H Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Exile Room παρουσιάζουν, από την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, έως και την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, το αφιέρωμα «Art & Docs: Επίμονα Ταλέντα». Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει στην μεγάλη οθόνη ιδιαίτερα αξιόλογα ντοκιμαντέρ όπως το «Ανακαλύπτοντας τη Βίβιαν Μάιερ» και «Ο Τιμ και ο Βερμέρ του». Το παρών στην εκδήλωση θα δώσει και η Βρετανίδα σκηνοθέτης Σόφι Φάινς. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της ιδιαίτερης ενδιαφέρουσας εκδήλωσης και αρχή γενομένης από σήμερα θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα του αφιερώματος.

Ads

Σε μία εβδομάδα ντοκιμαντέρ αφιερωμένη στο εμμονοληπτικό σύμπαν της καλλιτεχνικής δημιουργίας, παρουσιάζονται δημιουργίες πολυβραβευμένων σκηνοθετών, οι οποίες επιχειρούν να καταγράψουν τη φευγαλέα φύση του ταλέντου. Από τις γενναίες πινελιές ενός αντισυμβατικού ζωγράφου μέχρι τις απόκρυφες συνήθειες μιας μυστηριώδους φωτογράφου, το αφιέρωμα «Art & Docs: Επίμονα Ταλέντα» αποτελεί μία σαγηνευτική κινηματογραφική βόλτα στο τρενάκι του ιλίγγου που λέγεται οπτικές τέχνες. Με συχνές στάσεις στην εγωπάθεια, τη φήμη, την αιώνια χίμαιρα της έμπνευσης αλλά και την απόλυτη μεγαλοπρέπεια, τα ντοκιμαντέρ ταξιδεύουν τον θεατή σ’ ένα ιδιαίτερο και μοναδικό σύμπαν.

Μια σειρά από Έλληνες καλλιτέχνες και επαγγελματίες από τον χώρο των τεχνών θα «υιοθετήσουν» τις ταινίες του αφιερώματος προλογίζοντάς τες, παρουσιάζοντας την προσωπικότητα στην οποία είναι βασισμένη η κάθε μία και εξηγώντας γιατί αγαπούν τη δουλειά του εκάστοτε δημιουργού. Στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι να αποδείξει ότι τα ντοκιμαντέρ μπορούν να είναι εξίσου συναρπαστικά με τις προσωπικότητες που απαθανατίζουν, ξεπερνώντας τους περιορισμούς ενός συμβατικού πορτρέτου και εμπνέοντας τον θεατή να εξερευνήσει τα όρια της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η εκδήλωση θα συμπληρωθεί με την παρουσία της σκηνοθέτιδας Σόφι Φάινς – αδελφής των διάσημων ηθοποιών Ρέιφ και Τζόσεφ Φάινς – δημιουργού των επιτυχημένων ντοκιμαντέρ “The Pervert’s Guide to Cinema” (2006) και “The Pervert’s Guide to Ideology” (2012), με πρωταγωνιστή τον εκκεντρικό φιλόσοφο Σλάβοϊ Ζίζεκ.
image
Η αναγνωρισμένη κινηματογραφίστρια όχι μόνο θα παρουσιάσει την ταινία της “Χορταριασμένες Πόλεις / Over Your Cities Grass Will Grow” (2010, Αγγλία/Γαλλία/Ολλανδία) για τον Γερμανό εικαστικό Άνσελμ Κίφερ και τα μνημειωδών διαστάσεων έργα του, αλλά θα παραχωρήσει και ένα masterclass (στο Exile Room) πάνω στη σύζευξη της εικαστικής δημιουργίας και του ντοκιμαντέρ, καθώς και στον ρόλο της γυναίκας στον χώρο του non-fiction κινηματογράφου.

