθουσες – διαβάστε σχετικά), «Το Παιχνίδι Της Μίμησης» του Μόρτεν Τίλντουμ και «Η Θεωρία των Πάντων» του Τζέιμς Μαρς.

Ά Ανδρικός Ρόλος

image

Στις Ανδρικές Ερμηνείες, οι δύο νικητές των Χρυσών Σφαιρών δίνουν κι εδώ το παρών. Ο Μάικλ Κίτον, για τον ρόλο του στην ταινία «Birdman ή Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας» (Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ) και ο Έντι Ρέντμειν για την ερμηνεία του στην ταινία «The Theory of Everything» (Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού σε Δράμα). Την έκπληξη κάνει ο Bradley Cooper με το φιλμ του Clint Eastwood, «American Sniper», που μπήκε στην πεντάδα και θα είναι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερου Ά Ανδρικού Ρόλου! Είχαν προηγηθεί το «Silver Linings Playbook» (2012) και το «American Hustle» (2013), σε σκηνοθεσία και τα δύο, του David O. Russell…

Ά Γυναικείος Ρόλος

image

Στην κατηγορία της Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, έχουμε ενδιαφέρουσες ανακατάξεις σε σχέση με τις Χρυσές Σφαιρές. Η Τζουλιάν Μουρ που απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στο φιλμ «Still Alice» (Καλύτερη Ηθοποιός σε Δράμα), βρίσκεται στη σχετική πεντάδα, όχι όμως και η Έιμι Άνταμς που πριν λίγες εβδομάδες κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Καλύτερη Ηθοποιός σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ για την ταινία «Μεγάλα Μάτια» του Τιμ Μπαρτον. Αντίθετα, με μεγάλη χαρά ακούσαμε το όνομα της υπέροχης Μαριόν Κοτιγιάρ, που με την ερμηνεία της στην ταινία των αδερφών Νταρντέν, «Δύο Ημέρες, Μία Νύχτα» (Deux Jours, Une Nuit / Two Days, One Night), κέρδισε και φέτος τις εντυπώσεις.

Ντοκιμαντέρ

image

Το 2014 ήταν μία σπουδαία χρονιά για το Ντοκιμαντέρ και αυτό ευτυχώς δεν πέρασε απαρατήρητο από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Στη σχετική πεντάδα, συναντάμε το πιο συζητημένο ντοκιμαντέρ της χρονιάς. Ο λόγος βέβαια για το «Citizenfour» της Laura Poitras, που παρουσιάζει το χρονικό των συναντήσεων του Edward Snowden με τον δημοσιογράφο Glenn Greenwald. Έχουμε επίσης «Το Αλάτι της Γης» (The Salt of the Earth) των Wim Wenders και Juliano Ribeiro Salgado, το οποίο έχει πάρει διανομή και θα το δούμε και στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, καθώς και στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, που θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 13 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 22 Μαρτίου, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα ακόμα οσκαρικό ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για το «Virunga» του Ορλάντο βον Έινσιντελ – σε εκτέλεση παραγωγής του Λεονάρντο ντι Κάπριο – το οποίο ισορροπεί ανάμεσα στο οικολογικό ντοκιμαντέρ και το πολιτικό θρίλερ, με επίκεντρο τον αγώνα μιας ομάδας ανθρώπων να προστατέψουν το ομώνυμο πάρκο στο Κονγκό και το οποίο αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Διαβάστε επίσης:
Μία πρώτη ματιά στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε και στο φιλμ «Ανακαλύπτοντας τη Βίβιαν Μάιερ» (Finding Vivian Maier –  2013) των Τζον Μαλούφ και Τσάρλι Σίσκελ. Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες δημιουργίες που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε πέρσι τον Μάρτιο στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το οποίο απολαύσαμε και πάλι πριν λίγες ημέρες στο πλαίσιο του αφιερώματος «Art & Docs: Επίμονα Ταλέντα», που παρουσίασαν η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Exile Room.

Ξενόγλωσση Ταινία

image

Αποτελεί παραδοσιακά μία αγαπημένη όσο και αδικημένη κατηγορία όπου καλούνται να στριμωχτούν στη σχετική πεντάδα οι καλύτερες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο. Φέτος τα δύο μεγάλα φαβορί είναι ο νικητής των Χρυσών Σφαιρών στην αντίστοιχη κατηγορία «Λεβιάθαν» (Leviathan) του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, από τη Ρωσία. Ένα έργο, το οποίο είδαμε τον Νοέμβριο στις Ειδικές Προβολές του Τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες στο πλαίσιο του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε και σε διανομή στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Το παρών βέβαια δίνει και το ασπρόμαυρο αριστούργημα του Πολωνού σκηνοθέτη Πάβελ Παβλικόφσκι, «Ida». Το φιλμ, έχοντας ήδη στο ενεργητικό του δύο από τα σημαντικότερα θεσμικά Ευρωπαϊκά Βραβεία – το Βραβείο της Καλύτερης Ταινίας του 2014, από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί της συγκεκριμένης κατηγορίας. Η ευχάριστη έκπληξη εδώ ακούει στο όνομα «Ιστορίες για Αγρίους» (Relatos salvajes / Wild Tales – 2014) του Ντάμιαν Σιφρόν και μας έρχεται από την Αργεντινή.

