Το νέο δημιούργημα του Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ, «Οδηγός Διαπλοκής», είναι μεν εντυπωσιακό, αλλά καθ’ όλα προβλέψιμο (βασίζεται σε πραγματική ιστορία), έχει ωστόσο έναν υπέροχο Κρίστιαν Μπέιλ, τον οποίο συνοδεύει επάξια μία εντυπωσιακή και άκρως αποκαλυπτική, Έιμι Άνταμς… Γιώργος Ρούσσος.
 
 
Η ταινία «Οδηγός Διαπλοκής» του Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ, μας ταξιδεύει στον σαγηνευτικό κόσμο ενός από τα πλέον παράξενα σκάνδαλα της δεκαετίας του ’70. Το φιλμ αφηγείται την ιστορία του πανούργου απατεώνα Ίρβιν Ρόζενφελντ (Κρίστιαν Μπέιλ), ο οποίος μαζί με την εξίσου γοητευτική και πολυμήχανη συνεταίρο του Σίντνεϊ Πρόσερ (Έιμι Άνταμς), αναγκάζεται να συνεργαστεί με έναν ιδιόμορφο πράκτορα του FBI, τον Ρίτσι ΝτιΜάσιο (Μπράντλεϊ Κούπερ).
 
Σκοπός τους είναι να παγιδεύσουν άλλους απατεώνες, μαφιόζους και πολιτικούς, που επιδίδονται σε μια σειρά από παράνομες δραστηριότητες. Ο ΝτιΜάσιο τους ωθεί στον κόσμο διαμεσολαβητών εξουσίας του Τζέρσεϊ και της Μαφία. Έναν κόσμο τόσο επικίνδυνο όσο και μαγευτικό, που παρασέρνει τους ήρωες μας.

image
 
Ο Τζέρεμι Ρένερ είναι ο Κάρμιν Πολίτο, ένας παθιασμένος, ανήσυχος, πολιτικός άρχοντας του Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος παγιδεύεται εν μέσω απατεώνων και Ομοσπονδιακών Πρακτόρων. Η απρόβλεπτη σύζυγος τού Ίρβινγκ, Ρόζαλιν (Τζένιφερ Λόρενς) ίσως είναι εκείνη που θα κινήσει τα νήματα και θα ανατρέψει τα πάντα, με την άστατη και απρόβλεπτη συμπεριφορά της.
 
Μία από τις πλέον αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, ο «Οδηγός Διαπλοκής» του Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ, αποτελεί ένα από τα βασικά φαβορί των επερχόμενων Όσκαρ και διαθέτει ένα από τα πιο εντυπωσιακό καστ που θα δούμε φέτος στις Κινηματογραφικές Αίθουσες.
 
Ήδη η ταινία του Ο’ Ράσελ, οδηγεί την κούρσα των υποψηφιοτήτων στις Χρυσές Σφαίρες, μαζί με το φιλμ «12 Χρόνια Σκλάβος» του Στιβ ΜακΚουίν, με το οποίο μοιράζονται από επτά υποψηφιότητες. Ενώ ήδη η Ένωση Κριτικών της Νέας Υόρκης, την έχει τιμήσει με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου και Β’ Γυναικείου Ρόλου. Παράλληλα ο «Οδηγός Διαπλοκής» έχει αποσπάσει και δέκα υποψηφιότητες στα φετινά βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, γνωστά κι ως BAFTA.

image
 
Ο τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ, ξανασυνεργάζετε στη νέα του ταινία, με τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές της προηγούμενης ταινίας του, «Οδηγός Αισιοδοξίας» του 2012, Μπράντλεϊ Κούπερ και Τζένιφερ Λόρενς. Μαζί τους οι δύο πρωταγωνιστές μίας ακόμη ταινία του Ο’ Ράσελ, ο Κρίστιαν Μπέιλ και η Έιμι Άνταμς, από το «The Fighter» του 2010. Στο καστ προστίθενται τόσο ο ανερχόμενος Τζέρεμι Ρένερ, όσο και ο βετεράνος Ρόμπερτ Ντε Νίρο (επίσης πρωταγωνιστούσε στον «Οδηγό Αισιοδοξίας»), σε έναν μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο.
 