Ads

Οι ταινίες του αφιερώματος: «Art & Docs: Επίμονα Ταλέντα»

Η Ωραία κι ο Πυγμάχος (Cutie and the Boxer – 2013)
image
Υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ το 2014 και τιμημένη μεταξύ άλλων με το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς, το έργο “Η Ωραία κι ο Πυγμάχος / Cutie and the Boxer” (2013, ΗΠΑ) καταγράφει την ταραχώδη σχέση και τον αναπόφευκτο ανταγωνισμό ανάμεσα σε ένα ζευγάρι Ιαπώνων καλλιτεχνών, τον Ουσίο και τη Νορίκο Σινοχάρα.

Ρίχνοντας φως σε σαράντα χρόνια χαοτικού γαμήλιου βίου με αφετηρία τη Νέα Υόρκη των ’70s και σε μια ολόκληρη ζωή αφιερωμένη στην τέχνη, το φιλμ του Ζάκαρι Χάιντσερλινγκ είναι ένας ύμνος στην αγάπη, τη θυσία και την ατέρμονη αναζήτηση της προσωπικής έκφρασης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Art & Docs: Επίμονα Ταλέντα», παρουσιάζονται και τα ντοκιμαντέρ: “Ανακαλύπτοντας τη Βίβιαν Μάιερ / Finding Vivian Maier” (2013, ΗΠΑ) των Τζον Μαλούφ και Τσάρλι Σίσκελ, και “Ο Τιμ και ο Βερμέρ του / Tim’s Vermeer” (2013, ΗΠΑ) του Τέλερ. Πρόκειται για δύο από τις ομορφότερες δημιουργίες που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε πέρσι τον Μάρτιο στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το οποίο σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα:

Ανακαλύπτοντας τη Βίβιαν Μάιερ (Finding Vivian Maier –  2013)
image
Σαν ένα μυθιστόρημα μυστηρίου ξετυλίγεται το “Ανακαλύπτοντας τη Βίβιαν Μάιερ / Finding Vivian Maier” (2013, ΗΠΑ) των Τζον Μαλούφ και Τσάρλι Σίσκελ, ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το 2014.

Αντικείμενό του η αινιγματική γυναίκα Βίβιαν Μάιερ, μία άσημη και μυστικοπαθής Νεοϋορκέζα γκουβερνάντα, της οποίας το εκπληκτικό έργο – που περιλαμβάνει περισσότερα από 100.000 αρνητικά – ανακαλύφθηκε σχεδόν τυχαία μετά τον θάνατό της, μετατρέποντάς την σε μία από τις σημαντικότερες street photographers όλων των εποχών και συνθέτοντας ένα μοναδικό πορτρέτο της Αμερικής του 20ού αιώνα.

Ο Τιμ και ο Βερμέρ του (Tim’s Vermeer – 2013)
image
Ένα άλλο άλυτο μυστήριο επιχειρεί να διαλευκάνει το “Ο Τιμ και ο Βερμέρ του / Tim’s Vermeer” (2013, ΗΠΑ) του Τέλερ. Ουσιαστικά αναφέρεται στην εκπληκτική ικανότητα του Γιοχάνες Βερμέρ να αναπαράγει εικόνες με σχεδόν φωτορεαλιστική πιστότητα.

Ο Τιμ Τζένισον, ένας Τεξανός εφευρέτης, αποφασίζει να ξεσκεπάσει τα μυστικά του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου του 17ου αιώνα. Ο θεατής μαγεμένος, μετατρέπεται ουσιαστικά σε συνταξιδιώτης του έργου, το οποίο μας μεταφέρει σε μία εμμονική – και άξια θαυμασμού – αναζήτηση, η οποία διήρκεσε περισσότερα από πέντε χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό και συντελεί σ’ ένα από τα πιο απολαυστικά ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών, που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην μεγάλη οθόνη…

Εθνική Πινακοθήκη (National Gallery – 2014)
image
Για κάποιους είναι ο σημαντικότερος Αμερικανός ντοκιμαντερίστας. Κάτοχος δεκάδων βραβείων, ο Φρέντερικ Γουάισμαν (Titicut Follies, Domestic Violence) στρέφει αυτή τη φορά την κάμερά του στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου και εισβάλλει στα άδυτα ενός από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο. Αδιανόητα διεισδυτική και εξονυχιστική, η τελευταία του ταινία, “Εθνική Πινακοθήκη / National Gallery” (2014, ΗΠΑ/Γαλλία/Αγγλία), συλλαμβάνει με τον φακό του ανορθόδοξες ξεναγήσεις, φιλόδοξους curators, γραφειοκρατικούς κυκεώνες, επίπονες συντηρήσεις έργων τέχνης και μία παρέλαση αριστουργημάτων της ζωγραφικής όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί.

