Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για τη ζωή και τη σχέση που είχαν, αποκαλύπτει η Λάιζα Μπρέναν-Τζομπ για τον πάτερα της Στιβ Τζομπς, στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της «Small Fry».

Ads

Όπως αναφέρει η συγγραφέας, ο Στιβ Τζομπς είχε κόψει κάθε επαφή μας για δέκα ολόκληρα χρόνια και της ζήτησε συγγνώμη λίγες μέρες πριν πεθάνει.  «Δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα και στα e-mails μου και μόνο την τελευταία εβδομάδα μου αποκάλυψε ότι ο λόγος ήταν επειδή δεν τον είχα καλέσει την πρώτη μέρα που γράφτηκα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ», ανέφερε η Μπρέναν. Και όταν τον ρώτησε γιατί είχε αυτήν τη συμπεριφορά, εκείνος απάντησε ότι δεν είναι καλός στην επικοινωνία.

Η συγγραφέας αποκαλύπτοντας την παιδική της ηλικία, μας δίνει πληροφορίες που σοκάρουν, ενώ την ίδια στιγμή αναρωτιέται «μήπως έχει αποτύχει να εκφράσει τη γλυκύτητα του πατέρα της και την καταπληκτική ευχαρίστηση που ένιωθε όταν βρισκόταν μαζί του – κι εκείνος ήταν στις καλές του», όπως είπε σε μια συνέντευξή της στους ΝΥΤ. Σε όσα γράφει είναι προφανής η αμφιθυμία προς την αλλοπρόσαλλη πατρική φιγούρα. «Τον φοβόμουν και την ίδια στιγμή αισθανόμουν μια συγκλονιστική, ηλεκτρισμένη αγάπη», εξομολογείται στο βιβλίο.

«Είμαι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους που θα γνωρίσεις ποτέ», θυμάται ότι της είχε πει κάποτε ο πατέρας της.

Ads

Ο Στιβ Τζομπς είχε πέντε χρόνια σχέση με τη μητέρα της Chrisann. Ζούσαν μαζί στο Cupertino, στην Καλιφόρνια, αλλά τη χώρισε όταν έμεινε έγκυος. Η δύσκολη σχέση με τον πατέρα της, της άφησε ψυχικά τραύματα. «Ήμουν ένα λάθος στη ζωή του. Προσπαθούσα να καταλάβω γιατί δυσκολευόταν τόσο πολύ να είναι καλός απέναντί μου. Γιατί έλεγε κάθε τρεις και λίγο ότι δεν ήμουν παιδί του. Και σκεφτόμουν ότι αν δεν με είχε, η ζωή του θα ήταν τέλεια. Όλα αυτά με επηρέασαν. Σκεφτόμουν: είμαι τόσο μικρή, τόσο άσχημη, δεν είμαι ξανθιά και αρκετά έξυπνη. Αυτός πρέπει να είναι ο λόγος που δεν θέλει να έχει σχέσεις μαζί μου. Κατά κάποιον τρόπο ήμασταν όλοι πρόθυμοι να αγνοήσουμε τη συμπεριφορά του, τον τρόπο με τον οποίο επιτίθετο σε άλλους ανθρώπους, ότι τους αγνοούσε, επειδή ήταν μια ιδιοφυΐα και μπορεί μερικές φορές να ένιωθε μοναξιά», λέει η Λάιζα στο γερμανικό περιοδικό Stern.

Ο Τζομπς αρνείτο ότι ήταν ο πατέρας της Λάιζα μέχρι το 1980, όταν ο εισαγγελέας τον υποχρέωσε να υποβληθεί σε τεστ πατρότητας και να της δίνει μηνιαία διατροφή 500 δολαρίων.

Στο «Small Fry» αναφέρει ότι ο Τζομπς αρχίζει να αλλάζει λίγο καιρό μετά και να ενδιαφέρεται για την πρωτότοκη κόρη του, την επισκέπτεται συχνότερα στο σπίτι της και περνά χρόνο μαζί της. Τη δέχτηκε μάλιστα στην οικογένεια του και της απαγόρευσε να συναντήσει τη μητέρα της για έξι μήνες, ώστε να ισχυροποιηθεί η σύνδεση με τη νέα της οικογένεια. 

image

Θυμάται μάλιστα, ότι ο πατέρας της αγόραζε καινούρια Porsche κάθε φορά που γρατζούνιζε την προηγούμενη. Μια νύχτα που βρέθηκε μαζί του στο αυτοκίνητο, τον ρώτησε αν θα της το χάριζε, όταν θα έπαιρνε καινούριο κι εκείνος της είπε: «Δεν θα πάρεις τίποτε. Με καταλαβαίνεις; Τίποτε. Δεν θα πάρεις τίποτε».

Ο Τζομπς αρρώστησε βαριά από καρκίνο του παγκρέατος. Λίγο πριν φύγει από τη ζωή της ζήτησε συγγνώμη και της είπε ότι λυπάται επειδή δεν της αφιέρωσε περισσότερο χρόνο.

Η Λίζα μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και το 2011 βρέθηκε στο πλευρό του ενώ πέθαινε. Μιλώντας για τις τελευταίες της μέρες μαζί του, θυμάται να της λέει ότι είναι πολύ χαρούμενος που ήταν εκεί. Βρήκε τη ζεστασιά του αφοπλιστική. «Έτρεχαν δάκρυα από τα μάτια του. Πριν αρρωστήσει τον είχα δει να κλαίει μόνο δύο φορές. Στην κηδεία του πατέρα του και στο τέλος του «Cinema Paradiso».