Το φιλμ «Οδηγός Διαπλοκής» (American Hustle), σηματοδοτεί το τρίτο μέρος τού εξελιγμένου τρίπτυχου ταινιών του σκηνοθέτη Ντέιβιντ O’ Ράσελ. Αρχίζοντας από το «The Fighter», συνεχίζοντας με τον «Οδηγό Αισιοδοξίας» και προχωρώντας σε ένα ακόμη μεγαλύτερο και πρωτόγνωρο καμβά με το «Οδηγός Διαπλοκής», ο O’ Ράσελ επικεντρώνεται σε χαρακτήρες που προσπαθούν να αλλάξουν τη ζωή τους μέσα από τη διαδικασία του επαναπροσδιορισμού:
 
«Πρόκειται για ταινίες που αφορούν ανθρώπους η ζωή των οποίων δεν πήρε την τροπή που επιθυμούσαν ή προσδοκούσαν. Υπάρχει ακόμα κάτι αξιολάτρευτο μέσα τους βαθιά, αλλά είναι και θλιβεροί. Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, όχι μόνο στην τρίτη πράξη, εκτιμούν αυτό που είναι και το πώς θα μπορέσουν να αγαπήσουν ξανά τη ζωή. Αυτοί οι χαρακτήρες έχουν την αίσθηση του ποιους πλήγωσαν και αναρωτιούνται όχι μόνο για το τι θα κάνουν, αλλά πώς θα νοιαστούν και πάλι για τη ζωή, πώς θα ερωτευθούν ξανά. Είναι σημαντικό για μένα το ότι είναι άνθρωποι με πάθος, που αγαπούν ή αγάπησαν τη ζωή με κάποιους συγκεκριμένους τρόπους. Είναι επίσης σημαντικό για μένα  η επιμονή τους, το πώς περνάνε στην άλλη όχθη, ταπεινώνονται αλλά η αγάπη τους μένει ανέπαφη ή ανανεώνεται. Δεν είναι κοινότοπο λοιπόν όταν λέει ο Ίρβινγκ, ότι τα έζησαν όλα».

image
 
Στον πυρήνα της ταινίας βρίσκεται μια δυνατή ιστορία αγάπης ανάμεσα στον Ίρβινγκ Ρόζενφελντ (Κρίστιαν Μπέιλ) και τη Σίντνεϊ Πόρτερ (Έιμι Άνταμς). Δύο αδελφές ψυχές και συνεργάτες.
 
«Η ερωτική σχέση τους δίνει μια ξεχωριστή δύναμη, που όποιος ερωτεύτηκε μπορεί να επιβεβαιώσει» λέει ο Ράσελ και συνεχίζει: «Όταν είσαι ερωτευμένος, νιώθεις ότι είσαι υπεράνω, κάτι θεϊκό σού συμβαίνει. Κατά τη γνώμη μου, το πρώτο μέρος της επικοινωνεί το πώς αυτοί οι δύο ερωτεύτηκαν, πόσο ξεχωριστά είναι τα αισθήματά τους, πόσο πολύ αγαπούν τη ζωή τους – ότι η απόλαυση ήταν το παν. Ερωτευόμαστε και οι ίδιοι το πάθος τους για τη ζωή. Και τότε, αρχίζουν τα προβλήματα. Θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους για να επιβιώσουν – και όταν το καταφέρουν, τι απογίνεται η αγάπη τους;»
 
Τι είναι όμως στην πραγματικότητα το φιλμ «Οδηγός Διαπλοκής»; Μία ταινία εποχής, μία ιδιόμορφη ιστορία αγάπης ή ένα ταξίδι στη δεκαετία του ’70 στην Αμερική, με τη νομιμοποίηση των καζίνο από την πολιτεία και τον ρόλο της Μαφίας, που ελέγχει τα πάντα στο παρασκήνιο; Στην ουσία πρόκειται για μια αισθηματική ταινία. Ο Ο’ Ράσελ αναφέρει συγκεκριμένα:

«Είναι για το ρομάντζο  ανάμεσα στον Ίρβινγκ και τη Σίντνεϊ και το σύντομο ρομάντζο ανάμεσα στον Ρίτσι και τη Σίντνεϊ και του φευγαλέου ρομάντζου ενός γάμου που πεθαίνει ανάμεσα στον Ίρβινγκ και τη Ρόζαλιν. Είναι για τη φιλία ανάμεσα στον Ίρβινγκ και τον Κάρμιν και τον γάμο του Κάρμιν με την Ντόλι. Και φυσικά, η τέχνη της κομπίνας του Ίρβινγκ αποτελεί ένα ρομάντζο με ποικίλους τρόπους – έχει την ικανότητα να γοητεύει, να κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν, να επιθυμούν, να ονειρεύονται

image
 
Η ταινία «Οδηγός Διαπλοκής» (American Hustle) άρχισε να υλοποιείται, όταν ο σεναριογράφος Έρικ Γουόρεν Σίνγκερ, πλησίασε τον Ρόβεν και τον Σακλ για να φτιάξουν μία ταινία για την Atlas Entertainment με θέμα το Σκάνδαλο Abscam, γράφοντας ένα σενάριο που κέρδισε μια θέση στο Black List. Όταν οι παραγωγοί Ρόβεν και Σακλ έφεραν το πρότζεκτ στον Ο’ Ράσελ, εκείνος πρότεινε μια νέα προσέγγιση, να απομακρυνθεί από το σκάνδαλο και να επικεντρωθεί στις προσωπικές αναμνήσεις, στα αισθήματα και στη φαντασία του για να δημιουργήσει μία ταινία χαρακτήρων.
 