Το αποτέλεσμα είναι να συνθέσει μια σφαιρική και άκρως αποκαλυπτική σπουδή πάνω στη λειτουργία και τον ρόλο των μουσείων, την αξία της τέχνης, αλλά και τους πολλαπλούς τρόπους ερμηνείας της. Πρόκειται για ένα επικό ντοκιμαντέρ που πραγματοποίησε την πρεμιέρα του στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών, όπου και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

Στο Μυστήριο του Πικάσο (Le Mystère Picasso – 1956)
image
Πέρα όμως από τις ταινίες πρόσφατης παραγωγής, το πρόγραμμα περιέχει επίσης και δύο κλασικά – στο είδος τους – ντοκιμαντέρ. Στο “Μυστήριο του Πικάσο / Le Mystère Picasso” (1956, Γαλλία), ο Γάλλος μετρ του σασπένς Ανρί-Ζορζ Κλουζό (Οι Διαβολογυναίκες) μας προσκαλεί στο ατελιέ του Πάμπλο Πικάσο και καταγράφει τον σπουδαίο Ισπανό καλλιτέχνη εν ώρα εργασίας. Πρόκειται για ένα σπάνιο ντοκουμέντο που μας προσφέρει μία μοναδική «αδιάκριτη» ματιά στην πυρετώδη δημιουργική διεργασία μίας από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες της σύγχρονης τέχνης.

Crumb (1994)
image
Το “Crumb” (1994, ΗΠΑ) του Τέρι Ζούιγκοφ (Ghost World), αποτελεί ένα ιδιαιτέρως προσωπικό πορτρέτο του αμφιλεγόμενου και πρωτοπόρου underground κομίστα Ρόμπερτ Κραμπ και της εκκεντρικής οικογένειάς του. Ο λόγος για ένα από τα πιο εμβληματικά ντοκιμαντέρ των ’90s, το οποίο παρουσιάζεται σε μία επετειακή προβολή, είκοσι χρόνια μετά την πρεμιέρα του.

Παράλληλα με τις ταινίες που προαναφέραμε, οι γαργαλιστικές προσωπικότητες που θα γνωρίσουμε καλύτερα χάρη σε αυτό το πρωτότυπο αφιέρωμα περιλαμβάνουν ακόμα τον Βραζιλιάνο εικαστικό Βικ Μουνίς στο “Άγονη Γη / Waste Land” της Λούσι Γουόκερ (2010, Βραζιλία/Αγγλία), τον Γάλλο εικονογράφο και συγγραφέα Τόμι Άνγκερερ στο “Ο Φευγάτος Κύριος Άνγκερερ / Far Out Isn’t Far Enough: The Tomi Ungerer Story” του Μπραντ Μπέρνσταϊν (2012, ΗΠΑ), και τον avant-garde Αμερικανό κινηματογραφιστή, φωτογράφο και περφόρμερ Τζακ Σμιθ στο “Ο Τζακ Σμιθ και η Καταστροφή της Ατλαντίδας / Jack Smith and the Destruction of Atlantis” της Μέρι Τζόρνταν (2006, ΗΠΑ).

Συνολικά, δέκα πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ – πραγματικά έργα τέχνης θα προβληθούν σε μια εβδομάδα γεμάτη εκπλήξεις για κάθε φιλότεχνο / κινηματογραφόφιλο, από την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, έως και την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Exile Room, καθώς και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, όπου και θα πραγματοποιηθούν όλες οι προβολές του αφιερώματος. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης και θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα του ενδιαφέροντος αφιερώματος.

To αφιέρωμα «Art & Docs: Επίμονα Ταλέντα» διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.