Διαβάστε επίσης:
Οι δέκα πιο όμορφες ταινίες του 2014
Τι θα δούμε στους Κινηματογράφους το 2015;

Αναλυτικά οι υποψηφιότητες των Όσκαρ για την 87η τελετή απονομής των Βραβείων Όσκαρ, της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, έχουν ως εξής:

Καλύτερη Ταινία
American Sniper
Boyhood
The Imitation Game
Birdman
The Grand Budapest Hotel
Selma
The Theory of Everything
Whiplash

image

Καλύτερη Σκηνοθεσία
Αλεχάντρο Ινιαρίτου (Birdman)
Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ (Boyhood)
Μπένετ Μίλερ (Foxcatcher)
Ουές Άντερσον (The Grand Budapest Hotel)
Μόρτεν Τίλντουμ (Το Παιχνίδι της Μίμησης)

Α΄Ανδρικού Ρόλου
Μπέντεντικτ Κάμπερμπατς (Το Παιχνίδι της Μίμησης)
Έντι Ρεντμέιν (The Theory of Everything)
Στιβ Καρέλ (Foxcatcher)
Μπράντλεϊ Κούπερ (American Sniper)
Μάικλ Κίτον (Birdman)

Α’ Γυναικείου Ρόλου
Μαριόν Κοτιγιάρ (Δύο ημέρες, μία νύχτα)
Φελίσιτι Τζόουνς (The Theory of Everything)
Τζούλιαν Μουρ (Still Alice)
Ρόζαμουντ Πάικ (Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε)
Ριζ Ουίδερσπουν (Wild)

Β’ Ανδρικού Ρόλου
Ρόμπερτ Ντιβάλ (Ο Δικαστής)
Ίθαν Χοκ (Boyhood)
Έντουαρντ Νόρτον (Birdman)
Μαρκ Ράφαλο (Foxcatcher)
Τζ.Κ. Σίμονς (Whiplash)

Β’ Γυναικείου Ρόλου
Πατρίσια Αρκέτ (Boyhood)
Λόρα Ντερν (Wild)
Κίρα Νάιτλι (To Παιχνίδι της Μίμησης)
Έμμα Στόουν (Birdman)
Μέριλ Στριπ (Into the Woods)

image

Πρωτότυπου Σεναρίου
Birdman (Αλεχάντρο Ινιαρίτου, Νικολά Τζιακομπόνε, Αλεξάντερ Ντινελάρις, Αρμάντο Μπο)
Boyhood (Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ)
Foxcatcher (Ε. Μαξ Φράι, Νταν Φάτερμαν)
The Grand Budapest Hotel (Ουές Άντερσον, Ούγκο Γκίνες)
Nightcrawler (Νταν Γκιλρόι)

Διασκευασμένου Σεναρίου
American Sniper (Τζέισον Χολ)
The Imitation Game (Γκράχαμ Μουρ)
Inherent Vice (Πολ Τόμας Άντερσον)
The Theory of Everything (Άντονι ΜακΚάρτεν)
Whiplash (Ντέιμιεν Σαζέλ)

Μουσικής
The Grand Budapest Hotel, Αλεξάντερ Ντεπλά
The Imitation Game, Αλεξάντερ Ντεπλά
The Theory of Everything, Γιόχαν Γιόχανσον
Interstellar, Χανς Τσίμερ
Mr. Turner, Γάρι Γερσόβ

Τραγουδιού
Everything is Awesome (The Lego Movie)
Glory (Selma)
I’m not gona miss you (Glen Campbell… I’ll be Me)
Lost Stars (Begin Again)

Ξενόγλωσσης Ταινίας
Ida (Πολωνία)
Leviathan (Ρωσία)
Tangerines (Εσθονία)
Timbuktu (Μαυριτανία)
Ιστορίες για Αγρίους (Αργεντινή)

Ντοκιμαντέρ
Citizenfour
The Salt of the Earth
Last Days in Vietnam
Virunga
Finding Vivian Maier

Animation
Big Hero 6
The Boxtrolls
How to Train The Dragon 2
Song of the Sea
The Tale of Princess Kaguya

