Το Βραβείο LUX καθιερώθηκε το 2007, ως δείγμα δέσμευσης του Κοινοβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Κινηματογραφική βιομηχανία και τα δημιουργικά επιτεύγματά της. Και φέτος στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην μεγάλη οθόνη τις τρεις ταινίες – φιναλίστ του θεσμού, που διαγωνίζονται για τα Bραβεία LUX του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου. Πρόκειται για τρεις ιδιαίτερες και σπουδαίες δημιουργίες που θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ από την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, έως και την Πέμπτη 6 του μηνός.

Ads

Το 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, διεξάγεται φέτος από την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή  09 Νοεμβρίου. Οι βασικοί χώροι διεξαγωγής του είναι η ιστορική έδρα του θεσμού, το Ολύμπιον και ο Παύλος Ζάννας, καθώς και οι τέσσερις Αίθουσες του Λιμανιού: Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα. Το Tvxs.gr είναι και φέτος παρών στο σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός της χώρας και καθημερινά σας μεταφέρουμε τα νέα αλλά και τις προτάσεις μας για το Φεστιβάλ.
image
Η θέσπιση του Βραβείου LUX αποτελεί μία πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι τρεις ταινίες είναι:

  • «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι (Πολωνία – 2013)
  • «Τα Κορίτσια» της Σελίν Σιαμά (Γαλλία – 2014)
  • «Ταξικός Εχθρός» του Ροκ Μπίτσεκ (Σλοβενία – 2013)

Θυμίζουμε ότι πέρσι οι τρεις ταινίες – φιναλίστ του θεσμού, τις οποίες είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, ήταν οι εξής:

Η ταινία «Ραγισμένα Όνειρα» (The Broken Circle Breakdown) του Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν από το Βέλγιο κατέκτησε πέρσι το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι φέτος, όπως ανακοινώθηκε τον Ιούλιο κατά τη διάρκεια του 49ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, η ταινία «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, ήταν αρχικά ανάμεσα στις πρώτες δέκα υποψήφιες ταινίες για το βραβείο Lux του έτους 2014.
image
Tο βραβείο LUX, που ιδρύθηκε το 2007, είναι το κινηματογραφικό βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επιδιώκει δύο κύριους στόχους. Να στρέφει τα φώτα στη δημόσια συζήτηση για την Ευρώπη, καθώς και να υποστηρίζει την κυκλοφορία των ευρωπαϊκών συμπαραγωγών στο εσωτερικό της Ένωσης.
image
Πράγματι, η διανομή είναι «η αχίλλειος πτέρνα» του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, κωλυόμενη από τις διαφορετικές γλώσσες που μιλιούνται. Το βραβείο LUX στοχεύει να υπερκεράσει το γλωσσικό εμπόδιο. Μέσα από το βραβείο LUX, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την πολιτιστική πολυμορφία και βοηθά στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των Ευρωπαίων.
image
Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνονται προβολές των τριών ταινιών του επίσημου Διαγωνισμού Βραβείου LUX στις 28 χώρες της Ευρώπης κατά την ίδια χρονική περίοδο, το φθινόπωρο του 2014. Για τις ημέρες αυτές, στο πλαίσιο του βραβείου LUX, οι τρεις ταινίες του διαγωνισμού υποτιτλίζονται στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ads

Στόχος είναι να κοινοποιηθεί η ποικιλομορφία και ο πλούτος του ευρωπαϊκού κινηματογράφου σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό Ευρωπαίων πολιτών και να γίνει συζήτηση για τα θέματα που πραγματεύονται οι ταινίες του βραβείου LUX 2014. Τα θέματα των ταινιών αυτών είναι κοινά για όλους μας, λένε τις ιστορίες μας, αγγίζουν τα συναισθήματά μας και θέτουν κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας.
image
Οι ταινίες επιλέγονται από μια ομάδα επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας που αποτελούν την επιτροπή επιλογής. Οι τρεις ταινίες του επίσημου διαγωνισμού είναι το αποτέλεσμα της επιτροπής επιλογής. Ο νικητής επιλέγεται και βραβεύεται από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Φέτος η βράβευση γίνεται στις 17 Δεκεμβρίου.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, σημαντική είναι και η συμμετοχή του κοινό καθώς η γνώμη του, είναι η ψήφος του. Οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν την ταινία της προτίμησής του στην ιστοσελίδα luxprize.eu ή στη σελίδα του θεσμού στο facebook.
image
Το αποτέλεσμα της γνώμης του κοινού θα ανακοινωθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι, τον Ιούλιο του 2015. Με τον τρόπο αυτό, κλείνει συμβολικά η τρέχουσα χρονιά του Βραβείου LUX και δίνει τη σκυτάλη στο επόμενο, με την παρουσίαση των 10 νέων ταινιών της Επίσημης Επιλογής για το 2015.
image
Λίγα λόγια για τις τρεις ταινίες – φιναλίστ του θεσμού, που διαγωνίζονται για τα Bραβεία LUX του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2014:

«Ταξικός Εχθρός» του Ροκ Μπίτσεκ (Σλοβενία – 2013)
Τρίτη 4 Νοεμβρίου στις 15:00

Αίθουσα: Τζον Κασσαβέτης
image
Η ιστορία πίσω από το φιλμ «Ταξικός Εχθρός» (Class Enemy) βασίζεται σε μία πραγματική εμπειρία του 28χρονου σκηνοθέτη της ταινίας. Στα τελευταία χρόνια του λυκείου, μία συμμαθήτριά του αυτοκτόνησε, γεγονός που οδήγησε τους μαθητές να επαναστατήσουν ενάντια στο σχολικό σύστημα και στους καθηγητές.

