Το 26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου παρουσιάζει στο πλαίσιο του Διαγωνιστικού Τμήματος την ταινία «Class Enemy» του Σλοβένου σκηνοθέτη Rok Bicek. Μία ταινία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και έχει ως κεντρικό άξονα της, την αυτοκτονία μίας μαθήτριας… Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Η ιστορία πίσω από το Class Enemy βασίζεται σε μία πραγματική εμπειρία του 28χρονου σκηνοθέτη της ταινίας. Στα τελευταία χρόνια του λυκείου, μία συμμαθήτριά του αυτοκτόνησε, γεγονός που οδήγησε τους μαθητές να επαναστατήσουν ενάντια στο σχολικό σύστημα και στους καθηγητές.
 
Μία εβδομάδα αργότερα, τα πνεύματα ηρέμησαν. Οι μαθητές που είχαν ξεσηκωθεί, δεν είχαν συγκεκριμένο αντίπαλο, μιας και κανένας δεν μπορούσε να κατηγορηθεί για την αυτοκτονία της μαθήτριας. Ανάβοντας κεριά στο σχολείο ή σταματώντας μαθήματα, στη ουσία βρήκαν έναν τρόπο να εκτονώσουν την προσωπική τους οργή. Η εμπειρία αυτή βοήθησε τον Σλοβένο Rok Bicek να στήσει το σενάριο του και να αναπτύξει τους χαρακτήρες.

image
 
Ο ίδιος υποστηρίζει πως γράφοντας το σενάριο αυτό που τον ενδιέφερε δεν ήταν τόσο οι λόγοι που η κοπέλα αυτοκτόνησε, όσο οι σχέσεις ανάμεσα τους μαθητές, ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποίησαν μία τραγωδία για να αντιδράσουν και η ευκολία με την οποία  κατηγόρησαν τον καθηγητή. Βασική θεματική ήταν το πως μία σχολική τάξη ενώνεται γύρω από μία ιδέα και το πως όταν τα σχέδιά τους καταρρέουν, στρέφονται ο ένας ενάντια στον άλλο.
 
Αυτό άλλωστε συμβαίνει και με τις επαναστάσεις. Ένας κοινός εχθρός είναι απαραίτητος για να δημιουργηθεί μία ομάδα, αλλά όταν ο στόχος επιτευχθεί και ο εχθρός κατακτηθεί, η ομάδα διαλύεται. Έτσι λοιπόν, η ιστορία ενός αυστηρού καθηγητή και μίας τάξης που τον στοχοποιεί ως ηθικό αυτουργό της αυτοκτονίας μίας συμμαθήτριας, μέσα από την ματιά του Rok Bicek αποκτά ιδιαίτερες διαστάσεις.  

image
 
Ο χαρακτήρας του καθηγητή είναι εμπνευσμένος από τον καθηγητή μαθηματικών του σκηνοθέτη, έναν αυστηρό και απαιτητικό άνθρωπο ο οποίος ήταν μισητός ανάμεσα στους μαθητές, όπως ήταν αναμενόμενο. Οι χαρακτήρες των μαθητών δημιουργήθηκαν με δύο τρόπους. Πρώτων, από τους συμμαθητές του σκηνοθέτη και το πως ο ίδιος θυμάται και αναλύει τους χαρακτήρες τους και τις αντιδράσεις τους γύρω από το συγκεκριμένο γεγονός.
 
Και δεύτερον, από τους ίδιους τους ηθοποιούς, τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους από το σχολείο. Οι ηθοποιοί που στελέχωσαν την τάξη, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, επιλέχθηκαν βάσει του χαρακτήρα τους και του πόσο φυσικά μπορούσαν να ενσαρκώσουν τους ρόλους τους μπροστά στην κάμερα. Μάλιστα, οι περισσότεροι εμφανίστηκαν με τα δικά τους ρούχα και ελάχιστο μακιγιάζ.

image
 
Η ταινία «Class Enemy», είναι η πρώτη μεγάλου μήκους του Σλοβένου σκηνοθέτη Rok Bicek, η οποία μάλιστα προβλήθηκε τον Σεπτέμβριο στο 70ο Διεθνές Κινηματογραφικό Δεστιβάλ της Βενετίας, κερδίζοντας το βραβείο καλύτερης ταινίας στην κατηγορία, Best Film (International Film Critics Week).


 
Το φιλμ «Class Enemy» (Razredni sovraznik), παρουσίαζεται σήμερα Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 19:45 στον Κινηματογράφο Ιντεάλ στο πλαίσιο του 26ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και στο τμήμα του Διαγωνιστικού.
 
Το 26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ολοκληρώνεται την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου. Η Γενική Είσοδος στις προβολές του Φεστιβάλ είναι 5 ευρώ, ενώ διατίθεται και Κάρτα Διαρκείας 10 προβολών, αξίας 30 ευρώ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου δίνει φέτος τη δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες του προγράμματός του.

image
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του 26ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: www.panoramafest.org