Το πραγματικό σκάνδαλο Abscam ξεκίνησε ως επιχείρηση του FBI. Αφορούσε στο οικονομικό έγκλημα και κατά συνέπεια στην πολιτική διαφθορά. Οι Ομοσπονδιακοί Τζον Γκουντ και Άντονι Αμορόσο συνεργάστηκαν με έναν απατεώνα, τον Μελ Γουέινμπεργκ, σε μια αστυνομική επιχείρηση. Ο Γουέινμπεργκ και το FBI δημιούργησε μια πλασματική εταιρεία, με επικεφαλής έναν δήθεν Άραβα Σεΐχη, προκειμένου να δωροδοκεί αξιωματούχους με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες.

image
 
Ο Γουέινμπεργκ έγινε ο βασικός μάρτυρας στις υποθέσεις του FBI κατά έξι μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, κι ενός γερουσιαστή. Όλοι τους καταδικάστηκαν με διάφορες κατηγορίες για το επίμαχο σκάνδαλο. Επιπλέον, καταδικάστηκαν και άλλοι τοπικοί άρχοντες, συμπεριλαμβανομένου και του δημάρχου του Κάμντεν, στο Νιού Τζέρσεϊ.
 
Ένα από τα χαρακτηριστικά των ταινιών του Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ είναι το γεγονός ότι καταφέρνει να αποσπάσει από τους ηθοποιούς του τα μέγιστα και να τους οδηγήσει έτσι στις σημαντικότερες διακρίσεις στην καριέρα τους.
 
Στο «The Fighter» του 2010, η Έιμι Άνταμς, ο Κρίστοφερ Μπέιλ και η Μελίσα Λίο προτάθηκαν για Όσκαρ, ενώ ο Μπέιλ και η Λίο το κέρδισαν. Στον «Οδηγό Αισιοδοξίας» (Silver Linings Playbook), τέσσερις ηθοποιοί, ο Μπράντλεϊ Κούπερ, η Τζένιφερ Λόρενς, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και η Τζάκι Γουίβερ, προτάθηκαν για Όσκαρ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενώ η Λόρενς κέρδισε το Όσκαρ για την ερμηνεία της. 

image
 
Στο “American Hustle” λοιπόν, ο Ο’ Ράσελ φέρνει κοντά δύο βραβευμένους με Όσκαρ και δύο προτεινόμενους για Όσκαρ ηθοποιούς, τους οποίους και γνωρίζει καλά, από τις προηγούμενες δημιουργίες του. Ενώ παράλληλα συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Τζέρεμι Ρέννερ, ο οποίος επίσης έχει προταθεί δύο φορές για Όσκαρ, στις ταινίες “The Hurt Locker” (2008) της Kathryn Bigelow και “The Town” (2010) του Ben Affleck.
 
Το φιλμ επικεντρώνει στον Ίρβινγκ Ρόζενφελντ, έναν κομπιναδόρο ο οποίος βρίσκει έναν τρόπο  να αλλάξει τη ζωή του όταν συναντά την Σίντνεϊ Πρόσερ, η οποία τον σαγηνεύει με τη γοητεία και την αυτοπεποίθησή της. Η Σίντνεϊ γίνεται συνεργάτιδά του και ερωμένη του και η επιχείρησή τους ανθεί. Όταν όμως, ο Ίρβινγκ και η Σίντνεϊ πιάνονται σε μια απάτη, ο ομοσπονδιακός πράκτορας Ρίτσι ΝτιΜάσιο τους αναγκάζει να δουλέψουν για εκείνον, κινώντας τα νήματα προκειμένου να συλλάβει διεφθαρμένους πολιτικούς άρχοντες.
 