Η ταινία «Class Enemy», είναι η πρώτη μεγάλου μήκους του Σλοβένου σκηνοθέτη Ροκ Μπίτσεκ (Rok Bicek), η οποία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της πέρσι τον Σεπτέμβριο στο 70ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, κερδίζοντας το βραβείο καλύτερης ταινίας στην κατηγορία, Best Film (International Film Critics Week).
image
Στη χώρα μας είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το φιλμ «Ταξικός Εχθρός» του Ροκ Μπίτσεκ (Σλοβενία – 2013), πέρσι τον Νοέμβριο στο πλαίσιο του 26ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Μία καλή ταινία και παράλληλα μία ενδιαφέρουσα σπουδή με κεντρικό άξονα τη σχολική βία. Το φιλμ συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ όπου και βραβεύτηκε με το Βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI) το οποίο έχει μετονομαστεί σε «Βραβείο στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου».

«Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι (Πολωνία – 2013)
Τετάρτη 5 Νοεμβρίου στις 15:00

Αίθουσα: Τζον Κασσαβέτης
image
Βρισκόμαστε στην Πολωνία του 1962. Η Άννα (Αγκάτα Τσεμπουκόφσκα / Agata Trzebuchowska), μία ορφανή μαθητευόμενη καλόγρια μεγαλώνει στο μοναστήρι. Όταν πια έχει έρθει ο καιρός να ορκιστεί και επίσημα καλόγρια, η Ηγουμένη την ενημερώνει ότι θα πρέπει πρώτα να συναντήσει το μόνο εν ζωή συγγενικό της πρόσωπο, δηλαδή την θεία της Wanda.

Έναν χρόνο μετά την ελληνική της πρεμιέρα στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, μία από τις καλύτερες ταινίες της σεζόν κάνει την εμφάνιση της στις Κινηματογραφικές Αίθουσες. Ο λόγος για την ταινία «Ida» του Πολωνού δημιουργού Πάβελ Παβλικόφσκι, που με εντυπωσιακή ασπρόμαυρη φωτογραφία και δύο υπέροχες ερμηνείες από την Αγκάτα Τσεμπουκόφσκα (Agata Trzebuchowska) στο ντεμπούτο της και την έμπειρη Αγκάτα Κούλεζα (Agata Kulesza), μας παρουσιάζουν ένα συγκλονιστικό, κοινωνικό δράμα με φόντο τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
image
Κατά μία υπέροχη σύμπτωση η ταινία «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι θα προβληθεί και στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, όντας μία από τις τρεις φιναλίστ δημιουργίες για τα Βραβεία LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις Κινηματογραφικές Αίθουσες το φιλμ προβάλλεται από την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου σε διανομή της Strada Films.

«Τα Κορίτσια» της Σελίν Σιαμά (Γαλλία – 2014)
Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στις 14:45

Αίθουσα: Τζον Κασσαβέτης
image
Καταπιεσμένη από το οικογενειακό της περιβάλλον, τις αδιέξοδες προοπτικές του σχολείου και το «νόμο» που έχουν επιβάλει τα αγόρια στη γειτονιά, η Μαριέμ ξεκινά μια νέα ζωή μετά τη συνάντηση της με μια ομάδα από τρία κορίτσια με ελεύθερο πνεύμα. Αλλάζει το όνομά της, κώδικα ντυσίματος και παρατάει το σχολείο για να γίνει αποδεκτή στη συμμορία, ελπίζοντας ότι αυτό θα είναι ένας τρόπος για την ελευθερία, ένας δρόμος που θα την οδηγήσει έξω από το γκέτο…

Η Σελίν Σιαμά, τρία χρόνια μετά το υπέροχο φιλμ «Αγοροκόριτσο» Tomboy – 2011) επιστρέφει με τη νέα της δημιουργία όπου αυτή τη φορά ασχολείται με τη συγκρότηση της γυναικείας ταυτότητας μέσα σ’ ένα ασφυκτικό πλαίσιο κοινωνικής πίεσης, περιορισμών και ταμπού. Το φιλμ αναδεικνύει τον κεντρικό ρόλο του παιχνιδιού με την «εικόνα» και με την ταυτότητα, θέτοντας στον θεατή το ερώτημα της νεότητας μέσα από την πολιτική πραγματικότητας της σύγχρονης Γαλλίας.

Η ταινία προβλήθηκε τον Μάιο στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, στο Φεστιβάλ των Καννών. Στη συνέχεια το φιλμ «Τα Κορίτσια» (Girlhood) της Σελίν Σιαμά (Γαλλία – 2014) προβλήθηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας και του Τορόντο, ενώ παρουσιάστηκε και στο επίσημο διαγωνιστικό του 58ου BFI London Film Festival. Η ταινία που πραγματοποιεί την ελληνική της πρεμιέρα στο 55ο Φ.Κ.Θ. έχει ήδη πάρει διανομή και θα κυκλοφορήσει στις Κινηματογραφικές Αίθουσες τον χειμώνα από την Weird Wave.

Τέλος, αξίζει να σημείωσουμε ότι την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου για τα Bραβεία LUX του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το παρών θα δώσει και η πρωταγωνιστρία της ταινίας «Τα Κορίτσια» (Girlhood), Καριτζά Τουρέ.

Το 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, διεξάγεται φέτος από την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή  09 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι και φέτος παρών στο σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός της χώρας και καθημερινά σας μεταφέρουμε τα νέα αλλά και τις προτάσεις μας για το Φεστιβάλ.