Φωτογραφίας
Birdman, Εμανουέλ Λπουμπέσκι
The Grand Budapest Hotel, Ρόμπερτ Γέομαν
Ida, Λούκας Ζαλ, Ρίσαρντ Λεντσέβσκι
Mr. Turner, Ντικ Πόυπ
Unbroken, Ρότζερ Ντίκινς

Μοντάζ
American Sniper (Τζόελ Κοξ, Γκάρι Ντ. Ρόουτς)
Boyhood (Σάντρα Αντέρ)
The Grand Budapest Hotel (Μπάρνεϊ Πιλινγκ)
The Imitation Game (Ουίλιαμ Γκόλντενμπεργκ)
Whiplash (Τομ Κρος)

Μακιγιάζ
Foxcatcher (Μπιλ Κόρσο, Ντέντις Λίντιαρντ)
The Grand Budapest Hotel (Φράνσις Χάνον, Μαρκ Κουλιέρ)
Guardians of the Galaxy (Ελισάβετ Γιάννη – Γεωργίου, Ντέιβιντ Ουάιτ)

Σκηνογραφίας
The Grand Budapest Hotel (Άνταμ Στοκχάουζεν, Άννα Πίνοκ)
The Imitation Game (Μαρία Τζούρκοβιτς, Τατιάνα Μακντόναλντ)
Interstellar (Νέιθαν Κρόουλι, Γκάρι Φέτις)
Into the Woods (Ντένις Γκάσνερ, Άννα Πίνοκ)
Mr Turner (Σούζι Ντέιβις, Σαρλότ Ουότς)

Ηχητικού Μοντάζ
American Sniper (Αλαν Ρόμπερτ Μάρεϊ, Μπουμπ Άσμαν)
Birdman (Μάρτιν Χερνάντες, Άαρον Γκλάσκοκ)
The Hobbit: The Battle of Five Armies (Μπρεντ Μπερτζ, Τζέισον Κάνοβας)
Interstellar (Ρίτσαρντ Κινγκ)
Unbroken (Μπέκι Σάλιβαν, Άντριου ΝτεΚριστοφάρο)

Ηχητικού Μιξάζ
American Sniper (Τζέισον Ράιτζ, Γκρεγκ Ρούντλοφ, Ουόλτ Μάρτιν)
Birdman (Τζον Τέιλορ, Φρανκ Α. Μοντάνο και Τόμας Βάργκα)
Whiplash (Κρεγκ Μαν, Μπεν Ουίλκινς, Τόμας Κάρλεϊ)
Interstellar (Γκάρι Α. Ρίτσο, Γκρεγκ Λαντάκερ, Μαρκ Βαϊνγκάρτεν)
Unbroken (Τζον Τέιλορ, Φρανκ Α. Μοντάνο και Ντέιβιντ Λι)

Κοστουμιών
The Grand Budapest Hotel (Μιλένα Κανονέρο)
Inherent Vice (Μαρκ Μπρίτζες)
Into the Woods (Κολίν Άτγουντ)
Maleficent (Άννα Μπ. Σέπαρντ, Τζέιν Κλάιβ)
Mr. Turner (Ζακλίν Ντιράν)

Εφέ
Captain America: Winter Soldier (Νταν ΝτεΛεού, Ράσελ Ερλ, Μπράιαν Γκριλ, Νταν Σούντικ)
Interstellar (Πολ Φράνκλιν, Άντριου Λόκλι, Ίαν Χάντερ, Σκοτ Φίσερ)
X-Men Days of Future Past (Ρίτσαρντ Στάμερς, Λου Πεκόρα, Τιμ Κρόσμπι, Κάμερον Βαλντμπάουερ)
Dawn of the Planet of the Apes (Τζο Λέτερι, Νταν Λέμον, Ντάνιελ Μπάρετ, Έρικ Ουινκουίστ)
Guardians of the Galaxy (Στεφάν Σερέτι, Νίκολας Αϊθάντι, Τζόναθαν Φόκνερ, Πολ Κορμπουλντ)

Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους
Crisis Hotline: Veterans Press 1
Joanna
Our Curse
The Reaper
White Earth

Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων
The Bigger Picture
The Dam Keeper
Feast
Me and my Moulton
A single Life

Μικρού Μήκους
Aya
Boogaloo and Graham
Butter Lamp
Parvahneh
The Phone Call

Η 87η τελετή απονομής των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, γνωστότερα ως Όσκαρ, θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της Κυριακής 22 Φεβρουαρίου προς Δευτέρα, στο θέατρο Dolby (πρώην Kodak) του Χόλιγουντ, στο Λος Άντζελες, με οικοδεσπότη της βραδιάς τον χαρισματικό ηθοποιό Νιλ Πάτρικ Χάρις (Neil Patrick Harris)