Αρχίζουν από τον Κάρμιν Πολίτο, έναν πολιτικό που προσπαθεί να αναμορφώσει το Ατλάντικ Σίτι και να φέρει οικονομική άνοδο στους ανθρώπους που αγαπά, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεργαστεί με έναν ασυνήθιστο επενδυτή. Ο ΝτιΜάσιο γρήγορα αποπλανείται από τον λαμπρό κόσμο του Ίρβινγκ και της Σίντνεϊ και δράττεται της ευκαιρίας να γίνει αυτός που θα ήθελε να είναι. Στο μεταξύ, η σύζυγος τού Ίρβινγκ, Ρόζαλιν, μια εκμεταλλεύτρια αλλοπαρμένη, είναι το ισχυρό χαρτί, της οποίας οι συναισθηματικοί δεσμοί με τον Ίρβινγκ μπορούν να τους αφανίσουν όλους.


 
Ο Κρίστιαν Μπέιλ ενώνει τις δυνάμεις του και πάλι με τον Ο’ Ράσελ στον ρόλο του Ίρβινγκ Ρόζενφελντ, έναν ρομαντικό απατεώνα. Η ερμηνεία του είναι απολαυστική, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά τόσο το ταλέντο του στο να διεισδύει στον ήρωα που ενσαρκώνει, όσο και γιατί θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς της γενιάς του.
 
Αντίθετα ο Μπράντλεϊ Κούπερ δε φαίνεται ότι μπορεί να ακολουθήσει τον Μπέιλ σε αυτά τα επίπεδα, οπότε και μοιραία, επιβιώνει στη σκιά του. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με την Τζένιφερ Λόρενς, αλλά τη σώζει τόσο η κινησιολογία της, όσο και το γεγονός ότι ο ρόλος της, μέσα στην αθωότητα και την ελαφρότητα του, είναι ο καταλύτης για την εξέλιξη της ιστορίας μας.

image
 
Τέλος θα ήταν αδικία να κλείσουμε το παρών κείμενο, χωρίς να αναφερθούμε στην ευχάριστη έκπληξη του φιλμ, που ακούει στο όνομα, Έιμι Άνταμς. Η χαριτωμένη ηθοποιός, έχει στο παρελθόν πρωταγωνιστήσει σε σπουδαίες ταινιες όπως: Junebug του 2005, Doubt του 2008, The Fighter του 2010 και The Master του 2012. Για όλες αυτές τις ερμηνείες η Άνταμς έχει αποσπάσει αντίστοιχα τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ, αλλά όλες στην κατηγορία ‘Β Γυναικείας Ερμηνείας.
 
Εδώ η Έιμι Άνταμς, (που φαίνεται φέτος ότι είναι η χρονιά της καθώς πρωταγωνιστεί και στο πολυαναμενόμενο “Her” του Spike Jonze), έχει μία πρώτη τάξεως ευκαιρία να μας αποδείξει για το τι είναι ικανή να κάνει και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από θετικό. Εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η χημεία της με τον Κρίστιαν Μπέιλ είναι ιδανική, κάτι που είχαμε εξάλλου ξαναδεί και στο “The Fighter”, η Άνταμς φαίνεται κυριολεκτικά ανανεωμένη χαρίζοντας μας ίσως την καλύτερη ερμηνεία, στην μέχρι τώρα καριέρα της.
 
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική στον ρόλο της η Έιμι Άνταμς, καταφέρνει να κερδίσει τα εύσημα που της αναλογούν και να σταθεί επάξια απέναντι σε ένα εντυπωσιακό καστ. Ήδη πάντως η  Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Λος Άντζελες, αξιολογώντας την ερμηνείας της στην ταινία “American Hustle”, την έχει επιβραβεύσει με μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, στην κατηγορία ‘Α Γυναικεία Ερμηνεία σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ και έπεται συνέχεια…
 
Η ταινία παρουσιάζει επίσης δυνατές ερμηνείες από αρκετούς ηθοποιούς σε δευτερεύοντες ρόλους, με τον Λούις Σι Κέι ως προϊστάμενο του Κούπερ, τον Στόνταρντ Θόρσεν, τον Μάικλ Πένια ως πράκτορα του FBI, τον Πάκο Χερνάντεζ, ο οποίος ποζάρει ως δήθεν Σεΐχης Αμντουλάχ, τον Αλεσάντρο Νιβόλα ως Άντονι Αμάντο, Ειδικό Ανακριτή, τον Τζακ Χάσον ως Πιτ Μουσέιν, έναν μαφιόζο που ενδιαφέρεται για το Ατλάντικ Σίτι και την Ελίζαμπεθ Ρομ, ως Ντόλι, τη σύζυγο του Πολίτο.


 
Έτος: 2013 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 138 λεπτά | Σκηνοθεσία: David O. Russell | Σενάριο: David O. Russell, Eric Singer | Παίζουν: Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence