Η ταινία «Ραγισμένα Όνειρα» (The Broken Circle Breakdown) του Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν από το Βέλγιο κατέκτησε το φετινό Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μία υπέροχη δραματική κομεντί με μοναδικό Soundtrack, που αφηγείται τον τραγικό χαμό του παιδιού τους, όπως το βιώνει ένα νεαρό ζευγάρι. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
Παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο σκηνοθέτης Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν (Felix van Groeningen – φώτο) δήλωσε σχετικά: “το LUX είναι σημαντικό, σε κάνει να βλέπεις ταινίες που διαφορετικά δεν θα έβλεπες ποτέ”.
 
Η θέσπιση του βραβείου LUX αποτελεί μία πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το βραβείο LUX καθιερώθηκε το 2007, ως δείγμα δέσμευσης του Κοινοβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Κινηματογραφική βιομηχανία και τα δημιουργικά επιτεύγματά της.

image
 
Οι άλλες δύο πραγματικά υπέροχες ταινίες που διαγωνίστηκαν για το Βραβείο LUX ήταν: το «Μέλι» (Honey) της Βαλέρια Γκολίνο (Ιταλία) και “Ο Εγωιστής Γίγαντας” (The Selfish Giant) της Κλίο Μπάρναρντ (Clio Barnard – Μεγ. Βρετανία).
 
Μέσα από το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την πολιτιστική πολυμορφία και βοηθά στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των Ευρωπαίων. Το κοινό είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει την ταινία της προτίμησής του στην ιστοσελίδα luxprize.eu ή στην αντίστοιχη σελίδα στο facebook.

image
 
Φέτος και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και τις τρεις αξιόλογες υποψήφιες ταινίες για το βραβείο LUX. Κι αυτό διότι εντάχθηκαν στην ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» στο πλαίσιο του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
 
Μάλιστα η Βαλέρια Γκολίνο έδωσε φέτος το παρών στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο παρουσίας της ταινία της «Μέλι». Μαζί της ήταν: ο γνωστός Ιταλός ηθοποιός (και παραγωγός της ταινίας) Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, η ευρωβουλευτής Χρυσούλα Παλιαδέλη, η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κριτικός και θεωρητικός κινηματογράφου Μισέλ Δημόπουλος -μέλος της επιτροπής ειδικών που επιλέγουν τις υποψήφιες ταινίες για το βραβείο LUX – καθώς και ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

image
 
Το Tvxs.gr ήταν παρών στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα όμορφο κλίμα με την Βαλέρια Γκολίνο να κλέβει τις εντυπώσεις:
 
Στο «Ραγισμένα Όνειρα» ο Φλαμανδός σκηνοθέτης Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν, παρουσιάζει μία υπέροχη δραματική, ρομαντική και βαθιά συγκινητική ιστορία, με ενδιαφέρουσες θρησκευτικές προεκτάσεις. Αυτή είναι η τέταρτη μεγάλου μήκους δημιουργία του Βέλγου δημιουργού, ο οποίος μεταφέρει στον κινηματογράφο ένα δυνατό θεατρικό έργο, με όχημα ένα υπέροχο Soundtrack ήχους κάντρι.
 
Αναλυτική Κριτική και Παρουσίαση:
 
image
 
Συγχαίροντας το νικητή και τους φιναλίστ, ο πρόεδρος Σουλτς σημείωσε πως: “Διδάσκοντας το ποιοι είμαστε και ποιοι θα μπορούσαμε να γίνουμε, οι ευρωπαϊκές ταινίες βοηθούν στη δημιουργία ευρωπαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας. Εσείς οι δημιουργοί δε μας έχετε ανάγκη, αλλά εμείς οι πολιτικοί σας έχουμε ανάγκη γιατί ιστορίες και συναισθήματα γεννούν ταυτότητα και οι ευρωπαϊκές ταινίες στηρίζουν την Ευρώπη σαν κοινότητα”.

image
 
Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης σημείωσε ότι: “Είναι απίστευτη τιμή ότι οι ευρωβουλευτές διάλεξαν τη δική μου ταινία, την είδαν και την ψήφισαν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό το βραβείο LUX. Σε κάνει να δεις ταινίες που διαφορετικά δεν θα έβλεπες ποτέ. Βοηθά ταινίες να φθάσουν σε πολλές πολιτείες και χώρες και να τις δουν πολλοί. Άλλωστε κι εμείς γι αυτό τις φτιάχνουμε…”


 
Για την ιστορία να πούμε ότι το «Μέλι» (Honey) της Βαλέρια Γκολίνο (Ιταλία) κατέκτησε τη δεύτερη θέση, ενώ ο “Ο Εγωιστής Γίγαντας” (The Selfish Giant) της Κλίο Μπάρναρντ (Clio Barnard – Μεγ. Βρετανία) την τρίτη. Οι τρεις ταινίες – φιναλίστ του Βραβείου LUX αποκτούν αυτομάτως τη δυνατότητα δημιουργίας υποτίτλων για τις ταινίες τους σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια σειρά από προβολές στις συγκεκριμένες χώρες.