Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του 49ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, η ταινία «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, είναι ανάμεσα στις πρώτες δέκα υποψήφιες ταινίες για το βραβείο Lux του έτους 2014. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η φετινή επιλογή των ταινιών έγινε με το σκεπτικό να αναδειχθεί ο πλούτος, η ποικιλία και η υπεροχή του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Ads

Η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα «Xenia», σε σενάριο του ίδιουπου συμμετείχε στο 67ο Φεστιβάλ Καννών αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές – αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του αδερφού του, Οδυσσέα, 16 και 18 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι μετά τον θάνατο της Αλβανής μητέρας τους, ξεκινούν ένα ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρουν τον Έλληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά.

image

Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, τα δύο αδέρφια είναι αποφασισμένα να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και να συμμετάσχουν σ’ ένα τηλεοπτικό talent show που πιστεύουν ότι θα τους εξασφαλίσει μία καλύτερη ζωή.

Ads

image

Η ταινία είναι παραγωγή της 100% Synthetic Films ΕΠΕ και της Wrong Men, σε συμπαραγωγή των MPM Films, Entre Chien et Loup, Arte France Cinema, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΝΕΡΙΤ ΑΕ, NOVA, με τη συμμετοχή των Arte France, Aide Au Cinemas du Monde, CNC Institut Francais και με την υποστήριξη των Eurimages, Media Programme, Κέντρο Κινηματογράφου της Federation Wallonie Bruxelles, Formovies. Τη διεθνή διανομή και τις πωλήσεις της ταινίας έχει αναλάβει η Pyramide Distribution ενώ η ελληνική διανομή ανήκει στη Feelgood Entertainment.

image

Η θέσπιση του Βραβείου LUX αποτελεί μία πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το βραβείο LUX καθιερώθηκε το 2007, ως δείγμα δέσμευσης του Κοινοβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Κινηματογραφική βιομηχανία και τα δημιουργικά επιτεύγματά της.

 

Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του 49ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι – το οποίο ολοκληρώνεται το Σάββατο 12 Ιουλίου και φέτος φιλοξενεί στο πρόγραμμά του αρκετές και ιδιαίτερα αξιόλογες ελληνικές δημιουργίες –  ανακοινώθηκαν οι δέκα ταινίες που θα διεκδικήσουν το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι δέκα ταινίες που επιλέχθηκαν φέτος, είναι ένας συνδυασμός ποιότητας ειδών, ιστοριών, καλλιτεχνικών προσεγγίσεων, μηνυμάτων και συναισθημάτων που μας ταξιδεύουν σε πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη.

 

Από το αρχικό σύνολο των δέκα ταινιών, οι τρεις που θα επιλεγούν, θα προβληθούν στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποτιτλισμένες στις 24 επίσημες ευρωπαϊκές γλώσσες.  Η ανακοίνωση της τελικής τριάδας θα γίνει στη Ρώμη στα τέλη του μήνα Ιουλίου, κατά τη διάρκεια  της Συνέντευξης Τύπου του 71ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας.

 

Το βραβείο  της νικητήριας ταινίας, θα απονεμηθεί στις 17 Δεκέμβρη στο Στρασβούργο. Η ταινία που θα κερδίσει θα προσαρμοστεί και για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.

Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν οι ταινίες «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη και η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου, ήταν υποψήφιες για το συγκεκριμένο βραβείο.

image

Τα τελευταία χρόνια έχουμε την δυνατότητα να απολαύσουμε τις τρεις φιναλίστ δημιουργίες στη χώρα μας στο πλαίσιο του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Πέρσι οι τρεις φιναλίστ του σχετικού βραβείου ήταν οι ταινίες: «Μέλι» (Honey) της Βαλέρια Γκολίνο (Ιταλία), «Ο Εγωιστής Γίγαντας» (The Selfish Giant) της Κλίο Μπάρναρντ (Clio Barnard – Μεγ. Βρετανία) και βέβαια το υπέροχο φιλμ «Ραγισμένα Όνειρα» (The Broken Circle Breakdown) του Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν από το Βέλγιο, το οποίο και κατέκτησε το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2013.

image

Αναλυτικά οι 10 ταινίες που θα διεκδικήσουν το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2014 είναι οι εξής:

  • «Bande de Filles» (Παρέα Κοριτσιών) της Σελίνα Σιαμά (Γαλλία)
  • «White God» (Λευκός Θεός) του Κορνέλ Μουντρούσκο (Ουγγαρία, Γερμανία, Σουηδία)
  • «Hermosa Juventud» (Όμορφη Νεολαία) του Χάιμε Ροζάλες (Ισπανία)
  • «Ida» (‘Αιντα) του Πάβελ Παβλικόφσκι (Πολωνία)
  • «Stations of the Cross» (Ο Δρόμος του Σταυρού) του Ντίτριχ Μπρούγκεμαν (Γερμανία)
  • «Le Meraviglie» (Τα Θαύματα) της Αλίτσε Ρορβάχερ (Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία)
  • «Macondo» (Μακόντο) της Σουμπαντέ Μορτζάι (Αυστρία)
  • «Class Enemy» (Ταξικός Εχθρός) του Ροκ Βίτσεκ (Σλοβενία)
  • «Τurist» (Τουρίστας) του Ρούμπεν Οστλουντ (Σουηδία, Γαλλία)
  • «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα (Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο)