Η νέα ταινία της Άβα Ντιβερνέ, «Selma» – έχοντας αποσπάσει δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Τραγουδιού – κάνει αυτή την εβδομάδα την εμφάνιση της στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες. Πρόκειται για ένα φιλμ που μας μεταφέρει σε μία ταραγμένη περίοδο τη δεκαετία του ‘60 στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρουσιάζοντας τους αγώνες που έκανε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ καθώς και την πορεία διαμαρτυρίας που οργάνωσε από την πόλη Σέλμα ως την Αλαμπάμα προκειμένου να αναγνωριστούν τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των αφροαμερικανών. Με οδηγό την υπέροχη ερμηνεία του Ντέιβιντ Ογιέλοου, το φιλμ είναι ένας ύμνος στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και στην κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων.

Ads

Την άνοιξη του 1965, μια σειρά από δραματικά γεγονότα άλλαξαν την σύγχρονη πορεία της Αμερικής, αλλά και την σύγχρονη αντίληψη σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών. Θαρραλέοι διαδηλωτές, όπως ο Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, προσπάθησαν αρκετές φορές να προβούν σε μία ειρηνική πομπή από την πόλη Σέλμα έως το Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα διεκδικώντας το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της ψήφου.

image

Οι συγκλονιστικές αντιπαραθέσεις, η θριαμβευτική πορεία και η ψήφιση του νόμου περί δικαιωμάτων το 1965, είναι πλέον ένα ανεξίτηλο μέρος της Αμερικανικής Ιστορίας. Όμως, τα δραματικά γεγονότα της Selma δεν είχαν προβληθεί ποτέ μέχρι σήμερα στην μεγάλη οθόνη. Το φιλμ μας μεταφέρει από τις πολιτικές μάχες, στις αίθουσες της εξουσίας, μέχρι την πίστη των ανθρώπων και τους αγώνες που έδωσε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ads

image

Η Άβα ΝτυΒερνέ, έζησε πολλά από τα γεγονότα του 1965, αφού η οικογένειά της κατάγεται από την Αλαμπάμα και πέρναγε τα καλοκαίρια της εκεί όταν ήταν μικρή. Η σκηνοθέτιδα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο πατέρας μου είναι από μια μικρή πόλη που ονομάζεται Χάινβιλ μεταξύ της Σέλμα και του Μοντγκόμερι. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που με άγγιξε τόσο πολύ αυτή η ιστορία. Είμαι πολύ ευτυχής που γύρισα αυτή την ταινία. Τιμά τους ανθρώπους της Σέλμα, αλλά αντικατοπτρίζει επίσης τον αγώνα που έδωσαν οι άνθρωποι αυτοί για να αποκτήσουν το βασικό δικαίωμα της ψήφου

image

Στις 7 Μαρτίου του 1965, οι Αμερικανοί καθώς παρακολουθούσαν τηλεόραση έμειναν έκπληκτοι όταν το πρόγραμμα διεκόπη για να μεταδώσει τις ειδήσεις που έδειχναν βίαιες εικόνες από τον δρόμο. Στη Σέλμα της Αλαμπάμα, οι τοπικές αρχές είχαν μόλις επιτεθεί σε διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούσαν το δικαίωμα της ψήφου να ισχύει για όλους τους Αμερικανούς.

Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν δεκάδες τραυματίες και να κορυφωθεί ένα αξιόλογο κίνημα διαμαρτυρίας και αγανάκτησης. Ένα κίνημα, το οποίο προσπάθησε και κατάφερε – παρά την οργή που υπήρχε – να διεκδικήσει ειρηνικά, αυτά που σήμερα θεωρούνται από τους περισσότερους, ως αυτονόητα…

image

Το δικαίωμα του εκλέγειν, το απέκτησαν, για πρώτη φορά οι μαύροι Αμερικάνοι (ή τουλάχιστον οι μαύροι άνδρες) το 1870 με την ψήφιση της 15ης Τροποποίησης αλλά για σχεδόν 100 χρόνια αργότερα το δικαίωμα αυτό αφαιρέθηκε σταδιακά από τους κατοίκους πολλών πόλεων. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘60, τα πράγματα ήταν ιδιαίτερα άσχημα σε τμήματα του Νότου – ειδικά στην Αλαμπάμα.

