Αντιδιαδηλώσεις οργανωμένες από το Ιρανικό κράτος πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή (23/9) σε πολλές ιρανικές πόλεις, με τους συγκεντρωμένους να ζητούν την εκτέλεση όσων διαδηλώνουν για τον θάνατο της 22χρονης Αμινί.

Ads

Οι απειλές των διαδηλωτών για εκτελέσεις ξεπερνούν ακόμη και τις προειδοποιήσεις των αρχών, που ανακοίνωσαν ότι ο στρατός θα αντιμετωπίσει «τους εχθρούς» πίσω από τις ταραχές. 

«Οι παραβάτες του Κορανίου πρέπει να εκτελεστούν», φώναζαν. 

Ο θάνατος της 22χρονης Amini έχει αναζωπυρώσει την οργή για ζητήματα όπως οι περιορισμοί στις προσωπικές ελευθερίες στο Ιράν, οι αυστηροί ενδυματολογικοί κώδικες για τις γυναίκες και η οικονομία που παρασύρεται από κυρώσεις.

Ads

Ο στρατός απειλεί να βγει στους δρόμους για να «αντιμετωπίσει» τις διαδηλώσεις
 

Την ίδια στιγμή ο στρατός του Ιράν προειδοποίησε σήμερα Παρασκευή ότι θα «αντιμετωπίσει τους εχθρούς» για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ειρήνη στη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Οι Ιρανές είναι ηρωίδες… μέχρι να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας

 
Οι Ιρανοί έχουν οργανώσει διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο για την υπόθεση της Μαχσά Αμινί, 22 ετών, η οποία πέθανε την περασμένη εβδομάδα αφού συνελήφθη επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία». MKO με έδρα τη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις πηγές της ο απολογισμός των θυμάτων στις διαδηλώσεις από επιθέσεις αστυνομικών ανέρχεται σε 36. Ωστόσο, η κρατική τηλεόραση του Ιράν επιμένει πως οι νεκροί είναι 17.

Σε ανακοίνωσή του ο στρατός ανέφερε ότι «αυτές οι απελπισμένες ενέργειες αποτελούν μέρος της κακής στρατηγικής του εχθρού να αποδυναμώσει το ισλαμικό καθεστώς».

Διαβάστε επίσης: Το Ιράν στις φλόγες: «Μας σκοτώνουν επειδή γεννηθήκαμε γυναίκες»

 
Είχε προηγηθεί την Πέμπτη η δήλωση του Ιρανού προέδρου Εμπραχλιμ Ραΐσι ότι οι «πράξεις χάους» δεν είναι αποδεκτές, σε μια προειδοποίηση προς τους διαδηλωτές που έχουν βγει στους δρόμους σε όλη τη χώρα.

 
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ραΐσι πρόσθεσε ότι διέταξε έρευνα για την υπόθεση της 22χρονης.

 
«Υπάρχει ελευθερία έκφρασης στο Ιράν… αλλά οι πράξεις χάους είναι απαράδεκτες», είπε ο κ. Ραΐσι, ο οποίος αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία από το 2019. Οι γυναίκες παίζουν εξέχοντα ρόλο στις διαδηλώσεις, κουνώντας και καίγοντας τα πέπλα τους, με κάποιες να κόβουν δημόσια τα μαλλιά τους σε μια άμεση πρόκληση προς τους κληρικούς ηγέτες.

Διαβάστε επίσης: