To υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Ανακαλύπτοντας τη Βίβιαν Μάιερ» (Finding Vivian Maier – 2013, Η.Π.Α.) των Τζον Μαλούφ και Τσάρλι Σίσκελ, θα είναι η ταινία έναρξης στο αφιέρωμα «Art & Docs: Επίμονα Ταλέντα» που παρουσιάζουν, από την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, έως και την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Exile Room. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης και θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα του ιδιαίτερα ενδιαφέροντος αφιερώματος, καθώς και τις προτάσεις μας.

Ads

Σε μία εβδομάδα ντοκιμαντέρ αφιερωμένη στο εμμονοληπτικό σύμπαν της καλλιτεχνικής δημιουργίας, παρουσιάζονται δημιουργίες πολυβραβευμένων σκηνοθετών, οι οποίες επιχειρούν να καταγράψουν τη φευγαλέα φύση του ταλέντου. Μια σειρά από Έλληνες καλλιτέχνες και επαγγελματίες από τον χώρο των τεχνών θα «υιοθετήσουν» τις ταινίες του αφιερώματος προλογίζοντάς τες, παρουσιάζοντας την προσωπικότητα στην οποία είναι βασισμένη η κάθε μία και εξηγώντας γιατί αγαπούν τη δουλειά του εκάστοτε δημιουργού.
image
Στόχος του Αφιερωμάτος είναι να αποδείξει ότι τα ντοκιμαντέρ μπορούν να είναι εξίσου συναρπαστικά με τις προσωπικότητες που απαθανατίζουν, ξεπερνώντας τους περιορισμούς ενός συμβατικού πορτρέτου και εμπνέοντας τον θεατή να εξερευνήσει τα όρια της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η εκδήλωση θα συμπληρωθεί με την παρουσία της σκηνοθέτιδας Σόφι Φάινς – αδελφής των διάσημων ηθοποιών Ρέιφ και Τζόσεφ Φάινς – δημιουργού των επιτυχημένων ντοκιμαντέρ “The Pervert’s Guide to Cinema” (2006) και “The Pervert’s Guide to Ideology” (2012), με πρωταγωνιστή τον εκκεντρικό φιλόσοφο Σλάβοϊ Ζίζεκ.

Διαβάστε επίσης:
Η Τέχνη σε πρώτο πλάνο: «Art & Docs: Επίμονα Ταλέντα»
Art & Docs: Επίμονα Ταλέντα – Ταινίες & Πρόγραμμα Προβολών

Ads

Ταινία έναρξης του αφιερώματος «Art & Docs: Επίμονα Ταλέντα», θα είναι η δημιουργία των Τζον Μαλούφ και Τσάρλι Σίσκελ: «Ανακαλύπτοντας τη Βίβιαν Μάιερ» (Finding Vivian Maier – 2013, Η.Π.Α.), η οποία πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε και επίσημα ότι αποτελεί ένα από τα πέντε υποψήφια φιλμ που θα διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.
image
Η 87η τελετή απονομής των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, γνωστότερα ως Όσκαρ, θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της Κυριακής 22 Φεβρουαρίου προς Δευτέρα, στο θέατρο Dolby (πρώην Kodak) του Χόλιγουντ, στο Λος Άντζελες, με οικοδεσπότη της βραδιάς τον χαρισματικό ηθοποιό Νιλ Πάτρικ Χάρις (Neil Patrick Harris).
image
Το 2014 ήταν μία σπουδαία χρονιά για το Ντοκιμαντέρ και αυτό ευτυχώς δεν πέρασε απαρατήρητο από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Στη σχετική πεντάδα, συναντάμε το πιο πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της χρονιάς. Ο λόγος βέβαια για το «Citizenfour» της Laura Poitras, που παρουσιάζει το χρονικό των συναντήσεων του Edward Snowden με τον δημοσιογράφο Glenn Greenwald. Έχουμε επίσης «Το Αλάτι της Γης» (The Salt of the Earth) των Wim Wenders και Juliano Ribeiro Salgado, το οποίο έχει πάρει διανομή και θα το δούμε και στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

Διαβάστε επίσης:
Αυτές είναι οι υποψηφιότητες των Όσκαρ για το 2015

Το ντοκιμαντέρ «Ανακαλύπτοντας τη Βίβιαν Μάιερ» (Finding Vivian Maier –  2013) των Τζον Μαλούφ και Τσάρλι Σίσκελ, αποτελεί μία από τις ομορφότερες δημιουργίες που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε πέρσι τον Μάρτιο στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πάλι σε λίγες ημέρες στο αφιέρωμα «Art & Docs: Επίμονα Ταλέντα».
image
Σαν ένα μυθιστόρημα μυστηρίου ξετυλίγεται το φιλμ των Τζον Μαλούφ και Τσάρλι Σίσκελ. Αντικείμενό του η αινιγματική γυναίκα Βίβιαν Μάιερ, μία άσημη και μυστικοπαθής Νεοϋορκέζα γκουβερνάντα, της οποίας το εκπληκτικό έργο – που περιλαμβάνει περισσότερα από 100.000 αρνητικά – ανακαλύφθηκε σχεδόν τυχαία μετά τον θάνατό της, μετατρέποντάς την σε μία από τις σημαντικότερες street photographers όλων των εποχών.

Υπέροχες φωτογραφίες οι οποίες παράλληλα συνθέτουν κι ένα μοναδικό πορτρέτο της Αμερικής του 20ού αιώνα. Η παράξενη, συναρπαστική τέχνη και ζωή της Μάιερ αποκαλύπτεται σταδιακά και για πρώτη φορά μέσα από φωτογραφίες, ταινίες και συνεντεύξεις με δεκάδες ανθρώπους που νόμιζαν πως την ήξεραν…

Το ντοκιμαντέρ «Ανακαλύπτοντας τη Βίβιαν Μάιερ» (Finding Vivian Maier –  2013) των Τζον Μαλούφ και Τσάρλι Σίσκελ, θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου στις 20:30 (θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων) και σε επαναληπτική προβολή, τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου στις 21:30, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
image
Συνολικά, δέκα πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ – πραγματικά έργα τέχνης θα προβληθούν σε μια εβδομάδα γεμάτη εκπλήξεις για κάθε φιλότεχνο / κινηματογραφόφιλο, από την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, έως και την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Exile Room, καθώς και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, όπου και θα πραγματοποιηθούν όλες οι προβολές του αφιερώματος. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης και θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα του ενδιαφέροντος αφιερώματος.

To αφιέρωμα «Art & Docs: Επίμονα Ταλέντα» διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.