Οι υποψηφιότητες για τα φετινά βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τα γνωστά σε όλους BAFTA, ανακοινώθηκαν σήμερα, δίνοντας το δικό τους στίγμα στην προοσκαρική κούρσα της χρονιάς. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Το επιστημονικής φαντασίας φιλμ “Gravity” του Αλφόνσο Κουαρόν, οδηγεί τη φετινή κούρσα με έντεκα υποψηφιότητες.

image
 
Η Ράιαν Στόουν (Σάντρα Μπούλοκ), μια λαμπρή ιατρική μηχανικός στο πρώτο της διαστημικό ταξίδι, συνοδεύεται από τον βετεράνο αστροναύτη Ματ Κοβάλσκι (Τζορτζ Κλούνεϊ), στο τιμόνι της τελευταίας του πτήσης, πριν τη συνταξιοδότηση. Αλλά σ’ ένα φαινομενικά συνηθισμένο διαστημικό περίπατο, επέρχεται η καταστροφή.
 
Το διαστημικό λεωφορείο καταστρέφεται, αφήνοντας τους Στόουν και Κοβάλσκι ολομόναχους – δεμένους μόνο μεταξύ τους, να στροβιλίζονται στο απέραντο σκοτάδι του διαστήματος. Η εκκωφαντική σιωπή τους δείχνει πως έχουν χάσει κάθε επαφή με την γη και μαζί κάθε πιθανότητα διάσωσης. Θα πρέπει να ταξιδέψουν έτσι χωρίς βαρύτητα σε διαδοχικούς διαστημικούς σταθμούς με σκοπό να επιστρέψουν πίσω στην γη.
 

Ακολουθούν με δέκα υποψηφιότητες τα “12 Years a Slave” και “American Hustle”. Πρόκειται ακριβώς για τις δύο ταινίες που οδηγούν τη φετινή κούρσα και στις Χρυσές Σφαίρες, με εφτά υποψηφιότητες η κάθε μία.


image
 
Το «12 Years a Slave» του Στιβ ΜακΚουίν, μας μεταφέρει στο προ-εμφυλιακό τοπίο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο Νεοϋορκέζος Σόλομον Νόρθαπ (Τσιούιτελ Ιτζίοφορ) ζει ως ελεύθερος Αμερικανός πολίτης. Παρότι καλλιεργημένος οικογενειάρχης και ταλαντούχος μουσικός, ο Σόλομον έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Το χρώμα του δέρματός του δεν είναι συμβατό με εκείνο της καθεστηκυίας τάξης…
 
Αυτό το γεγονός έχει σαν αποτέλεσμα, η μοίρα να του επιφυλάξει μια αρκετά απρόβλεπτη, όσο και δυσάρεστη έκπληξη. Ο Νόρθαπ απαγάγεται και πωλείται ως σκλάβος στον οπισθοδρομικό Νότο, αντιμετωπίζοντας τη βιαιότητα μιας πολωμένης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που παρουσιάζεται προσωποποιημένη μέσα από τα μάτια ενός σκληρού, δυνάστη σωματέμπορου, τον οποίον υποδύεται πειστικότατα ο Μάικλ Φασμπέντερ.
 
Διατηρώντας την πίστη του στην ανθρωπιά και στην εγγενή καλοσύνη του κόσμου, ο Σόλομον δεν χάνει ποτέ την ελπίδα και το κουράγιο του για δικαιοσύνη. Παρόλο που η μοίρα του μοιάζει απόλυτα καταδικασμένη, ο ίδιος κοιμάται και ξυπνά αναζητώντας το άρωμα της χαμένης ελευθερίας.


 
Όσο για το «American Hustle» (Οδηγός Διαπλοκής) του Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ, το τάιμινγκ είναι ιδανικό, καθώς η ταινία κυκλοφορεί από αύριο Πέμπτη 9 Ιανουαρίου (θα υπάρξει αναλυτική Κριτική) στις Κινηματογραφικές Αίθουσες.

image
 
Η ταινία μας ταξιδεύει στον σαγηνευτικό κόσμο ενός από τα πλέον παράξενα σκάνδαλα της δεκαετίας του ’70. Το φιλμ αφηγείται την ιστορία του πανούργου απατεώνα Ίρβιν Ρόζενφελντ (Κρίστιαν Μπέιλ), ο οποίος μαζί με την εξίσου γοητευτική και πολυμήχανη συνεταίρο του Σίντνεϊ Πρόσερ (Έιμι Άνταμς), αναγκάζεται να συνεργαστεί με έναν ιδιόμορφο πράκτορα του FBI, τον Ρίτσι ΝτιΜάσιο (Μπράντλεϊ Κούπερ).
 
Σκοπός τους είναι να παγιδεύσουν άλλους απατεώνες, μαφιόζους και πολιτικούς, που επιδίδονται σε μια σειρά από παράνομες δραστηριότητες. Ο ΝτιΜάσιο τους ωθεί στον κόσμο διαμεσολαβητών εξουσίας του Τζέρσεϊ και της Μαφία. Έναν κόσμο τόσο επικίνδυνο όσο και μαγευτικό, που παρασέρνει τους ήρωες μας.
 
Στο φιλμ ξεχωρίζει η ερμηνεία του Κρίστιαν Μπέιλ, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά τόσο το ταλέντο του στο να διεισδύει στον ήρωα που ενσαρκώνει, όσο και γιατί θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς της γενιάς του. Πολύ καλή και η παρουσία της Έιμι Άνταμς η οποία επιβραβεύεται και δικαίως με μία υποψηφιότητα από τη Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου στην κατηγορία ‘Α Γυναικείου ρόλου.


 
Ακολουθεί το επίσημο βίντεο της ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων από τη Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου, καθώς και η αναλυτική λίστα ανά κατηγορία, στις βασικές κατηγορίες:


 
Καλύτερης Ταινίας
12 Χρόνια Σκλάβος
Οδηγός Διαπλοκής
Captain Phillips
Gravity
Philomena
 
Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας
Gravity
Mandela: Long Walk to Freedom
Philomena
Rush
Saving Mr Banks
The Selfish Giant
 
Σκηνοθεσίας
Αλφόνσο Κουαρόν (Gravity)
Στιβ ΜακΚουίν (12 Χρόνια Σκλάβος)
Ντέιβιντ Ο. Ράσελ (Οδηγός Διαπλοκής)
Πολ Γκρίνγκρας (Captain Phillips)
Μάρτιν Σκορσέζε (Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ)
 
Α’ Ανδρικού Ρόλου 
Κρίστιαν Μπέιλ (Οδηγός Διαπλοκής)
Μπρους Ντερν (Nebraska)
Λεονάρντο ΝτιΚάπριο (Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ)
Τσιγουετέλ Εζιοφόρ (12 Χρόνια Σκλάβος)
Τομ Χανκς (Captain Phillips)
 
Α’ Γυναικείου Ρόλου
Έιμι Ανταμς (Οδηγός Διαπλοκής)
Κέιτ Μπλάνσετ (Θλιμμένη Τζάσμιν)
Σάντρα Μπούλοκ (Gravity)
Τζούνι Ντεντς (Philomena)
Έμα Τόμσον (Saving Mr. Banks)
 
Οι νικητές των φετινών βραβείων BAFTA, γνωστών κι ως “Βρετανικών Όσκαρ”, θα ανακοινωθούν στις 16 Φεβρουαρίου, στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην Βασιλική Όπερα του Λονδίνου και θα παρουσιάσει ο ηθοποιός Stephen Fry.