Η συγκεκριμένη περιοχή είχε γίνει καθοριστικό σημείο για τις μάχες των πολιτικών δικαιωμάτων, με αφορμή το περιστατικό της Ρόζα Παρκς. Πρόκειται για μία μαύρη γυναίκα, η οποία αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε λεωφορείο στο Μοντγκόμερι. Πολλοί αφροαμερικανοί, σε όλη την πολιτεία, υπέβαλλαν αίτηση για το δικαίωμα της  ψήφου, η οποία όμως είχε απορριφθεί κατ’ επανάληψη από τις τοπικές αρχές. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός, πως μέχρι το 1965, υπήρχαν επαρχίες της Αλαμπάμα, όπου ούτε ένας αφροαμερικανός δεν είχε ψηφίσει σε εκλογές των προηγούμενων πενήντα χρόνων.

image

Το φιλμ «Selma», αποτελεί αναμφισβήτητα και δικαίως μία από τις πιο πολυσυζητημένες και αξιόλογες δημιουργίες της κινηματογραφικές σεζόν, που μας έρχονται από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Γεννημένη το 1972 στην Καλιφόρνια, η Άβα ΝτυΒερνέ, αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, με πτυχίο στις Αφροαμερικανικές σπουδές και στα Αγγλικά. Είναι η πρώτη μαύρη σκηνοθέτιδα που κατάφερε να αποσπάσει υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Selma). Η ταινία ήταν επίσης υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου, Καλύτερου Τραγουδιού (το οποίο και κέρδισαν ο John Legend και ο Common, για το υπέροχο τραγούδι τους “Glory“) και Καλύτερης Ταινίας.

Διαβάστε επίσης:
Χρυσές Σφαίρες 2015: Απονομή με εκπλήξεις και πολιτικά μηνύματα

Ο Ντέιβιντ Ογιέλοου, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ευκαιρία που του πρόσφερε η Άβα Ντιβερνέ και μας χαρίζει μία σπουδαία ερμηνεία, ενσαρκώνοντας με πειστικότητα τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ο Κινγκ που βλέπουμε στο «Selma» είναι ένας περίπλοκος άνθρωπος που πλησιάζει όχι μόνο στη μεγαλύτερη και δυνητικά πιο επικίνδυνη, πολιτική μάχη της ζωής του, αλλά βρίσκεται μπροστά και σ’ ένα προσωπικό σταυροδρόμι.

image

Ένας άνθρωπος που έχει κάνει τα δικά του λάθη, είναι κουρασμένος από τη μάχη και παρακολουθεί την οικογένειά του να υποφέρει. Όλα αυτά βαραίνουν τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ καθώς παράλληλα προσπαθεί να διατηρήσει τις αρχές του. Περπατάει όμως σε τεντωμένο σκηνή, καθώς εκτυλίσσεται μία αναμφίβολα ιστορική στιγμή, με φόντο την τρομακτική βία που αυξάνεται στην Αλαμπάμα, προμηνύοντας τα τραγικά γεγονότα που θα επακολουθήσουν.

image

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είναι μία θρυλική φιγούρα που αποτελεί πρόκληση η ενσάρκωση του από οποιονδήποτε ηθοποιό. Ο Ντέιβιντ Ογελόουο σημειώνει σχετικά με την συγκεκριμένη εμπειρία: «Ο ρόλος αυτός ήταν ένα ταξίδι επτά χρόνων για μένα. Διαβάζοντας το σενάριο μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω πάρα πολλά πράγματα για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το κίνημα και την Αμερικανική ιστορία. Όσα περισσότερα διάβαζα για εκείνον, τόσο περισσότερο μου γεννιόταν η επιθυμία να τον υποδυθώ.»

image

Ο Ντέιβιντ Ογελόουο, γεννημένος το 1976 στην Οξφόρδη της Αγγλίας έχει περάσει τα παιδικά του χρόνια στην Μ. Βρετανία και στη Νιγηρία, πριν μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2007. Είναι ένας ηθοποιός με αξιόλογη παρουσία, τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στην τηλεόραση αλλά και το θέατρο. Έχει αποφοιτήσει από την Ακαδημία Μουσικής και Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου (LAMDA), ενώ έχει συμμετάσχει σε ταινίες όπως: “Interstellar” και “A Most Violent Year” του 2014, “Lincoln” και “ The Paperboy” του 2012 κ.α.

image

Το «Selma» της Άβα Ντιβερνέ, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, πέρσι τον Νοέμβριο στο AFI Fest, ενώ σε λίγες ημέρες θα προβληθεί εκτός διαγωνιστικού και στο 65ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βερολίνου. Η ταινία έχει αποσπάσει δύο υποψηφιότητες για τα επερχόμενα Όσκαρ – στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Τραγουδιού – που θα πραγματοποιηθούν τα ξημερώματα της Κυριακής 22 Φεβρουάριου. Η ταινία θα προβάλλεται στις Κινηματογραφικές Αίθουσες της χώρας, από την Πέμπτη 5 Φεβρουάριου, σε διανομή της Odeon.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στην 65η Μπερλινάλε
Αυτές είναι οι υποψηφιότητες των Όσκαρ για το 2015
Πάμε σινεμά – Οι ταινίες της εβδομάδας με τη ματιά του Tvxs

Έτος: 2014 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 128 λεπτά | Σκηνοθεσία: Ava DuVernay | Σενάριο: Paul Webb | Παίζουν: David Oyelowo, Carmen Ejogo, Tim Roth